ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τελετή παράδοσης του X-RAY για τη(ν) πάταξη του λαθρεμπορίου

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ X-RAY ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ
«ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΠΛΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ»

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ παραβρέθηκε στην τελετή παράδοσης στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, του αυτοκινούμενου x-ray μηχανήματος, που προστίθεται ως ένα ακόμα όπλο στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της τελετής, επεσήμανε τα εξής:
«Τον Μάρτιο του 2015 με υπογραφή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συγκροτήθηκε Διυπουργική Επιτροπή για την Πάταξη της Διαφθοράς, στην οποία μετείχα ως ένας από τους τέσσερεις Υπουργούς, μαζί με τρεις συναρμόδιους Γενικούς Γραμματείς. Η μάχη κατά της διαφθοράς περιλαμβάνει και όλες εκείνες της συμμορίες που εμπλέκονται με το λαθρεμπόριο καπνικών, πετρελαϊκών και οινοπνευματωδών προϊόντων. Δεν εξαιρώ ούτε και το παραεμπόριο των «μαϊμού» προϊόντων, με απώλειες δισεκατομμυρίων για την ελληνική Αγορά.

Με το αυτοκινούμενο x-ray μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που παρέλαβε σήμερα το ελληνικό δημόσιο ως δωρεά της εταιρείας «Παπαστράτος», αποκτούμε ένα σημαντικό όπλο σε έναν πόλεμο που προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να έχουν εμπλοκή, για να μην θίξουν τα συμφέροντα εκείνων που ήταν αγκαλιά με το πολιτικό τους σύστημα.

Μόνο από τα λαθραία καπνικά προϊόντα υπολογίζεται μια απώλεια εσόδων για την Αγορά και για το κράτος ύψους 800 δις Ευρώ το χρόνο, με θύματα αγρότες, καπνεργάτες, καπνέμπορους, βιομηχανίες, μεταπράτες και περιπτερούχους.

Με το συγκεκριμένο μηχάνημα θα μπορούνε να σκανάρονται, να ακτινογραφούνται, έως και 80 κοντέινερς ή φορτηγά την ώρα.

Μπορώ να προαναγγείλω, ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για απόκτηση και άλλων τέτοιων σταθερών ή αυτοκινούμενων μηχανημάτων είναι δρομολογημένος, με την άμεση απόκτηση τουλάχιστον τεσσάρων μονάδων και με προτεραιότητες όχι μόνο τους λιμενικούς Τελωνειακούς χώρους, αλλά και τα χερσαία Τελωνειακά σύνορα, κυρίως στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου το πάρτι λαθρεμπορίας μικρών και μεγάλων συμμοριών θα χτυπηθεί ανελέητα».




Σημείωση: Συγχαρητήρια για την αρχή πάταξης του λαθρεμπορίου, και κάποια στιγμή να προσαρμοστούμε συνολικά και στη(ν) νεοελληνική γλώσσα, δεδομένου ότι οι μισοί σήμερα γράφουν τη πάταξη, και οι άλλοι μισοί την πάταξη. 

Υποσημείωση: Για το(ν) διφορούμενο χαρακτήρα της νεοελληνικής γραμματικής.

Σύμφωνα με τη διδασκόμενη γραμματική, το θηλυκό οριστικό άρθρο την, η προσωπική αντωνυμία του τρίτου προσώπου αυτήν και την και τα μόρια δεν και μην «διατηρούν το τελικό -ν όταν η λέξη που ακολουθεί αρχίζει από φωνήεν ή από τα σύμφωνα κ, π, τ, τα δίψηφα σύμφωνα μπ, ντ, γκ και διπλά ξ, ψ».Οι λέξεις αυτές, δηλαδή, χάνουν το τελικό -ν, όποτε η επόμενή τους λέξη αρχίζει από τα «σύμφωνα: β, δ, γ, φ, θ, χ, μ, ν, λ, ρ, σ, ζ», όπως για παράδειγμα όταν γράφουμε «τη δασκάλα, τη θυμήθηκα, δε θέλω».

Το τελικό -ν διατηρείται πάντα, δηλαδή ανεξάρτητα από τον φθόγγο που ακολουθεί, «στον ενικό του αρσενικού οριστικού και αόριστου άρθρου (τον, έναν), για να αποφεύγεται η σύγχυση με το ουδέτερο οριστικό και αόριστο άρθρο (το, ένα)», στην προσωπική αντωνυμία του τρίτου προσώπου αυτόν και τον, στο άρθρο των, καθώς και στο επίρρημα σαν.

Η παραπάνω οδηγία για τη διαφορετική μεταχείριση του τον προήλθε από την πρόταση ορισμένων γλωσσολόγων, όπως οι Αγ. Τσοπανάκης, Χ. Κλαίρης και Γ. Μπαμπινιώτης, οι οποίοι είχαν προτείνει να γράφεται πάντοτε με ν το αρσενικό άρθρο τον. Σκοπός αυτής της εξαίρεσης ήταν να ξεχωρίζει το αρσενικό άρθρο από το ουδέτερο το, όπως συμβαίνει με την προσωπική αντωνυμία τον που γράφεται πάντοτε με ν για να διακρίνεται από το ουδέτερο το χωρίς το ν. Για παράδειγμα, να γράφεται τον γραμματέα αντί το γραμματέα, τον φόβο αντί το φόβο κ.ο.κ.

Η παρατήρηση αυτή, που εξέφραζε την πάγια θέση του Τσοπανάκη, θεωρείται πως έχει αυξημένη χρησιμότητα όταν ακολουθούν ένα ή περισσότερα επίθετα, π.χ. τον μεγάλο κόλπο ~ το μεγάλο κόλπο (άλλη σημασία), ή όταν το ουσιαστικό απέχει πολύ και ο αναγνώστης είναι αβέβαιος ως προς το γένος του μέχρι να φθάσει εκεί, π.χ. παρουσίασε το(ν) νέο, αναλυτικό και εκσυγχρονισμένο κανονισμό. Επίσης, έχει προταθεί το δεν να γράφεται πάντοτε με ν, για να διακρίνεται από τον σύνδεσμο δε. Για παράδειγμα, ο ίδιος δεν έκανε δεκτή την πρόταση, απάντησε δε ότι ....

Ωστόσο, αυτή ακριβώς η χρησιμότητα αμφισβητήθηκε έντονα από άλλους γλωσσολόγους. Ο Εμμανουήλ Κριαράς, π.χ., έκανε λόγο για μεγαλοποίηση ενός θέματος με «περιορισμένη σημασία», όταν υπάρχουν άλλα, σημαντικότερα ζητήματα που σχετίζονται με «διαφορές μεταξύ προφορικού και γραπτού λόγου».

Οι αντιρρήσεις της άλλης πλευράς επικεντρώνονται στο ότι οι πιθανότητες σύγχυσης μεταξύ αιτιατικής αρσενικού και αιτιατικής ουδετέρου είναι λίγες στον πραγματικό λόγο, εκεί όπου οι φράσεις δεν είναι αποκομμένες από τα συμφραζόμενά τους, οπότε η παρέμβαση γι' αυτόν και μόνο το λόγο είναι περιττή. Διότι έτσι -συνεχίζουν- θα έπρεπε να εισαχθούν στη γραμματική πλήθος ανάλογων επεμβάσεων για αποφυγή συγχύσεων σε κάθε περίπτωση που υπάρχει μορφολογική ταύτιση διαφορετικών λέξεων.

Στην παλαιότερη σχολική γραμματική (Μ. Τριανταφυλλίδη, Μικρή Νεοελληνική Γραμματική) είχε προστεθεί από το 1975 (β΄ έκδ.) απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη, η οποία προέκρινε τη διατήρηση του τελικού -ν «πάντοτε, oποιοδήποτε σύμφωνο και αν ακολουθή, στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) στο άρθρο τον πριν από επίθετο (ανεξάρτητα αν ακολουθή ή όχι ουσιαστικό), ή πριν από όνομα κύριο: τον μεγάλο νικητή, τον ζωντανό περίγυρο, τον νεοφερμένο, τον χειρότερο· τον Φαίδωνα, τον Μανόλη, τον Ροΐδη· β) στα άκλιτα δεν, σαν: σαν χιόνι, δεν θέλω· γ) στο άρθρο των: των φίλων μου· δ) στην τριτοπρόσωπη προσωπική αντωνυμία τον: τον βλέπω ...» (§ 136). 

Εντούτοις, η διδασκαλία των εν λόγω προσθηκών δεν έγινε με τρόπο συστηματικό, με αποτέλεσμα να επικρατεί συχνά σύγχυση σχετικά με το τί προέβλεπε ο σχολικός κανόνας.

Στην τρίτη, αναθεωρημένη έκδοση του 1978[γ] -και στις εφεξής ανατυπώσεις της- αναφορικά με το τελικό -ν προβλεπόταν ότι: «το άρθρο τον, την, το αριθμητικό και αόριστο άρθρο έναν, η τριτοπρόσωπη προσωπική αντωνυμία την και τα άκλιτα δεν, μην. 1. Φυλάγουν το τελικό ν, όταν η ακόλουθη λέξη αρχίζει από φωνήεν ή από σύμφωνο στιγμιαίο (κ, π, τ, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ) ή διπλό (ξ, ψ)». Αντίθετα: «2. Χάνουν το τελικό ν, όταν η ακόλουθη λέξη αρχίζει από σύμφωνο εξακολουθητικό (γ, β, δ, χ, φ, θ, μ, ν, λ, ρ, σ, ζ)», ενώ φυλάγεται πάντοτε «στο άρθρο των, στην προσωπική αντωνυμία του τρίτου προσώπου τον, καθώς και στο τροπικό επίρρημα σαν». 

Ο κανόνας αυτός συμφωνούσε με τη σχετική διατύπωση στη Νεοελληνική γραμματική (της δημοτικής) του 1941,] εκτός από την περίπτωση του σαν, που αρχικά είχε περιληφθεί στην ομάδα των άκλιτων δεν και μην. Στη Γραμματική του 1941, επιπλέον, γινόταν λόγος και για άλλες, πιο περίπλοκες περιπτώσεις, όπως: του απαγορευτικού μη, της γενικής πληθυντικού χρονών και μηνών όταν γίνεται λόγος για ηλικία, της αιτιατικής ενικού του αρσενικού αρκετών αντωνυμιών, στο τέλος των αρσενικών επιθέτων που ακολουθούνται από ουσιαστικό από φωνήεν κ.α.

* Είμαστε μια χώρα με απεριόριστες επιλογές και ποικιλομορφία... 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τελετή παράδοσης του X-RAY για τη(ν) πάταξη του λαθρεμπορίου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">