ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πρεμιέρα για τα drones της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής ( VIDEO)

Για την επιτήρηση των δασών θα χρησιμοποιηθούν, πιλοτικά σε πρώτη φάση, τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία, όμως, μπήκαν στο «οπλοστάσιο» των Σωμάτων Ασφαλείας για την χρήση τους από την Τροχαία μέχρι την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την επιτήρηση συνόρων, και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και πάνω από κατοικημένες περιοχές στο μέλλον.

Η επίσημη πρώτη για την έναρξη λειτουργίας των drones έγινε με μια επίδειξη που έγινε την Πέμπτη στις εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης Δεκελείας στο Τατόι, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, των γενικών γραμματέων Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Αναγνωστάκη και Γιάννη Καπάκη, των ηγεσιών των δύο Σωμάτων και πολλών αξιωματικών, καθώς και παραγόντων της Πολεμικής και Πολιτικής Αεροπορίας.Ο κ. Τόσκας διευκρίνισε ότι σε αυτή την φάση δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα drones πάνω από κατοικημένες περιοχές, κάτι που άφησε ανοιχτό για το μέλλον και τόνισε ότι η λειτουργία τους θα καθορίζεται από αυστηρούς κανόνες και περισσότερες δεσμεύσεις, ακόμα και από τα επανδρωμένα αεροσκάφη.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η λειτουργία των drones θα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τους κανόνες για την προστασία προσωπικών δεδομένων και τυχόν καταγραφή κάποιων εγκληματικών πράξεων ή άλλων στοιχείων, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για δικαστικούς σκοπούς, μόνο με εισαγγελική εντολή, όπως γίνεται και τώρα με τις κάμερες στους δρόμους ή ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά την χρήση τους, ο κ. Τόσκας είπε ότι θα χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση δασών, οδικών αξόνων, περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, εντοπισμό αγνοουμένων στην ύπαιθρο, φυτειών ναρκωτικών και επιτήρηση συνόρων.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω την επιτήρηση κατοικημένων περιοχών, αλλά για λόγους που έχουν σχέση με ατυχήματα και με άλλα ζητήματα. Δεν θα είναι η κύρια προτεραιότητά τους, εκτός και αν έχουμε να κάνουμε με κάποια φυσική καταστροφή σε κατοικημένη περιοχή ή κάτι παρεμφερές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα συστήματα» είπε.

«Το ποτάμι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Η τεχνολογία προχωράει. Το θέμα είναι πώς χρησιμοποιείται» τόνισε ο κ. Τόσκας και υπογράμμισε ότι ακόμα είναι ένα νέο μέσο, γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιείται με προσοχή και σεβασμό στους υπάρχοντες νόμους, ενώ αναζητείται διεθνώς ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την ασφαλή χρήση του. 

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, όπως δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι συνολικά εννέα, (έξι της ΕΛΑΣ και τρία του ΠΣ) και τρία συστήματα των τριών drones, είναι ισραηλινής κατασκευής.

Η διαδικασία της προμήθειας των αεροσκαφών αυτών έχει ξεκινήσει από το 2010, αλλά τελικά ολοκληρώθηκε το 2015 και αποκτήθηκαν τα εννέα μη επανδρωμένα αεροπλάνα, μέσω ΕΣΠΑ. Το πιλοτικό πρόγραμμα για την επιτήρηση των δασών αρχίζει από αυτόν τον μήνα και η οριστική παραλαβή του έργου αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σε εννέα μήνες.

Τα drones μέχρι τώρα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την χρήση τους, αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα χειρίζεται, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.

Τα τρία μικρά drones της ΕΛΑΣ, τύπου Spylite, είναι ηλεκτροκίνητα και έχουν την δυνατότητα πτήσης περίπου τεσσάρων ωρών. Εκείνα όμως που είναι εντυπωσιακά είναι τα τρία μεγάλα, μη επανρωμένα αεροσκάφη, τύπου Thunder B, τα οποία μπορούν να πάρουν καύσιμο και έχουν την δυνατότητα πτήσης μέχρι και 20 ώρες συνεχόμενες και κάλυψη ακτίνας περίπου 150 χιλιομέτρων, σε όποιο ύψος θέλουν οι χειριστές.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με κάμερες και άλλον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ( ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ), που μεταφέρει πληροφορίες στο Κέντρο Ελέγχου, το οποίο μπορεί να είναι μια κινητή μονάδα (βαν), που τα κατευθύνει από το έδαφος.

Οι κάμερες έχουν την δυνατότητα να «κλειδώσουν» σε συγκεκριμένο σταθερό ή κινούμενο στόχο ή σε μια μεγάλη περιοχή και να μεταφέρουν εικόνα, ώστε να δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες για την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.

Τα drones των δύο Σωμάτων υπάγονται πλέον στον Ενιαίο Φορέα εναέριων μέσων (ΕΝΣΑ) Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, που δημιουργήθηκε πρόσφατα, όπου υπάγονται και όλα τα υπόλοιπα πτητικά μέσα (ιδιόκτητα ελικόπτερα και ενοικιαζόμενα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, κλπ), εκτός από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που είναι της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημείωση του ''Γ'': Ο κ. Νίκος Τόσκας είχε “χαρακτηριστεί” πολιτικά και έχει μια λαμπρή μετεξέλιξη, σε αντιδιαστολή του πρωτεργάτη των FM, καθώς και της ιδιωτικής ραδιοτηλεοράσεως, ο οποίος ακόμα και σήμερα το 2017 συκοφαντείται και σπιλώνεται από κοινούς Φασίστες.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι είμαστε οι πρώτοι, και μοναδικοί κάτοικοι Νοτιών προαστίων, και συγκεκριμένα της Γλυφάδας, οι οποίοι από την δεκαετία του 80 είχαμε θέσει δημόσια τις θέσεις μας αναφορικά με την προστασία του Υμηττού με χρήση της τεχνολογίας και με κάμερες. ( Τα λεγόμενα drones εμείς τα μεταδίδαμε σε εποχές που ήταν παντελώς άγνωστα στη χώρα μας. )

Διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υιοθετεί πολλά απ' όσα είχαμε μεταδώσει πριν από αρκετές δεκαετίες, τα οποία έγιναν πολιτικές τα τελευταία χρόνια, από αρκετά κόμματα, και πάντα με χρήση των ΕΣΠΑ, ( είναι πολλά τα εκατομμύρια), όμως , επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει ίχνος αρωγής αναφορικά με όσα είχαμε αιτηθεί από την δεκαετία του 90, καθώς και του 2000 σε κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, αναφορικά με το παντελές έλλειμμα μιας μαζικής και άμεσης δομής στα Νότια Προάστια Αττικής. 

Οι αιτήσεις υφίστανται και στις πρόσφατες δημόσιες διαβουλεύσεις για την ραδιοτηλεόραση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. ( Αν δεν υπάρχει το σήμερα της πραγματικής δημοκρατίας στο τόπο μας, υπάρχει και το αύριο (...) διότι όπως γνωρίζετε οι εκάστοτε δήμαρχοι Γλυφάδας παρανόμησαν επί των αιτήσεών μας.)

Επισήμανση: Αν διαπιστώσουμε να πετούν στον εναέριο χώρο της Τερψιθέας - Γλυφάδαςdrones της πυροσβεστικής, η ακόμα της αστυνομίας, θα τα καταρρίψουμε με ηλεκτρονικά μέσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, διότι οι δικές μας αιτήσεις χρονίζουν, χωρίς να τεθούν στο Δ/Σ του δήμου, είτε στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας, ενώ το τοπικό ραδιόφωνο δεν βρίσκεται στον ''αέρα'' της περιοχής μας έπειτα από διώξεις - κατασχέσεις του 1999 και του 2005. 

Μήπως έχουμε άδικο, δεδομένου ότι πολλά απ' όσα έγιναν ετεροχρονισμένα τα είχαμε προτείνει προ δεκαετιών, ενώ στις δικές μας αιτήσεις παρανόμησαν επί δεκαετίες όλοι οι εμπλεκόμενοι  ;;; 

* Με έναν αναλυτή φάσματος, ένα κάτοπτρο δορυφορικής λήψης, και ένα δέκτη καταγράφουμε τις συχνότητες λειτουργίας, πομπών τηλεχειρισμού και εικόνας, αποκωδικοποιούμε τα σήματα, εκπέμπουμε με λίγα watt, και σε λίγα δεύτερα ο χειριστής χάνει τον έλεγχο και τον αποκτούμε εμείς. Άλλωστε με τα δικά μας χρήματα αγοράστηκαν, ενώ για τις δικές μας αιτήσεις παρανομούν μέχρι σήμερα. 

* Κύριε υπουργέ μη χαρακτηριστούμε ''τρομοκράτες'', διότι δεν επιθυμούμε να βλάψουμε το δημόσιο συμφέρον, αντιθέτως, επιθυμούμε το αντίστροφο. Να υπηρετείτε το δημόσιο συμφέρον, της πλειονότητας, αντί των οργανωμένων συμφερόντων, τα οποία παρανομούν πολλά χρόνια σε βάρος της πλειονότητας.

Ως ''χαρακτηρισμένος'' ο υπουργός, καθώς και αρκετοί συμπολίτες μας, πρέπει να έχουν την οξυδέρκεια να αντιλαμβάνονται επαρκώς, ότι η νομιμότητα στη Γλυφάδα είναι πολλά χρόνια φαινομενική, και αντικείμενο οργανωμένων και προσωπικών βλέψεων καθαρά νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού.

Η αποσιώπηση επί μακρόν φαινομένων φασισμού, ο οποίος ευεργετεί σημαντικά μικρό τμήμα της κοινωνίας, και υποβαθμίζει το τόπο μας, ακολουθείται και από τους επί δεκαετίες ''χαρακτηρισμένους'', οι οποίοι/ες σε συγκεκριμένες περιόδους εξέφραζαν τις ανησυχίες τους, ενώ σήμερα διευρύνουν την αποσιώπηση και επικεντρώνουν επί προσωπικών τους συμβάντων. ( Ποιοι θα γίνουν οι ρυθμιστές ;;; )

Εμείς είχαμε υποσχεθεί ότι επί παντός επιστητού, και σε οτιδήποτε συμβαίνει -ισχύει στο τόπο μας, θα τονίζουμε όσα ίσχυσαν εις βάρος της πολυφωνίας και του πλουραλισμού, και αυτό κάνουμε. Από θεσμικές θέσεις, και ειδικότερα στελεχών, δεν πρέπει να υπάρξουν σαφείς παρεμβάσεις ;;;

Το να διαφυλάξουμε τα δάση απ' όσους έχουν κακούς σκοπούς και βλέψεις, καθώς και την κοινωνία από το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί στοιχείο επένδυσης από τη πλευρά των στελεχών και των εκλεγμένων, το να προστατέψουμε την δημοκρατία, και την κοινωνία, από τον φασισμό και από τις προσωπικές βλέψεις των λίγων, μήπως δεν αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και των στελεχών ;;; ( Μήπως θυμάστε ποιοι έκαιγαν τον Υμηττό στη Γλυφάδα, και επιχειρούσαν με δόλιους τρόπους να γίνουν οι ιδιοκτήτες τεράστιας δασικής εκτάσεως ;)
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πρεμιέρα για τα drones της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής ( VIDEO) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">