ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ελληνικό: Δημοτική Συνεργασία - Κριτική στο σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ)

Τεκμηριωμένο κείμενο 99 σελίδων κατατέθηκε από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, στη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ελληνικού. 

Το κείμενο εκφράζει και τις θέσεις της παράταξής μας η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Αγώνα.

Αξίζει να διαβαστεί καθώς θίγει ζητήματα που αποσιωπούνται από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης τα οποία ωραιοποιούν τα σχέδια της Lamda για το Ελληνικό.

Ενδεικτικά απoσπάσματα από το κείμενο: 
  • Επιδιώκεται η εφαρμογή ενός «διεθνούς τύπου» ανάπτυξης που δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτιστικά, φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου, της Αθήνας και γενικότερα της Ελλάδας. 
  • Η βιώσιμη ανάπτυξη του κορεσμένου περιβάλλοντος της Αθήνας ενόψει της κλιματικής αλλαγής οφείλει να κινείται στο πλαίσιο πολιτικών και σχεδίων που αρθρώνονται γύρω από την ανάσχεση κατανάλωσης εδαφικών πόρων για δόμηση, την επανάχρηση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος, τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου, τη βιώσιμη κινητικότητα, την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία ορεινών όγκων και ακτών και τη δημιουργία δικτύου χώρων πρασίνου. 
  • Το προτεινόμενο σχέδιο κινείται στην αντίθετη λογική του όλου σχεδιασμού της πόλης και του προγράμματος προστασίας της όπως αυτή ήταν πριν την έναρξή του. 
  • Καθόρισαν χρήσεις και το πλαίσιο των όρων δόμησης χωρίς τήρηση το Ευρωπαϊκού ∆ικαίου περί ενημέρωσης- διαβούλευσης των πολιτών. 
  • Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της πόλης της Αθήνας, η πόλη επεκτείνεται εις βάρος του παραλιακού μετώπου, και μάλιστα σε μήκος  δυο χιλιομέτρων, και ένας Καλλικρατικός ∆ήμος πωλείται και πολεοδομείται από τον ιδιώτη δημιουργώντας μία πόλη μέσα στην πόλη.
  • Στην παραλιακή ζώνη η έλλειψη των κατάλληλων διαμορφώσεων και κυρίως της νομικής κατοχύρωσης της ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό και παραλία από όλους, επιτρέπουν τον αποκλεισμό πέραν τα μισού του συνολικού παράκτιου μετώπου.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ελληνικό: Δημοτική Συνεργασία - Κριτική στο σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">