ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού : Το έγκλημα στο Σαρωνικό είναι διαχρονικό

Από το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού επισημαίνεται ότι «τα οργανωμένα συμφέροντα (εφοπλιστικό κεφάλαιο, πετρελαϊκές, κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις) είχαν σχεδιάσει πολύ νωρίς το πώς θα κερδοσκοπούν στο Σαρωνικό χωρίς κανένα έλεγχο».

Επίσης αναφέρουν: «Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, κυβέρνηση και υπηρεσίες και από κοντά και ο δήμαρχος του Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάτος, ψάχνουν να βρουν τρόπους να παραβιάσουν το νόμο για τις αρχαιότητες και τη δασική νομοθεσία προκειμένου να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της Lamda Develpoment και του Λάτση και να τους παραχωρήσουν για τσιμεντοποίηση 6500 χιλιάδες στρέμματα παράκτιου ελεύθερου δημόσιου χώρου στην καρδιά του Σαρωνικού».

Ολόκληρη η Ανακοίνωση του Δικτύου Προστασίας Σαρωνικού για το ναυάγιο του Αγία Σοφία.
 
Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΚΗΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Το έγκλημα στο Σαρωνικό είναι διαχρονικό

Από τη δεκαετία του 60 ο Νίκος Γκάτσος είχε περιγράψει στον “Εφιάλτη της Περσεφόνης” όσα συνέβησαν τον μισό και πλέον αιώνα μέχρι τις ημέρες μας στο Σαρωνικό κόλπο. Πιστεύουμε ότι δε θα μπορούσε να έχει γραφτεί κάποιο κείμενο περισσότερο προφητικό για τον εφιάλτη (οικολογικό, οικονομικό και πολιτικό) που ζούμε σήμερα: Είχε προφητεύσει την κυριαρχία των κατασκευαστικών εταιρειών και την καταστροφή του φυσικού τοπίου με την τσιμεντοποίηση του Σαρωνικού (εκεί που φύτρωνε φλυσκούνι και άγρια μέντα, τώρα παζαρεύουν τα τσιμέντα). 

Είχε επισημάνει την υποταγή των ιστορικών μνημείων στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις των τουριστικών επιχειρήσεων (εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες, τώρα πετάνε τα αποτσίγαρα οι τουρίστες). Τέλος είχε προβλέψει και την κυριαρχία των πετρελαϊκών εταιρειών (το καινούργιο παν να δουν διυλιστήριο) σε μια από τις ωραιότερες παράκτιες ζώνες.

Είναι φανερό ότι τα οργανωμένα συμφέροντα (εφοπλιστικό κεφάλαιο, πετρελαϊκές, κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις) είχαν σχεδιάσει πολύ νωρίς το πώς θα κερδοσκοπούν στο Σαρωνικό χωρίς κανένα έλεγχο, με την αμέριστη βέβαια στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες τόσο στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον και τα ιστορικά μνημεία, όσο και στις τοπικές κοινωνίες: Καταπατήσεις του αιγιαλού για κατασκευή αυθαίρετων και παράνομων κτιριακών εγκαταστάσεων (ξενοδοχείων, εστιατορίων, βιλών κ.α,) μόλυνση και ρύπανση από τα διαλυτήρια των πλοίων, εκτεταμένες περιφράξεις παραλιών με απαγόρευση πρόσβασης των πολιτών για κολύμπι, συνεχή εργατικά και οικολογικά ατυχήματα στα ΕΛΠΕ, στα άλλα διυλιστήρια και στα πλοία, είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες της ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου. 

Η κατάσταση αυτή άλλαξε προς το χειρότερο στα χρόνια της εφαρμογής των μνημονίων. Από το 2011 που η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, υπηρετώντας πιστά τη μνημονιακή πολιτική, μίλησε δια στόματος του κ. Σαμαρά για την περίφημη “Ριβιέρα” η αυθαιρεσία και η παρανομία στο Σαρωνικό έγιναν νόμος. Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, που εξελίχθηκε σε οικολογική καταστροφή απροσδιόριστων διαστάσεων με την πετρελαιοκηλίδα να προκαλεί ρύπανση με ανυπολόγιστες ζημίες άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα, και στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και τη ζωή των κατοίκων των παράκτιων δήμων και των νησιών του Σαρωνικού, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, στην αυθαιρεσία και της καταπάτηση των νόμων και του Συντάγματος.

Όμως το 3ο μνημόνιο και ιδιαίτερα το Υπερταμείο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και έχει αναχθεί σε ύψιστο νόμο του κράτους, καθιστώντας τη χώρα μας αποικία, έχει προκαλέσει και θα συνεχίσει να προκαλεί για έναν αιώνα, και μέχρι να εκποιηθεί όλος ο δημόσιος πλούτος, πολλές μαύρες κηλίδες με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στην κοινωνία. Μεγάλο μέρος των κηλίδων αυτών αφορά το Σαρωνικό: Το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά, του ιστορικότερου λιμανιού της Μεσογείου, στην κινέζικη εταιρεία Cosco με πλήρη καταπάτηση της ελληνικής νομοθεσίας, έστειλε το σινιάλο για την επιβολή της νέας φάσης αυθαιρεσίας και παρανομίας στο Σαρωνικό. Ακολούθησε το ξεπούλημα ολόκληρης της χερσονήσου της Βουλιαγμένης στην Αραβοτουρκιών συμφερόντων πολυεθνική Jermyn Real Estate με καταπάτηση της δασικής νομοθεσίας και του νόμου για τις αρχαιότητες. Τώρα έχει σειρά το Ελληνικό. 

Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, κυβέρνηση και υπηρεσίες και από κοντά και ο δήμαρχος του Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάτος, ψάχνουν να βρουν τρόπους να παραβιάσουν το νόμο για τις αρχαιότητες και τη δασική νομοθεσία προκειμένου να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της Lamda Develpoment και του Λάτση και να τους παραχωρήσουν για τσιμεντοποίηση 6500 χιλιάδες στρέμματα παράκτιου ελεύθερου δημόσιου χώρου στην καρδιά του Σαρωνικού. Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωσταντέλος, ανακοίνωσε περιχαρής την πώληση τριών ακτών του Δήμου (π.Κάμπινγκ, Β’ Πλαζ και η ελεύθερη ακτή της Βάριζας), των μόνων ελεύθερων ακτών, επισημαίνοντας ότι θα πουληθούν με βάση τις ανάγκες και τα κριτήρια της …αγοράς. 

Το υπουργείο Άμυνας δίνει το πράσινο φως για την τσιμεντοποίηση του μικρού καταπράσινιου νησιού Φλέβες, απέναντι από τη Βουλιαγμένη (ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας δύο “επενδύσεις”, η μία 1,5 έως και 2,5 δισ. Ευρώ και η άλλη 700 εκατ. Ευρώ). Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανοίγει το δρόμο για τουριστικοποίηση του ιστορικού νησιού Υδρούσα. Ο κατάλογος βέβαια παρόμοιων αποφάσεων του κράτους και πολλών δήμων, που αποτελούν την πηγή των αυθαιρεσιών και της παρανομίας και στον κόλπο του Σαρωνικού είναι πολύ μακρύς. 

Το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού εκτιμά ότι η κατάσταση αυθαιρεσίας και παρανομίας θα συνεχίζεται, όσο θα συνεχίζεται η μνημονιακή πολιτική και όσο θα ισχύει το Υπερταμείο και η Ελλάδα είναι αποικία. Επομένως η πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε το ναυάγιο του Αγία Σοφία ΙΙ, δε θα είναι η τελευταία, όπως και όλες οι παρανομίες που γίνονται στις ακτές και τα νησιά του Σαρωνικού. Το κράτος θα συνεχίσει όχι μόνο να καλύπτει τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες των επιχειρηματιών, αλλά και να τους διευκολύνει να διαπράξουν και νέες. 

Για την αποτελεσματική υπεράσπιση του Σαρωνικού έχει γίνει πλέον φανερή η ανάγκη συντονισμού των κινημάτων και των συλλογικοτήτων κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο και τα νησιά, αλλά και ολόκληρης της Αττικής Το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα θα συμμετάσχει σε όποια πρωτοβουλία έχει τον ίδιο στόχο.

Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού
www.saronikossos.wordpress.com

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού : Το έγκλημα στο Σαρωνικό είναι διαχρονικό Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">