ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, στις 4:00 μ.μ., ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, να σταθούμε στο χρονικό της επισκέψεως του τούρκου προέδρου, και τι παρέχει στις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

Σήμερα σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα της Κομοτηνής xronos.gr πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Ειρήνης, κατά της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, όπου έψαλλαν και τον Εθνικό Ύμνο.

Με ελληνικές σημαίες, και πανό συγκεντρώθηκαν στην κεντρική Πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή, για να δηλώσουν την αντίθεση τους στην επίσκεψη Ερντογάν στην Θράκη.

Ο κόσμος ειρηνικά και με μία φωνή έστειλε ένα ηχηρό "Όχι" στην παρουσία του Ερντογάν στην περιοχή της Θράκης.


Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε εχθές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Ερνγοτάν, υπήρξε αντιπαράθεση για την Συνθήκη της Λοζάνης, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τους μουσουλμάνους της Θράκης, και την έκδοση οκτώ Τούρκων.

Κατά την χθεσινή συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον πρόεδρο της Ελληνικής δημοκρατίας στο προεδρικό μέγαρο ειπώθηκαν τα ακόλουθα.

Παυλόπουλος: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη.

Παυλόπουλος: «Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται αναθεώρηση. Δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει τα θέματα για μειονότητες, λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Επειδή ξέρω το ενδιαφέρον σας και για το ευρωπαϊκό μέλλον των βαλκανικών χωρών, το ίδιο ισχύει και για αυτές.

Ονόματα που εκπέμπουν αλυτρωτισμό δεν γίνονται αποδεκτά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Οπως επίσης οι χώρες της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και για να έρθουμε σε ένα θέμα που δεν είναι διμερές, ξέρετε πόσο εμείς οι Ελληνες θέλουμε το Κυπριακό να λυθεί».

Ερντογάν: « Η λύση οφείλει να σέβεται την κυριαρχία κράτους-μέλους της ΕΕ, κάτι που είναι γνωστό. Για τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μία συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, υπήρξαν 11 χώρες που εμπλέκονται. Στη Συνθήκη υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία! Μιλάμε για μια συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες. Μέσα στο διάστημα των 94 ετών ξαναοικοδομείται ο πλανήτης. Αλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διάστημα αυτό. Π.χ. στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα. Είναι σωστό, αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα.

Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης; Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο Πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα μέλη πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Τα 17 άτομα που εκλέγουν τον Πατριάρχη, στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μην μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης; Αρα, δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους προσευχής, αλλά στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να πουν τη λέξη τουρκική. Δεν μπορούν να γράψουν λέξη τουρκική στην πινακίδα ενός σχολείου. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα.

Αυτό εννοώ με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα και σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ, εμείς σας υποστηρίξαμε και ξαναγίνατε μέλος. Αν δεν σας είχαμε υποστηρίξει, δεν θα γινόσασταν. Εμείς σας είδαμε σαν γείτονες - το ίδιο κάνουμε και σήμερα.

Το ίδιο ισχύει και για το Κυπριακό. Οπως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, έτσι είναι και η Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Εμείς τηρούμε τη δέσμευσή μας σε όλα αυτά τα θέματα. Στόχος μας να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που υπάρχουν στη Συνθήκη της Λωζάνης, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα τόσα χρόνια που έχουν περάσει. Αν εξετάσουμε όλα αυτά τα θέματα, θα δούμε ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Και το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των δικών μας ανθρώπων στη Θράκη είναι ένα πρώτης προτεραιότητας θέμα».

Παυλόπουλος: « H απάντηση θα δοθεί από την κυβέρνηση, τη σχέση μας να τη στηρίξουμε στη φιλία. Μία μόνο παρατήρηση: Ως καθηγητής, επειδή μιλάτε για επικαιροποίηση, οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση και επικαιροποίηση. Αυτό λέγεται ερμηνεία, οι μέθοδοι ερμηνείας υπάρχουν, αν κάποιοι όροι δεν ταιριάζουν, κάποιες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει ήδη».

Ερντογάν: «Ωραία τα είπατε, αλλά θα ήτα ασέβεια προς τον ίδιο μου τον εαυτό αν δεν απαντούσα. Δεν είμαι καθηγητής Νομικής αλλά ξέρω πολύ καλά το πολιτικό δίκαιο. Στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος που κάνει λόγο για επικαιροποίηση και εμείς το κάνουμε αυτό, αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Εγώ αναφέρθηκα στα θέματα αυτά γιατί αναφερθήκατε εσείς σήμερα. Αν δεν τα λέγατε εσείς, θα συζητούσα τα θέματα αυτά στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. Όπως και να συμβαίνει όμως, συζητήσαμε τα θέματα αυτά, εσείς εκ μέρους της Ελλάδας και εγώ εκ μέρους της Τουρκίας. Θέλω να σας ευχαριστήσω κι εγώ για τον χρόνο σας. Στην Τουρκία υπήρχαν διάφορα προβλήματα, γι' αυτό θα προχωρήσουμε σε αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές, το 2019».


Τσίπρας: Η Συνθήκη της Λοζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος

Τσίπρας: « Οι διαφορετικές μας θέσεις είναι γνωστές και σαφείς. Να επιδιώξουμε να κτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε τείχη.

Είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το Κυπριακό μένει ανοιχτό. Κάθε φορά, βεβαίως, υπάρχει μια συζήτηση για το ποιος φταίει. Δεν πρέπει όμως, κύριε Πρόεδρε, να ξεχνάμε ότι αυτό το θέμα υπάρχει ανοιχτό γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου


Η θέση της Ελλάδας είναι για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια. Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ».



Πορεία Κούρδων κατά του Ερντογάν

Πορεία πραγματοποίησαν μέλη του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με συνθήματα «Λευτεριά στον Οτσαλάν» και «Ερντογάν δικτάτορα», διαμαρτυρήθηκαν για τις πράξεις του Τούρκου Προέδρου εναντίον του κουρδικού λαού.

Αρχικά, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην οδό Σταδίου, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, και κατέληξαν στα Προπύλαια, όπου έκαψαν μία αφίσα που απεικόνιζε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν δεχόμαστε την επίσκεψη του Δικτάτορα Ερντογάν στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν και το κόμμα του, το AKP, είναι αυτοί που έχουν κάνει σφαγές στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στον Κουρδικο Λαό. Είναι αυτός που εδώ και χρόνια κάνει σφαγές στο Κουρδιστάν, η επισκεψή του στην Ελλάδα που είναι η γενετειρα της Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτη» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος, μεταξύ, δήλωσε: «Καταγγέλλουμε τη δικτατορική παρουσία του Ερντογάν στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν είναι ο μεγάλος σφαγέας των Κούρδων. Είναι το καθεστώς που έχει επιβάλλει τρομοκρατικές διώξεις στους δημοκράτες κι αγωνιστές της Τουρκίας. Είναι πρόκληση το γεγονός ότι ο Ερντογάν απέκλεισε πριν έρθει στην Ελλάδα να γίνουν μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις».


Γερμανία: Η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει και έχει διάρκεια

Θέση για το ζήτημα που προέκυψε με τις δηλώσεις του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα για τη Συνθήκη της Λωζάνης πήρε και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει και έχει διάρκεια» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μαρία Άντεμπαρ, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το θέμα.

Δ. Τζανακόπουλος: Ειλικρινής και ανοιχτός ο διάλογος Τσίπρα-Ερντογάν

Tο γεγονός της επίσκεψης Τούρκου Προέδρου ύστερα από 65 χρόνια έχει ένα ειδικό βάρος, με δεδομένο ακριβώς το ότι επενδύθηκαν πολλά τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι τα πράγματα πήγαν πολύ καλά, καθώς η κυβέρνηση δεν έμεινε μόνο στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και υπογράμμισε πως η ελληνική Κυβέρνηση πήρε μια τολμηρή πρωτοβουλία να προσκληθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, καθώς όπως πρόσθεσε, «είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να παίξουμε τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή που βιώνει πολλαπλές και επικαλυπτόμενες κρίσεις».

ΝΔ για Ερντογάν: «Ασυγχώρητη προχειρότητα από την κυβέρνηση. Η ΝΔ θα τοποθετηθεί έπειτα από την αποχώρηση του τούρκου προέδρου».

Ένωση Κεντρώων: «Η συνάντηση Ερντογάν - Παυλόπουλου έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να προβάλουν τις ανήθικες διεκδικήσεις τους, ενώπιον του πρώτου πολίτη της χώρας. O κ. Παυλόπουλος έδωσε κάποιες απαντήσεις ενώ δεν διασώζει τα πράγματα, γιατί τους Τούρκους τους ενδιέφερε να θέσουν επίσημα και ωμά τις αξιώσεις τους και να ενισχύσουν μέσα στην Τουρκία το πεσμένο από τις οσμές σκανδάλων, προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν. Η Κυβέρνηση ανοήτως διευκόλυνε τους Τούρκους σε αυτό τους το παιχνίδι».

Γεννηματά: «Οι άκαμπτες δηλώσεις Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη αρχικά είχαμε προβλέψει και τονίσει: ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως διπλωματική προετοιμασία της επίσκεψής του. Απαράδεκτο, αλλά κυρίως επικίνδυνο για την χώρα».

ΚΚΕ: Ο λαός δεν πρέπει να εφησυχάζει με τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, πως με «επιδέξιους» διπλωματικούς χειρισμούς, πότε με «ζεμπεκιές» και «κουμπαριές» και πότε με την ανάπτυξη διάφορων επιχειρηματικών σχεδίων, θα ξεπεραστούν σχεδιασμοί που είναι συνδεδεμένοι με βαθύτερες αιτίες και ισχυρά ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Να δυναμώσει η πάλη των λαών και από τις δύο μεριές του Αιγαίου ενάντια στον εθνικισμό, σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων και διεθνών συνθηκών, που οδηγούν στην αιματοχυσία των λαών. Να δυναμώσει η πάλη για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις που θα βάλουν τέρμα στις αιτίες που δημιουργούν τον πόλεμο.


Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης και το Κυπριακό

Ταγίπ Ερντογάν: «Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτε για το καθεστώς που διέπει τις δυο μειονότητες; Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις».

«Πρέπει να κινηθούμε ομονοούντες ώστε να καταλήξουμε κάπου. Είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις. Θέλουμε μια διαρκή και βιώσιμη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα της τελευταίας στιγμής που μπορούν να θεωρηθούν υπεκφυγές ώστε να μην καταλήξουμε κάπου.

Στρατό έχουν στο νησί και οι δυο χώρες, και εάν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο, γιατί θα είχε ορισθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που υπάρχουν στο νησί αλλά υπήρξε στραβοπάτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μπορούμε να εργασθούμε από κοινού για την επίλυση του ζητήματος.

Τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα, αλλά μπορούν να λυθούν με συνομιλίες. Πρέπει να κοιτάζουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού. Να προχωρήσουμε και να κάνουμε σταθερά βήματα».

Επισήμανση του ''Γ'': Εμείς σε αντιδιαστολή του Τούρκου προέδρου κοιτάζουμε το άδειο μέρος του ποτηριού, και η έμφαση πρέπει να είναι σε αυτό το τμήμα, διότι οι οποίες αλλαγές, αναφορικά με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχουν άμεση σχέση με το κενό τμήμα.

Συγκεκριμένα, στο γεμάτο μέρος του ''ποτηριού'' εμπεριέχονται τόσο οι τουρκικές παραβιάσεις σε πολλούς τομείς, όσο και οι προκλήσεις οι οποίες συνεχίζονται αδιαλείπτως, και κυρίως η κατοχή της Κύπρου, όπως και το μειονοτικό ζήτημα, οι αξιώσεις κ.α., ενώ στο άδειο τμήμα πρέπει να επανέλθει η σταθερότητα, και το δίκαιο , και με έμφαση στην συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αν και 100 ετών περίπου αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς.

Τέλος, για εμάς δεν διαφαίνεται να υπάρξουν άμεσες και καίριες μεταβολές αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο, διότι ανεξάρτητα των δηλώσεων, οι προθέσεις και οι φιλοσοφίες είναι άρδην αντίθετες, και κάτι ανάλογο ισχύει και στη δική μας κοινωνική πραγματικότητα.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">