ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους αξιωματούχους


Δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους αξιωματούχους από καμία πλευρά κάτι τέτοιο θα μειώσει την αξία του δίκαιου αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία αναφέρει ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ.

Ο 25χρονος υπολοχαγός Μηχανικού, Άγγελος Μητρετώδης, και 29χρονος λοχίας Μηχανικού, Δημήτρης Κουκλατζής, υπηρετούν στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», και βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη από την περασμένη Παρασκευή.

Σημειώνεται πως στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση.

Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, οι φυλακές που κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι υψίστης ασφαλείας. Σημειώνουν, δε, ότι κρατούνται στην ίδια πτέρυγα με τον πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχετίν Ντεμιρτάς.

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση έχει απόλυτη εικόνα του ζητήματος και βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις δικαστικές εξουσίες της Τουρκίας, στο μεταξύ αξιοποιούμε όλες τις διπλωματικές οδούς.

Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία στην Τουρκία και εμείς από την πλευρά μας εξαντλούμε όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης και διαβεβαίωσε πως εάν χρειαστεί, ο Πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει και στον πρόεδρο Ερντογάν και στον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κοτζιάς: Η τουρκική επιθετικότητα απέναντι στην Κύπρο, αλλά και σε μικρότερα νησιά της ελληνικής επικράτειας, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του δικαίου της Θάλασσας πρέπει να τεθούν με σαφήνεια στην Τουρκία, εφόσον έρθει, στην επικείμενη σύνοδο ΕΕ -Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα εντός του Μαρτίου.

Η Τουρκία αυτή την εποχή χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη νευρικότητα και από αίσθηση ότι μπορεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Ο σεβασμός είναι απαίτηση και της χάρτας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ευρωπαϊκής ένωσης.

Χριστοδουλίδης: Εάν αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι όποιες απαράδεκτες αξιώσεις που ακούμε το τελευταίο διάστημα από πλευράς Τουρκοκυπρίων, είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο διάλογο που άπτεται των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού ενώ παράλληλα να διερευνηθούν οι προοπτικές για την επανασύγκληση της διάσκεψης για την Κύπρο παρουσία των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Παυλόπουλος: H χώρα μας επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτά εξαρτώνται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου, ιδιαιτέρως δε, από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς.

Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν’ αφήνει ίχνος γκρίζων ζωνών.

Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα κενό, δεν επιδέχεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Ας μην επινοούν κάποιοι γκρίζες ζώνες. Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν.

Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης ;

Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και κάλεσε την Τουρκία να μετρά το μέλλον της, με το μέτρο του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας.

Επισήμανση του ''Γ'': Θεωρείτε ότι επί δεκαετίες ''ζούμε'' αρμονικά ειρηνικά και δημιουργικά, η ισχύει το ανάλογο και στη δική μας χώρα ανάμεσα στον πληθυσμό της ;

Το δικό μας εσωτερικό δίκαιο, Ελληνικό Σύνταγμα , πότε θα το σεβαστούν όσοι διατελούν κοινοβουλευτικοί και αιρετοί ;
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους αξιωματούχους Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">