ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κριμιζής: Αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, και άσχετοι στον ΕΛΔΟ

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε ο επιφανής αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής την κατάσταση που επικρατεί στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, από την ηγεσία του οποίου παραιτήθηκε πριν δύο εβδομάδες, καταγγέλλοντας νοοτροπία κομματικού σωλήνα από πλευράς κυβέρνησης.

Δεν ήθελα να μείνω σε έναν Οργανισμό που θα είναι «κέλυφος για να παρκάρουν κάποιοι φίλους και γνωστούς», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κριμιζής, προσθέτοντας με νόημα πως ο ΕΛΔΟ θα έχει πραγματικό μέλλον μόνον εάν αλλάξει η νοοτροπία της πολιτικής διοίκησης.

Διαφορετικά, επισήμανε, με δεδομένο ότι η παραίτησή του έχει γίνει γνωστή στο εξωτερικό, θα είναι δύσκολο για τον ΕΛΔΟ να κερδίσει την εμπιστοσύνη ανάλογων φορέων και επιστημόνων.

Άφησε δε αιχμές για τον διάδοχό του, Χριστόδουλο Πρωτοπαππά, λέγοντας πως φυσικά υπάρχουν άριστοι και πολυγραφότατοι επιστήμονες στον Δημόσιο τομέα, όμως δεν τυχαίνει να βρίσκονται στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο κ. Κριμιζής εξήγησε ότι εξαπατήθηκε από τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής Νίκο Παππά, ο οποίος αρχικά του υποσχέθηκε ότι θα υπάρχουν «αξιοκρατία, αξιολόγηση και αριστεία» στον Οργανισμό αλλά στη συνέχεια έδωσε υπερεξουσίες στον γενικό γραμματέα του υπουργείου του Βασίλη Μαγκλάρα και στον κύκλο του.

Στην πράξη, είπε, οι επιλογές Παππά οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου στα διεθνή φόρα η Ελλάδα εκπροσωπούνταν από υπαλλήλους του υπουργείου «που δεν έχουν σχέση με το διάστημα». Αντίθετα, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες εκπροσωπούνταν από τους προέδρους των διαστημικών οργανισμών τους ή από ανώτερους τεχνικούς υπαλλήλους.

Τόνισε πως η αδιαφάνεια που επικρατούσε στον ΕΛΔΟ φάνηκε κατά την συζήτηση για πρόγραμμα που αφορούσε μικροδορυφόρους, όπου προέκυψε ότι τέσσερα από τα επτά μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου είχαν σχετική σύγκρουση συμφερόντων, καθώς ήταν ήδη αναμεμειγμένα σε άλλες πτυχές του προγράμματος.

Η διεθνής πρακτική όταν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων είναι, στο ελάχιστο, το εμπλεκόμενο πρόσωπο να αποχωρεί από την συζήτηση, είπε ο κ. Κριμιζής. Όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν δυνατό να ληφθούν αποφάσεις όταν το μεγαλύτερο μέρος του ΔΣ θα έπρεπε να απουσιάσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επισημάνσεις του ''Γ'': Πραγματικά αποτελεί όνειδος η τοποθέτηση του  κ. Κριμιζή , διότι γίνεται από ένα αυταπόδεικτα αντισυνταγματικό και διαπλεκόμενο όμιλο επιχειρήσεων.

Κ. Κριμιζή δεν μπορείτε να ασκείται κριτική για διαπλοκή, όταν ο ίδιος τις δηλώσεις σας τις κάνετε σε ένα διαπλεκόμενο.

Όταν αποσαφηνίσετε τι ισχύει στη χώρα μας αναφορικά με την ραδιοτηλεόραση , και τις τηλεπικοινωνίες , κάλλιστα θα μπορείτε να ασκήσετε κριτική.

Τέλος, αναφέρουμε ότι είμαστε πτυχιούχοι τηλεπικοινωνιών, ασχοληθήκαμε ως πρωτοπόροι με αυτόν τον τομέα , επικοινωνούν μαζί μας σειρά από κατασκευαστικές εταιρίες δορυφορικών μεταδοτών , και τονίζουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα κατασκευής δορυφόρου. 

Δεδομένου ότι ακόμα και εμείς έχουμε τη δυνατότητα κατασκευής τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου , οι επιλεγμένοι της κυβέρνησης επικαλείστε δημόσια ότι είναι άσχετοι ; 

Είναι μείζον θέμα, διότι αν ευσταθούν όσα αναφέρετε η Ελληνική κυβέρνηση θα εξευτελιστεί παγκοσμίως .
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κριμιζής: Αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, και άσχετοι στον ΕΛΔΟ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb