ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πουλάκης: Αναγκαία η κατάτμηση της Β' Αθηνων

Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών είναι αναγκαία για λόγους ισονομίας και διαφάνειας, τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», με αφορμή το σχέδιο για «σπάσιμο» της Β΄ Αθηνών και του πρώην Υπολοίπου Αττικής που φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

«Είναι σαφές» είπε ο κ. Πουλάκης «ότι ο εκλογικός ανταγωνισμός στις περιφέρειες αυτές διαμεσολαβείται από την πανελλαδική εμβέλεια των ΜΜΕ και τη διαφήμιση, άρα η διαφθορά και το μαύρο χρήμα παίρνουν μεγαλύτερη δύναμη».

Κατά τον γγ του ΥΠΕΣ, η αναγκαιότητα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών σχετίζεται, επίσης «με τις τόσο μεγάλες πληθυσμιακές περιφέρειες, όπως είναι η Β' Αθηνών η οποία βγάζει 44 βουλευτές και φαλκιδεύει την έννοια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και της ουσιαστικής σχέσης και επικοινωνίας που πρέπει να έχουν βουλευτές και υποψήφιοι με τους πολίτες».

Υποστήριξε, ακόμα, ότι το πρόβλημα των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών όπως είναι η Β' Αθήνας (που πιθανόν θα σπάσει σε τρία μέρη), το Υπόλοιπο Αττικής (που εξετάζεται να σπάσει σε δύο) είναι θέματα τα οποία υπάρχουν για πάνω από 20 χρόνια στον δημόσιο διάλογο και καμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε να τα αντιμετωπίσει.

Ο κ. Πουλάκης εξήγησε ότι τα τέσσερα κριτήρια για την επικείμενη αλλαγή είναι:
  1. -σεβασμός των υφιστάμενων διοικητικών ορίων της Αττικής.
  2. -όσο δυνατόν μεγαλύτερη γεωγραφική και κοινωνιολογική εσωτερική συνοχή
  3. -να αποφευχθούν οποιεσδήποτε τοπικές εκλογικές στρεβλώσεις
  4. -η Α' Αθήνας να μείνει εκτός μεταρρύθμισης
Επισημάνσεις του ''Γ'': Εμείς έχοντας τη δυνατότητα κρίσεως, πριν από δεκαετίες , είχαμε θέσει πάμπολλες φορές από το κατασχεμένο τοπικό ραδιόφωνο την αναγκαιότητα κατάτμησης της Β ' Αθηνών με ένα σαφές επιχείρημα.

Μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές περιφέρειες όπως είναι η  Β ' Αθηνών  ήταν φύσιν αδύνατον να καλυφθεί αναλογικά και δίκαια. 

Το δικό μας επιχείρημα ήταν: Πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο αναλογικότητας τόσο σε επίπεδο εκλογών , όσο και Ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Ασχέτως αν όλα έχουν διαβληθεί επί δεκαετίες διακυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και με την πληροφορία, η οποία στις μέρες μας είναι διαπλανητική , μια κυβέρνηση οφείλει να χτίσει από την αρχή την κοινωνική συνοχή, και το δέσιμο των εκλογέων με τους υποψηφίους.

Χωρίς καθεστώς αδειοδοτήσεων για τοπικά μέσα στη Β ' Αθηνών, άρα διαμορφώσεων των όρων , η κατάτμηση αποκλειστικά για τις εκλογές είναι δώρον άδωρον.

Απαιτείται η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την ενεργοποίηση των Ο.Τ.Α , και εκτός των Ιδιωτικών και των δημόσιων μέσων να προκύψουν και Ιδιωτικοδημοτικά , 50% μετοχές ιδιωτών 50% των δήμων , ώστε να επαναχαραχθεί το πλαίσιο δημοκρατικότητας στα ερτζιανά. 

Η ΝΔ δεν μας αδειοδότησε το 1991 και το 2014 μερίμνησε για ημέτερους 

Ένα ψήφισμα δικό μας το οποίο τίμησαν πέραν των 4.500 χιλ. δημοτών Γλυφάδας το 2014 δεν πέρασε προς ψήφιση και υλοποίηση από την οργάνωση της ΝΔ που διοικεί το δήμο Γλυφάδας.

* Ο όρος κατάτμηση χρησιμοποιήθηκε από εμάς όταν είδαμε την ανακοίνωση της είδησης στην ΑΥΓΗ, ενώ οι κεντρικές αθηναϊκές εφημερίδες έκαναν λόγο για ''σπάσιμο'' , σαν να είναι στάμνα η εκλογική περιφέρεια.

ΓΛΥΦΑΔΑ FM 1977 - 2005 Διώξεις & Κατασχέσεις
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πουλάκης: Αναγκαία η κατάτμηση της Β' Αθηνων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">