ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γλυφάδα: Χρειάζεται άμεσα ψεκασμός για τα κουνούπια

Του Γιάννη Κουρδομένου

Βρισκόμαστε στον μήνα Μαϊο και ήδη έχουν ξεκινήσει έντονη δραστηριότητα εστίες κουνουπιών στην περιοχή της Γλυφάδας.  Είναι σημαντικό να υπάρξει έγκαιρα η καταπολέμησή τους. 

Δεδομένου ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν πολλές βροχοπτώσεις έχουν δημιουργηθεί εστίες κουνουπιών και αυγών 

Δεν είναι μόνο θέμα βροχής, είναι και θερμοκρασιών και σταθερότητας των θερμοκρασιών, αλλά και θέμα στρατηγικών επιβίωσης που έχουν αναπτύξει τα 4 - 5 είδη κουνουπιών που μας ενοχλούν. 

Υπάρχουν κουνούπια που θα μας ενοχλήσουν ακόμη και σε ξηρές καιρικές συνθήκες για αρκετούς μήνες.

Αρχικά χρειάζεται παρέμβαση του δήμου, και εν συνεχεία λήψη από τους πολίτες των απαραίτητων μέτρων πρόληψης της εμφάνισης εστιών κουνουπιών.

Δεδομένου ότι έχουμε πολλά κουνούπια στην Τερψιθέα , χρειάζεται και επιτόπια ψεκασμός εντός του οικιστικού ιστού, σε συνοικίες με πολλά δέντρα, στάσιμα νερά, καθώς και πάνω από το γήπεδο της Τερψιθέας , στο οποίο σχηματίζεται λίμνη με λιμνάζοντα ύδατα , στα οποία δημιουργούνται εστίες αυγών.

Τρόποι αποφυγής ανάπτυξης εστιών, αυγών, και τσιμπήματος κουνουπιών

Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, κουβάδες, βαρέλια, βάζα, πιατάκια γλαστρών, παλιά λάστιχα, ποτίστρες, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

 Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια

Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες)

Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ)

Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα), πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Αντικουνουπικά πλέγματα - σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια (πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς)

Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γλυφάδα: Χρειάζεται άμεσα ψεκασμός για τα κουνούπια Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb