ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γ. Καρράς: Να εξαιρεθούν από τον εξοντωτικό ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες «προσφυγικών»

Παρέμβαση για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των ιδιοκτητών των «προσφυγικών» σε γειτονιές-συνοικισμούς όπως της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης, της Νέας Ιωνίας κλπ, που καλούνται να πληρώσουν εξοντωτικό ΕΝΦΙΑ, έκανε ο Βουλευτής Β' Αθηνών Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών.

 «Με την οριζόντια και χωρίς διάκριση επιβολή του ΕΝΦΙΑ ακόμη και σε μηδενικής σχεδόν αξίας κτίσματα και οικόπεδα, όπως τα «προσφυγικά», που κατέχονται από απογόνους Μικρασιατών, και κυρίως με την εκτόξευση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές αυτές λόγω της τελευταίας αύξησης των τιμών ζώνης, οι ιδιοκτήτες των προσφυγικών παραπηγμάτων καλούνται να καταβάλουν δυσβάσταχτο ΕΝΦΙΑ, ειδικά σε περιοχές που μαστίζονται από υψηλή ανεργία και εισοδηματική ανισότητα», επεσήμανε ο Βουλευτής. 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Θέμα: Ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας εις βάρος των ιδιοκτητών των προσφυγικών παραπηγμάτων, που καλούνται να πληρώνουν εξοντωτικό ΕΝΦΙΑ

Η Ελληνική Πολιτεία, για να αντιμετωπίσει τις άμεσες στεγαστικές ανάγκες των Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων, απ’ αρχής διέθεσε δημόσιες και απαλλοτρίωσε ιδιωτικές εκτάσεις πέριξ των πόλεων, για την αστική αποκατάστασή τους. 

Έτσι στις παρυφές των πόλεων διένειμε μικρά οικόπεδα, ανάλογα με τις οικογενειακές συνθήκες του κάθε πρόσφυγα και δημιουργήθηκαν οι γνωστοί Συνοικισμοί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα γύρω από την Αθήνα, τους εκατέρωθεν της Λ. Συγγρού, όπως η Νέα Σμύρνη, οι Τζιτζιφιές, η Καλλιθέα, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Ν. Ιωνία, η Ν. Χαλκηδόνα κλπ.

Παρά την ανοικοδόμηση των περιοχών αυτών, υπάρχουν ακόμη γειτονιές με παραπήγματα, που φτιάχτηκαν πρόχειρα πολύ πριν το 1950, στα οποία κατοικούν και σήμερα απόγονοι προσφύγων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση και να κατοικούν σε σύγχρονα
κτίρια. Και έτσι ανήκουν στις κατηγορίες των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και τις φορολογικές επιβαρύνσεις που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση.

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), επεβλήθη οριζόντια και χωρίς διάκριση ακόμη και σε μηδενικής σχεδόν αξίας κτίσματα και μικρά μη άρτια οικόπεδα, όπως τα «προσφυγικά», των οποίων η πολεοδομική αξιοποίηση δεν καθίσταται δυνατή. Σήμερα, μετά και την τελευταία αύξηση των τιμών ζώνης, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυτών έχουν εκτοξευθεί και αντίστοιχα ο ΕΝΦΙΑ που καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες τους είναι δυσβάσταχτος, καθώς πρόκειται για περιοχές που μαστίζονται από υψηλή ανεργία και εισοδηματική ανισότητα των κατοίκων.

Δεδομένου ότι το άδικο αυτό μέτρο πλήττει βάναυσα τους ιδιοκτήτες των προσφυγικών στους συνοικισμούς, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν να ανταποκρίνεται σε αξία περιουσίας, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να αποκαταστήσει την αδικία εις βάρος των ιδιοκτητών των προσφυγικών παραπηγμάτων, ώστε να εξαιρούνται του εξοντωτικού ΕΝΦΙΑ;
2. Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προς αυτήν την κατεύθυνση;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος-Δημητριος Καρράς

Επισημάνσεις του Γιάννη Κουρδομένου: Έχοντας την επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β' Αθηνών, θέτουμε και εμείς υπόψιν της κυβέρνησης τα ακόλουθα:

Οι Έλληνες Μικρασιάτες στη πόλη της Γλυφάδας υπέστησαν την μεγαλύτερη καταστροφή, διότι χάνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία το 1922, ερχόμενοι στα Νότια Προάστια Αττικής δομήθηκε ο τοπικός πολιτισμός και έχασαν ξανά τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Πριν από όλους τους υπολοίπους , από ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι κατοικούν στα Νότια προάστια, και συγκεκριμένα στη πόλη της Γλυφάδας, καθώς και του Ελληνικού, οι πρώτοι κάτοικοι με οργανωμένους προσφυγικούς συνοικισμούς ήταν οι ΕΛΛΗΝΕΣ πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα: Επί χούντας οι ιδιοκτήτες του ΒΟΣΠΟΡΟΥ Γλυφάδας - Ελληνικού έχασαν τα περιουσιακά τους στοιχεία δεδομένης μιας απαλλοτριώσεως για επέκταση του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού.

Εν συνεχεία, όταν έπαψε η λειτουργία αεροδρομίου, η Πολιτεία όφειλε να αποκαταστήσει τις αδικίες που τελέστηκαν επί ΧΟΥΝΤΑΣ, και αντί μέριμνας της πολιτείας για εκατοντάδες οικογένειες, το Ελληνικό εξ ολοκλήρου χαρίστηκε στον Λάτση.

Εμείς αξιώνουμε δεδομένης αυτής της μετεξελίξεως την επιστροφή όσων ανήκουν σε εκατοντάδες οικογένειες , και δεν δεχόμαστε όσα εφαρμόζουν, τόσο η κυβέρνηση , όσο και η εγκάθετη των εξωθεσμικών Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία δια μέσω του ΣτΕ θέτει τα συμφέροντα Λάτση υπεράνω του Ελληνικού λαού - πολιτών.

Είναι δυνατόν να έχεις ληστέψει ως πολιτεία από εκατοντάδες οικογένειες τα περιουσιακά τους στοιχεία, να τα χαρίζεις στο Λάτση, και εν συνεχεία να αξιώνεις ΕΝΦΙΑ από αυτές τις οικογένειες που ζημίωσαν με κυβερνητικούς χειρισμούς υπέρ του Λάτση ; 

Ζητούμε την εξαίρεση από το ΕΝΦΙΑ και όσων οικογενειών έχασαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Βόσπορο Γλυφάδας.

Εμείς δεν πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ

Υ.Γ: Σε ένα χώρο, κτίριο, στο οποίο τελέστηκαν σειρά από διώξεις - κατασχέσεις του τοπικού Ρ/Σ, με ζημία πολλών χιλιάδων ευρώ , είναι σαφές ότι ο ιδιοκτήτης του δεν οφείλει απολύτως τίποτα στο κράτος. Αντιθέτως, το κράτος μας οφείλει την ΑΔΕΙΑ την οποία μας λήστεψε το 1991, καθώς και δεκάδες χιλιάδες ευρώ που ωφελήθηκε από τον Ο.Τ.Ε και την ΔΕΗ.

* Επί σειρά ετών δεν είχαμε ούτε μια δεκάρα όφελος από εκατοντάδες καθημερινά τηλεφωνήματα , και όλα κατέληγαν στον ΟΤΕ.

* Επίσης προς κάθε ενδιαφερόμενο, μπορούμε να του παρέχουμε τον λογαριασμό και να ανατρέξει στη ΔΕΗ ώστε να επαληθεύσει πόσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ αποκόμισε από την λειτουργία του ΓΛΥΦΑΔΑ FM.

Δεδομένου ότι δεν είμαστε Βουλευτές, μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση και να αναφέρουμε '' ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ - ΑΙΡΕΤΟΙ '' διότι δεν έχουν τη δυνατότητα ισχύος της κοινωνικής δικαιοσύνης η οποία αποτελεί την κορωνίδα του πολιτεύματος και της λαϊκής κυριαρχίας. ( Αν είναι δυνατόν να αξιώνεις να σου παρέχουν όσοι τους ληστεύεις επί δεκαετίες )
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γ. Καρράς: Να εξαιρεθούν από τον εξοντωτικό ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες «προσφυγικών» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb