ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Λ. Αυγενάκης σε αγρότες στην Ηλεία «Ο πρωτογενής τομέας είναι μια μικρογραφία της συνολικής κυβερνητικής αποτυχίας»

Ανοικτή συζήτηση για θέματα αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής και με την παρουσία στελεχών του Κόμματος είχε ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης σήμερα στην περιοχή της Ηλείας.

Στη συνάντηση που έγινε με αγρότες στη Βαρβάσαινα και πιο συγκεκριμένα με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε ότι:

«Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα με αγρότες που επενδύουν και καινοτομούν. Που να κερδίζουν χρήματα, αλλά και να καταβάλλουν με συνέπεια λογικούς φόρους και εισφορές. Που εξάγουν και δημιουργούν υπεραξία. Που παρακολουθούν τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, που συμμετέχουν στην ψηφιακή επανάσταση και γίνονται πιο παραγωγική.

Χρειαζόμαστε, με απλά λόγια, να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε επαναφορά του Φ.Π.Α. στα γεωργικά εφόδια στα προμνημονιακά επίπεδα, καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου, μειωμένο τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. για όλη την καλλιεργητική περίοδο, ρύθμιση αγροτικών χρεών, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους, δημόσια αγροτική τράπεζα, ατομικό αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, φοροαπαλλαγή για πενταετία σε νέους αγρότες.

Ο πρωτογενής τομέας είναι μια μικρογραφία της συνολικής κυβερνητικής αποτυχίας. Δύο χρόνια τώρα, δεν έχει εφαρμοστεί καμία από τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας, ούτε καν αυτές για τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο 3ο Μνημόνιο.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες θεσμικές δράσεις και στόχους:

• Κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας είναι η στήριξη των Ενώσεων και των ομάδων παραγωγών με κάθε εργαλείο που υπάρχει στη διάθεση μας.
• Ενισχύουμε τους παραγωγούς που τολμούν να επενδύσουν σε καινοτόμα προϊόντα με υψηλότερη κερδοφορία και λιγότερη εξάρτηση από το κράτος.
• Συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.
• Προωθούμε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.
• Συνδέουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων.
• Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, τη φέτα και το κρέας.
• Καταθέτουμε, παράλληλα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του κλάδου και της αειφορίας.
• Προωθούμε ένα νέο σήμα ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας.
• Καθιερώνουμε τακτικό, δομημένο διάλογο της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν.
• Δημιουργούμε Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας. Σκοπός του επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών.

Το σχέδιο αυτό οδηγεί τον πρωτογενή τομέα πέρα από την κουλτούρα επιδοτήσεων, σε μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας, σε μια κουλτούρα εξωστρέφειας. Το σκεπτικό μας δεν ξεκινά από το χωράφι, αλλά από το ράφι.

Η αντίληψή μας στηρίζεται σε μια θεμελιακή αλλαγή: Να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης.

Το κράτος θα πρέπει να είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, αφαιρώντας όλα τα εμπόδια, αλλά και μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων χρηματοδότησης, εξοπλισμού και παροχής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας».

Επισήμανση του ''Γ'': Χαιρόμαστε ιδιαίτερα με τις θέσεις του Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη αναφορικά με το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης το οποίο πρέπει να μετεξελιχθεί σε αγροτική επιχείρηση, τονίζοντας ότι μια σειρά από μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Γλυφάδας το 1991 επένδυσαν τα χρήματά τους για αγορά εξοπλισμών, κατέθεσαν πλήρεις φακέλλους για Ίδρυση, Εγκατάσταση, και Λειτουργία τοπικών Ραδιοφωνικών Σταθμών.

Η συνέχεια είναι γνωστή στη τοπική μας κοινωνία, διότι ενώ σ' αυτούς τους σταθμούς υπήρχαν μια σειρά από τους πρωτεργάτες των FM, ουδέποτε χορηγήθηκε ΑΔΕΙΑ λειτουργίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Δεδομένου ότι δεν χορηγήθηκαν ΑΔΕΙΕΣ , ορισμένοι κύκλοι οι οποίοι είχαν λόγους και συμφέροντα , και ενώ ακόμα και οι Εθνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν χωρίς άδειες, για εμάς επιφύλαξαν μια σειρά από διώξεις - κατασχέσεις με απόρροια το κλείσιμο των τοπικών σταθμών της Γλυφάδας.

Επί δεκατέσσερα χρόνια τα εμπόδια είναι τα αστικά πολιτικά κόμματα, τα οποία διορίζουν τη σύνθεση του Ε.Σ.Ρ και δεν παρέχουν άδειες. Δύο μέτρα και σταθμά κ. Αυγενάκη ; Αν υφίσταται η κυβερνητική αποτυχία παράλληλα υφίσταται και της ΝΔ, διότι η ΝΔ διόρισε την σύνθεση του Ε.Σ.Ρ και δεν μας παρέχουν άδειες.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Λ. Αυγενάκης σε αγρότες στην Ηλεία «Ο πρωτογενής τομέας είναι μια μικρογραφία της συνολικής κυβερνητικής αποτυχίας» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb