ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Φορτισμένο το κλίμα αναφορικά με τον Μοσκοβισί

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο κ. Μοσκοβισί ρωτήθηκε αν έχει η κυβέρνηση τη δυνατότητα να μην εφαρμόσει το ψηφισμένο μέτρο της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019.

Πιέρ Μοσκοβισί: Υπάρχουν δυο αρχαίες γλώσσες τις οποίες έμαθα στο σχολείο: τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, αμφότερες όμως τις έχω ξεχάσει. Υπάρχει μια έκφραση στα λατινικά, όμως, την οποία δεν έχω λησμονήσει: “pacta sunt servanda” η οποία σημαίνει ότι "οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται". Ωστόσο οι δεσμεύσεις δεν είναι ανελαστικές και όπως είπα, θα συζητήσουμε με την Ελλάδα πλέον, ως μία χώρα της Ευρωζώνης σε κανονικότητα, επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού της, το οποίο οφείλει να είναι ισορροπημένο και να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους. Ως εκ τούτου θα το συζητήσουμε στον καιρό του".

Ασφαλώς θα υπάρχει εποπτεία.

Με την απόφαση του Eurogroup της 21 Ιουνίου, το πλαίσιο της Ενισχυμένης Επιτήρησης προβλέπει τριμηνιαίους έλεγχος από την τρόικα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, και στο παράρτημα περιγράφονται οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Η τρόικα θα μπορεί να ζητάει νέα μέτρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σημείωμα της Επιτροπής για το πλαίσιο στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-457_el.htm

Τα κράτη μέλη του Eurogroup θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το αν θα εφαρμοστούν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις από 1.1.2019 και πόσα αντίμετρα θα μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει στη στήριξη της Καγκελαρίου Μέρκελ μετά το κλείσιμο των δύο φακέλων για τους οποίους το Βερολίνο έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, δηλαδή τις συμφωνίες για το Σκοπιανό και την επιστροφή των προσφύγων.

Μητσοτάκης: τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα, δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία. «Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει», ανέφερε, «είναι ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015» και ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο».

O κ. Μητσοτάκης συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες. Πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα.

Κατρούγκαλος: Για την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα και τις σχετικές αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «ο κ. Μοσκοβισί δεν είπε πράγματα που δεν ξέραμε. Την πραγματικότητα είπε. Απλώς η πραγματικότητα είναι αντίθετη στην εικονική πραγματικότητα που είχε προσπαθήσει και η ΝΔ και ο φιλικός μαζί της Τύπος, που δεν είναι απλώς φιλικός, ουσιαστικά είναι ενορχηστρωμένος στην αντιπολιτευτική της τακτική».

Βενιζέλος: «Αυτό το οποίο δημιουργεί πρόβλημα και πρέπει ο κ. Μοσκοβισί να το σκεφθεί πάρα πολύ σοβαρά -και η Επιτροπή ως όργανο να το σκεφθεί υπό τον κ. Γιούνκερ- είναι αν η Επιτροπή έχει μέσα στις αρμοδιότητές της την ενθάρρυνση και την τροφοδότηση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και του ακραίου εθνικολαϊκισμού στα κράτη μέλη, ή αν αποστολή της είναι να ανακόπτει αυτά τα φαινόμενα» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας:

«Μπορεί να πει ο κ. Μοσκοβισί ότι πρέπει να γιορτάσω την ενσωμάτωση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛ -αναρωτιέμαι εγώ- στο ευρωπαϊκό σύστημα, ότι εδώ πήραμε ένα εθνικολαϊκιστικό ριζοσπαστικό μόρφωμα και το μετατρέψαμε σιγά-σιγά σε ένα συμβατικό ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο ακολουθεί την κεντρική γραμμή, είναι ενδοτικό στο εξωτερικό, δεν φέρνει αντιρρήσεις, αποδέχεται τα πάντα, κλείνει τα θέματα. Άρα, γιατί να μη γιορτάσουμε την ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα στο ευρωπαϊκό κατεστημένο με την ταπεινωτικότερη δυνατή μορφή;

Μπακογιάννη: Η κα. Μπακογιάννη επανέλαβε τα όσα είπε στην Βουλή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης και τράβηξε πιο πολύ το σχοινί, κατηγορώντας τον κ. Μοσκοβισί ότι παίζει με τον πόνο εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων συνταξιούχων.

Η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη έριξε κι΄άλλο λάδι στην φωτιά, που έχει ανάψει ανάμεσα στην ΝΔ και στον Ευρωπαίο επίτροπο, τον οποίο κύκλοι της * αξιοματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν ότι “συμμετέχει στα πολιτικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ και διευκολύνει τον κ. Τσίπρα στην προσπάθειά του να εξαπατήσει την Ελληνική κοινή γνώμη”.

Κουτσούμπας:«Ούτε τα σόου με τις γραβάτες, ούτε τα σενάρια περί αποσταθεροποίησης, που διακινούν τα κυβερνητικά στελέχη, μπορούν να κρύψουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη συμφωνία για το χρέος, φόρτωσε στον λαό μας ένα νέο μεταμνημονιακό μνημόνιο, που, όπως όλα τα μνημόνια δεν είναι τίποτα άλλο από εργαλεία που τσακίζουν τον λαό για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου».

Είπε ότι η συμφωνία προβλέπει: τσάκισμα των συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, μείωση των δαπανών για την υγεία, τσεκούρωμα των κοινωνικών παροχών, επιτάχυνση των πλειστηριασμών, ελάχιστο μισθό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μονοπωλίων, επενδύσεις όπου τις χρειάζεται το κεφάλαιο, νέα απελευθέρωση της ενέργειας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Επισήμανση του ''Γ'': Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνουμε, και κυρίως χωρίς να δυναμιτίζουμε το ήδη φορτισμένο κλίμα, και συγκεκριμένα παρακολουθούμε όσα γράφονται σε χιλιάδες media. Σαφώς πολλά βλέπουμε, πολλά γράφονται, πιο πολλά λέγονται, και εμείς λίγα περνάμε δημόσια.

* Κύριοι του europost.gr από παλιά, το αξιωματική αντιπολίτευση γράφεται με ωμέγα , ποτέ με όμικρον, και η ΝΔ θα μείνει πολύ καιρό ακόμα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Φορτισμένο το κλίμα αναφορικά με τον Μοσκοβισί Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">