ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μεγάλη φωτιά στη Κινέτα καίει σπίτια

Οι κάτοικοι της Κινέτας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους με ό,τι μέσα διαθέτουν, παίρνοντας μαζί τους τα λιγοστά υπάρχοντα και κατοικίδια μετά την μεγάλη φωτιά η οποία καίει την ευρύτερη περιοχή. 

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα Αττικής με τις Αρχές να διατάσσουν την απομάκρυνση κατοίκων.

Οι φλόγες έχουν φτάσει στα σπίτια τα οποία έχουν πάρει φωτιά. Περίπου πέντε - δέκα σπίτια καίγονται αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.


Η φωτιά έχει πάρει κατεύθυνση προς την Ελευσίνα και δεδομένου ότι δεν επιχειρούν αεροσκάφη λόγω του ισχυρού ανέμου έχει φτάσει κοντά σε εργοστάσια της περιοχής.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν απρόβλεπτη την πορεία της φωτιάς, ενώ οι πυκνοί καπνοί που αναδύονται από το δάσος δυσκολεύουν το έργο των εναέριων μέσων.



Έκκληση στους κατοίκους που δεν είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν να απομακρυνθούν από την Κινέτα απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς την πορεία της φωτιάς, προσθέτοντας πως η πυρκαγιά ξέσπασε στο χειρότερο σημείο στο βουνό, καθώς δεν ήταν εφικτό να ανακοπεί άμεσα προτού λάβει διαστάσεις ανέφερε ο Γ.Γ. 

Το μέτωπο έχει μήκος έξι χιλιόμετρα, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Κωνσταντίνος Φυλακτός. Συμπλήρωσε πως έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα δημοτικά μέσα, υδροφόρες και άλλα οχήματα.



Στο σημείο επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο.

Άλλη φωτιά μαίνεται στην Καλλιτεχνούπολη.

Το υπουργείο Άμυνας έχει κινητοποιήσει επίγεια και εναέρια στρατιωτικά μέσα για να υποστηρίξει την Πυροσβεστική και ο υπουργός Π. Καμμένος έχει δώσει εντολή για παρέμβαση ισχυρής δύναμης η οποία θα συνδράμει στην κατάσβεση της φωτιάς. 

Την εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Βόσνια - Ερζεγοβίνη. Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος ενημερώνει συνεχώς τον Αλέξη Τσίπρα.

Η φωτιά έχει προκαλέσει μποτιλιάρισμα πολλών χιλιόμετρων στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, όπου η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα τόσο στην νέα όσο και στην παλιά οδό από το 39ο έως το 57ο χιλιόμετρο.


Η είδηση της μεγάλης φωτιάς στην Κινέτα απασχόλησε και τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης
Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ επικεντρώνεται στο γεγονός ότι υπήρξαν εκκενώσεις οικισμών και άνθρωποι που εγκατέλειψαν έντρομοι τις οικίες τους, παίρνοντας μαζί τους όσα μπορούσαν να σώσουν.
Στην ιστοσελίδα τους, οι Νew York Times έχουν τίτλο «Κάτοικοι εγκαταλείπουν, μετά από δασική πυρκαγιά κοντά στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, Αθήνα, τα σπίτια τους» και τονίζουν ότι εκκενώνεται η Κινέτα, εξαιτίας της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, ενώ αναφέρει πως το έργο των πυροσβεστών δυσχαιρένουν οι ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες.
Το ΑBC αναφέρει πως οι δασικές πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπενθυμίζοντας τις καταστροφικές φωτιές του 2007, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 60 άνθρωποι.
Το Paris Match τονίζει πως στην περιοχή, που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, βρίσκονται κυρίως εξοχικές κατοικίες και η περιοχή εκκενώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
H γερμανική Der Standard κάνει λόγο για πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα, οι οποίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, ενώ σημειώνει πως κάτοικοι της περιοχής της Κινέτας εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τα σπίτια τους.


Και τo BBC αναφέρεται στην μεγάλη πυρκαγιά έχοντας και φωτογραφικό υλικό.

Οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι έχουν φέρει πυκνό σύννεφο καπνού στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου, ενώ οι κόκκινοι καπνοί κατά τις μεσημβρινές ώρες εμφανίστηκαν μέχρι και την περιοχή της Γλυφάδας όπως βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία.



Νέα πυρκαγιά ξέσπασε και στην περιοχή Πάχνας στην Επαρχια Λεμεσό της Κύπρου λίγο μετά τις 4 το απόγευμα.

Επί σκηνής βρίσκονται τα πέντε εναέρια μέσα που εργάζονταν στην πυρκαγιά Μουτταγιάκας- Αρμενοχωρίου ενώ παράλληλα στο σημείο σπεύδουν οκτώ πυροσβεστικά οχήματα από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Κυβίδων, Πάχνας και Μονιάτη.



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μεγάλη φωτιά στη Κινέτα καίει σπίτια Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">