ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αδειάζουν τον Π. Καμμένο για το Μακεδονικό και τις βάσεις

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δημοσίευσε βίντεο στο οποίο ο Πάνος Καμμένος κάνει λόγο για στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, εκτός από τη Σούδα, και σε Βόλο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη.
Διγλωσσία ανάμεσα σε δυο εταίρους της κυβέρνησης , φανταστείτε τι θα ισχύσει έπειτα από την απλή αναλογική στους Ο.Τ.Α όταν θα κληθούν να διοικήσουν τα στελέχη από πέντε και περισσότερα αστικά κόμματα
Ο Πάνος Καμμένος, στο περιθώριο της συνάντησης του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουες Μίτσελ, δήλωσε ότι έχει καταθέσει και εναλλακτικό σχέδιο για λύση στο ζήτημα του Μακεδονικού. 

Αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα επικυρωθεί στη γειτονική χώρα ο Πάνος Καμμένος εξήγησε πως το σχέδιο αυτό θα υλοποιεί, μεν, τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θα αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Αδειάζουν από την κυβέρνηση τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για τις δηλώσεις του σχετικά με «εναλλακτικό σχέδιο» για τη συμφωνία των Πρεσπών και την πρόσκληση που απηύθυνε προς την αμερικανική πλευρά για επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές κύκλων από το Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σε δήλωση με ξεκάθαρο μήνυμα προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας προέβη ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του News 24/7 δήλωσε «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών».

Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra εξέφρασε «έκπληξη και απορία» για τις δηλώσεις Καμμένου. «Μπορώ να εκφράσω την έκπληξή μου και την απορία μου που κατατείνεται σε αυτή τη ρητορική, η οποία είναι πολύ πέρα από τη διατύπωση της πάγιας θέσης του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου, και είναι σεβαστή και διατυπωμένη ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών», είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε:

Δεν έχω παραπάνω ενημέρωση και δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι προτείνει ο συνεργαζόμενος με την κυβέρνηση Πάνος Καμμένος. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω και τι ακριβώς πρότεινε. Και για το θέμα των βάσεων και για τη διαμόρφωση μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια... Περιμένω να δώσει παραπέρα ερμηνείες για να κατανοήσουμε τι εννοεί. Έχω εκτιμήσει ότι αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη».

Ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε μήνυμα και για τη σχέση μεταξύ των δύο κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση: «Εμείς θέλουμε η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ που δοκιμάστηκε για 3,5 χρόνια πάνω στη μνημονιακή κρίση, να ολοκληρώσει κατά το δυνατόν το βίο της. Η μεγάλη διαφορά πάνω στα κρίσιμα ζητήματα δημιουργεί προβλήματα...».

Η πρόταση του Έλληνα υπουργού περιέχει την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστήριξε ο κ. Καμμένος, θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

Πρόσκληση για ενίσχυση στρατιωτικής παρουσίας

Για τα σενάρια ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό Τζέιμς Μάτις για το συγκεκριμένο θέμα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «υπάρχουν δομές τέτοιες οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πλέον μπει σε μια περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών. Υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, υπάρχουν οι δορυφορικές πληροφορίες, υπάρχουν πάρα πολλά νέα μέσα, τα οποία οι ΗΠΑ τα έχουν αναπτύξει και η παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική».

Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Μάτις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κρατούν ανοιχτή πόρτα για το ζήτημα της ενισχυμένης στρατιωτικής παρουσίας τονίζοντας ότι υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και διαφάνειας. «Και από αυτή την άποψη, είμαστε πάντοτε ανοιχτοί για να συνεργαστούμε στενά με τη σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα για το πώς τοποθετούμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και θα το επεξεργαστούμε όπως πάντα μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικάνος υπουργός.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αδειάζουν τον Π. Καμμένο για το Μακεδονικό και τις βάσεις Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">