ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Βαραίνει το επιδημιολογικό φορτίο σε 10 νομούς και Δυτ. Αττική – Σενάρια για τοπικά lockdown


Οι εισηγήσεις για αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε νομούς με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο τέθηκαν επί τάπητος χθες από τους λοιμωξιολόγους με την κατάσταση να κρίνεται σοβαρή, σε ό,τι έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με την περιοχή της Κοζάνης, αλλά και με τη Δυτική Αττική. Εν μέσω lockdown
, παραμένει υψηλός ο αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.190 νέα κρούσματα, 552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 85 έχασαν τη ζωή τους.

Στη Δυτική Αττική, ανησυχία πηγάζει από τα δεδομένα κυρίως σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα, από όπου χθες κατά την επίσκεψή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απηύθυνε αυστηρό μήνυμα ότι «κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του», προειδοποιώντας ότι «θα σφραγιστούν οι περιοχές ακόμα και σπίτι – σπίτι» αν χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των 50 κρουσμάτων ημερησίως για 14 ημέρες και ο βαθμός θετικότητας πάνω από το 4 θα είναι τα κριτήρια για τη λήψη νέων μέτρων.

Σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, Χαρδαλιάς και Χρυσοχοΐδης

Σήμερα ο κ. Χρυσοχοΐδης μεταβαίνει την Κοζάνη, προκειμένου να συναντηθεί με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της πόλης και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς ο νομός φαίνεται να μην μπορεί να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της διασποράς του κορονοϊού.

Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών κατατάσσουν και πάλι την περιοχή στην πρώτη θέση πανελλαδικά, μετά από 2 μήνες lockdown.

Σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα και για τους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας, όπου καταγράφονται περισσότερα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού.

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για εκτίμηση των δεδομένων, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται για την τήρηση των μέτρων καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας από τον Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.

Χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί να επιφέρει η ανευθυνότητα στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και άρα αναλόγως τι μέτρα θα πρέπει να προστεθούν στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο Μέγκα. «Εάν χρειαστεί θα πάρουμε και πιο σκληρά μέτρα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρονικό διάστημα έως τις 7 Ιανουαρίου» σημείωσε απευθύνοντας εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα και να κάνουν Χριστούγεννα με ακόμη μία οικογένεια. «Είμαι ανήσυχος για δύο λόγους: αφενός γιατί η κόπωση μάς κάνει λιγότερο προσεκτικούς, χαλαρώνουμε. Απευθύνω και πάλι έκκληση τις γιορτές να τις περάσουμε με την οικογένεια μας, ίσως και με ακόμη μία οικογένεια με την οποία πάμε για περπάτημα. Και δεύτερον, γιατί βλέπουμε ότι σε ορισμένες περιοχές και παρά τις πολλές εβδομάδες του lockdown δεν μειώνεται ούτε ο αριθμός των κρουσμάτων, ούτε οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Κοζάνη», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το τι οδήγησε την κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών αλλά και τις λειτουργίες στις εκκλησίες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ο κ. Πέτσας απήντησε: «Έχουμε να κάνουμε με ένα δυναμικό φαινόμενο και πρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Για τις υπηρεσίες περιποίησης νυχιών ήταν θέμα ζήτησης, καθώς πολλοί συμπολίτες μας ζητούσαν αυτές τις υπηρεσίες και ως εκ τούτου αυτό αποτελούσε ένα τεράστιο υγειονομικό θέμα. Για τις εκκλησίες οι ειδικοί έκριναν πως μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια με τα όρια που ανακοινώσαμε, ακολουθήσαμε τη συμβουλή τους, έχουμε εμπιστοσύνη και στην υπευθυνότητα της ηγεσίας της Εκκλησίας, ώστε να περάσουμε με προσοχή τις γιορτές».

www.ert.gr

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Βαραίνει το επιδημιολογικό φορτίο σε 10 νομούς και Δυτ. Αττική – Σενάρια για τοπικά lockdown Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">