ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στη Βουλή η συμφωνία για την προμήθεια των 18 Rafale


Προ των πυλών βρίσκεται η συμφωνία για την προμήθεια των 18 γαλλικών Rafale, από την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Η αγορά έρχεται προς συζήτηση στη μία το μεσημέρι στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.
Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και στη μία μετά μεσημέρι έρχεται προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων η αγορά των νέων μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Rafale.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις υπογραφές του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλωράνς Παρλύ, το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.

Η νέα μοίρα των 18 αεροσκαφών “RAFALE” θα αντικαταστήσει τα παλαιά “MIRAGE”. Πρόκειται για έξι καινούρια και δώδεκα μεταχειρισμένα αεροσκάφη, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται σε 1,92 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η άφιξη των πρώτων έξι μεταχειρισμένων αναμένεται έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν από τον 20ο μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης. Τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν από τον 26ο μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους. Η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023, ενώ οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στις αρχές του 2021.

Ο εξοπλισμός και ικανότητες των νέων μαχητικών

Το Rafale είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών. Aποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Το Rafale μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Στα όπλα των αεροσκαφών περιλαμβάνονται κατευθυνόμενα βλήματα Meteor, καθώς και οι απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων – Mica, Scalp και Exocet – προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στη Βουλή η συμφωνία για την προμήθεια των 18 Rafale Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">