ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

«Το αλάτι της γης»- «Από τη Σμύρνη στην Ινδία! Μουσικές ιστορίες με νεανικές παρέες» στην ΕΡΤ1

«Το αλάτι της γης»- «Από τη Σμύρνη στην Ινδία! Μουσικές ιστορίες με νεανικές παρέες» στην ΕΡΤ1

Ένα μουσικό ταξίδι από τη Σμύρνη στην Ινδία, θα παρακολουθήσουμε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021, στις 13:00, στην εκπομπή «Το αλάτι της γης» με τον Λάμπρο  Λιάβα, στην ΕΡΤ1.

Σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση.
Στόχος τους είναι να καταγράψουν και να προβάλουν στο πλατύ κοινό τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Επεισόδιο 7ο 

«Από τη Σμύρνη στην Ινδία! Μουσικές ιστορίες με νεανικές παρέες»

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, στις 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και  «Το αλάτι της γης» προτείνουν μουσικές ιστορίες με νεανικές παρέες που ερευνούν και αποδίδουν με μεράκι και σοβαρότητα το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι.

Οι «Αντιμάμαλο Band» μάς ταξιδεύουν σε Σμύρνη, Πόλη και Πειραιά, γεφυρώνοντας τη δημοτική παράδοση της Μικράς Ασίας με το ρεμπέτικο. Το μουσικό σχήμα αποτελούν οι: Κατερίνα Σταθάκη (ακορντεόν-τραγούδι), Παναγιώτης Σταθάκης (μπουζούκι), Νικόλας Σταθάκης (σαντούρι) και Φάνης Ζαχόπουλος (κιθάρα-τραγούδι).

Ο Thomas Kunstler, Ιταλός κινηματογραφιστής που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, μας αποκαλύπτει με τη δική του ευαισθησία τον κόσμο του ρεμπέτικου κατασκευάζοντας κούκλες με πλαστελίνη, τις οποίες κινεί με την τεχνική του stop motion animation!

Στο τρίτο μέρος της εκπομπής, το μουσικό σχήμα «Laikindia» γεφυρώνει το Bollywood της Ινδίας με τη λαϊκή μούσα των Ελλήνων. Παρουσιάζει μια επιλογή από τα «ινδοπρεπή» λαϊκά τραγούδια, που υπήρξαν πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα την περίοδο 1955-1965, συνδέοντάς τα με την πρωτότυπη μορφή τους από τις ινδικές ταινίες της εποχής και τις γοητευτικές πρωταγωνίστριες όπως η Ναργκίς και η Μαντουμπάλα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομάδα συμμετέχουν και νέοι μουσικοί από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ινδία, που τα τελευταία χρόνια ζουν στην Ελλάδα και μοιράζονται την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για την ελληνική μουσική.

Τους «Laikindia» αποτελούν οι: Kinjal Vora (τραγούδι), Violette, Boulanger (βιολί-τραγούδι), Εύα Μυλωνά (ακορντεόν-τραγούδι), Salvatore Conticello (λαούτο-τραγούδι) και Μάρω Παναγή (κρουστά).

Καλεσμένη του συγκροτήματος είναι η τραγουδίστρια του Ρεμπέτικου Ανατολή Μαργιόλα.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.

 

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/ert-protaseis/to-alati-tis-gis-apo-ti-smyrni-stin-india-moysikes-istories-me-neanikes-parees-stin-ert1/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: «Το αλάτι της γης»- «Από τη Σμύρνη στην Ινδία! Μουσικές ιστορίες με νεανικές παρέες» στην ΕΡΤ1 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">