ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Β. Μακεδονία: Υπεγράφη το διάταγμα για την απογραφή του πληθυσμού, τον Απρίλιο

Β. Μακεδονία: Υπεγράφη το διάταγμα για την απογραφή του πληθυσμού, τον Απρίλιο

Σκόπια, Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλος

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι υπέγραψε, τη Δευτέρα, το προεδρικό διάταγμα για την εκτέλεση του νόμου σχετικά με την απογραφή του πληθυσμού, των νοικοκυριών και των κατοικιών, 2021.

Σε σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο του, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της χώρας αναμένει πως η διαδικασία απογραφής δεν θα πολιτικοποιηθεί και τα δεδομένα που θα ληφθούν θα είναι χρήσιμα για τη συνολική ανάπτυξη, η οποία θα επιτρέψει τη διαμόρφωση μακροπρόθεσμων στρατηγικών σε ζωτικούς τομείς της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε, την περασμένη εβδομάδα, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απογραφή του πληθυσμού των νοικοκυριών και των κατοικιών  το 2021.

Υπέρ του νομοσχεδίου είχαν ταχθεί 62 βουλευτές, που προέρχονται από τα κόμματα  της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς και οι βουλευτές ενός αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος, ενώ οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE απείχαν από την ψηφοφορία. Το κοινοβούλιο της χώρας απαρτίζεται από 120 έδρες.

Η απογραφή θα διεξαχθεί κατά την περίοδο από 1 έως 21 Απριλίου 2021. Ωστόσο το εθνικιστικό VMRO-DPMNE προειδοποιεί ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της απογραφής, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη χώρα, DUI, Αλί Αχμέτι, για απόπειρα αλλοίωσης της δημογραφικής σύστασης της χώρας.

Μάλιστα, το VMRO-DPMNE είχε καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα και σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την υπογραφή του διατάγματος, αναφέρει ότι ο Στέβο Πεντάροφσκι λειτουργεί ως «υποτελής» του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και θα φέρει την ίδια ευθύνη με τον πρωθυπουργό για «την αποτυχία της απογραφής».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμαρτύρεται, διότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν έκανε αποδεκτή καμία τροπολογία που είχε καταθέσει αυτό κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την απογραφή, ενώ εκτιμά ότι αυτή έπρεπε να αναβληθεί, καθώς, όπως θεωρεί, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή της.

 

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ αντιδρώντας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε, γι΄ακόμη μία φορά, τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ότι προσπαθεί «να πολιτικοποιήσει την απογραφή και να υποκινήσει συγκρούσεις, υπονομεύοντας συστηματικά τα συμφέροντα των πολιτών και του κράτους».

 

Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στη χώρα πραγματοποιήθηκε το 2002, ενώ μία άλλη που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2011 διακόπηκε μερικές ημέρες πριν την ολοκήρωσή της, λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ Σλάβων και Αλβανών μελών της κρατικής επιτροπής που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της.

 

Από τότε, όλες οι προσπάθειες να προκύψει κάποια συναίνεση και να διεξαχθεί απογραφή του πληθυσμού είχαν αποτύχει, κάτι που αντανακλά την εκατέρωθεν καχυποψία μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της χώρας (Σλάβων και Αλβανών), σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού της καθεμίας, στη χώρα.

 

Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 2.020.000 άτομα.

Στην απογραφή εκείνη, το 64,18% είχαν δηλώσει “Μακεδόνες” και το 25,17% Αλβανοί. Ποσοστό 3,85% είχαν δηλώσει Τούρκοι, 2,66% Ρομά, 1,8% Σέρβοι, 0,85% Βόσνιοι και 0,5% Βλάχοι. Τα μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων ανερχόνταν στο 1%.

www.ert.grsource https://www.ert.gr/eidiseis/diethni/evropi/v-makedonia-ypegrafi-to-diatagma-gia-tin-apografi-toy-plithysmoy-ton-aprilio/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Β. Μακεδονία: Υπεγράφη το διάταγμα για την απογραφή του πληθυσμού, τον Απρίλιο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb