ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σύνοδος Κορυφής – ΕΕ: Αλαγές στο κείμενο για την Τουρκία – Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία

Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία για τις αλλαγές στο κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία που τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, τη στιγμή που η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να εγκαταλείψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την επομένη μάλιστα συνομιλίας του με τον Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξελήφθη ως προσβολή.

Μπορέλ: Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την Τουρκία, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη

Εν αναμονή της έκθεσης  για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία που παρουσιάζει στην τηλεδιάσκεψη κορυφής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι αποφάσεις που έλαβαν το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές αρχές επιτείνουν «τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την οπισθοδρόμηση όσον αφορά θεμελιώδη δικαιώματα» και «υπονομεύουν την αξιοπιστία της δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει σήμερα να θέσει την Άγκυρα υπό παρακολούθηση ως τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας έτσι τη δυσαρέσκειά της για την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στην Τουρκία.

Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα έπειτα από μια χρονιά εντάσεων, αλλά θα προτιμήσουν μια διαδικασία «προοδευτική», βασισμένη «σε όρους και προϋποθέσεις» και «αντιστρέψιμη», ανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή-πρόσκληση στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

«Δεν είναι μυστικό για κανέναν πως έχουμε διαφωνίες με την Τουρκία»,  ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια των επαφών του στις αρχές της εβδομάδας  στο NATO.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Μάριο Ντράγκι, συνόψισε την ευρωπαϊκή θέση επιμένοντας στη σημασία που έχει να «αποφεύγονται πρωτοβουλίες που διχάζουν» και στην «ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Βρυξέλλες-Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

www.ertnews.gr



Το άρθρο Σύνοδος Κορυφής – ΕΕ: Αλαγές στο κείμενο για την Τουρκία – Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/featured/synodos-koryfis-ee-alages-sto-keimeno-gia-tin-toyrkia-ikanopoiisi-se-athina-kai-leykosia/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σύνοδος Κορυφής – ΕΕ: Αλαγές στο κείμενο για την Τουρκία – Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">