ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Συγκλονίζουν και πληθαίνουν οι καταγγελίες για τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Χανιά

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις των πρώην εργαζομένων αλλά και συγγενών ηλικιωμένων γύρω από τις συνθήκες λειτουργίας του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας, που βρίσκεται τον τελευταίο μήνα στο μικροσκόπιο των δικαστικών και αστυνομικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, έχει διαπιστωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 73 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου τροφίμων της συγκεκριμένης ιδιωτικής δομής. 64 πράξεις εκδόθηκαν το 2000 και 9 το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα αφορά τα τέσσερα ληξιαρχεία των κεντρικών πόλεων της Κρήτης και όχι των ληξιαρχείων άλλων δήμων του νησιού, όπου τίποτα δεν αποκλείει να έχουν εκδοθεί και άλλες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου. Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται οι θάνατοι που καταγράφηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων, ηλικιωμένων που διέμεναν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας. Είναι βέβαιο ότι η έρευνα αναμένεται να διευρυνθεί τις επόμενες ημέρες.

Και ενώ τόσο ο πληρεξούσιος δικηγόρος της δομής όσο και η ιδιοκτήτρια αρνούνται κατηγορηματικά όλες τις καταγγελίες, εκτός από τους επτά πρώην εργαζόμενους που έχουν ήδη καταθέσει, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των συγγενών ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν εκεί.

Οι μαρτυρίες πρώην εργαζομένων αλλά και συγγενών ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν στη δομή στην ΕΡΤ, προκαλούν σοκ. Πρώην εργαζόμενοι αναφέρουν ότι οι έπλεναν πέντε τρόφιμους και τους σκούπιζαν με την ίδια πετσέτα, ότι οι τρόφιμοι είχαν ψείρες, ότι υπήρχαν πολλά περιστατικά δερματοπάθειας και ουρολοιμώξεων, αφού δεν αλλάζονταν οι καθετήρες, καταγγέλλουν ακόμα και βιαιοπραγία σε βάρος ανθρώπων με άνοια. Επίσης μιλούν για αυταρχική συμπεριφορά της Διεύθυνσης, για αποθάρρυνση εκφράσεων συμπάθειας προς τους τροφίμους, για ελλιπή σίτιση, αλλά και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς χρήση του αύλειου χώρου, κινησοθεραπείας κλπ.

Συγγενείς ηλικιωμένων καταγγέλλουν ότι υπήρξε δραματική επιδείνωση της κατάστασης των συγγενών τους μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, ενώ ελέγχονται και οι συνταγογραφήσεις μέσω ΑΜΚΑ, εξαιτίας της αλλαγής στη φαρμακευτική αγωγή των ηλικιωμένων.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου

www.ertnews.gr



Το άρθρο Συγκλονίζουν και πληθαίνουν οι καταγγελίες για τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Χανιά εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kinonia/sygklonizoyn-kai-plithainoyn-oi-kataggelies-gia-ton-idiotiko-oiko-eygirias-sta-chania/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Συγκλονίζουν και πληθαίνουν οι καταγγελίες για τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Χανιά Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">