ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σε πύρινο κλοιό παραμένει η Μεσσηνία

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται σήμερα για μια ακόμα ημέρα η Μεσσηνία, με το πιο επικίνδυνο από τα μέτωπα να συνεχίζει να καίει με αμείωτη ένταση περιοχές του δήμου Οιχαλίας στην Άνω Μεσσηνία.

Δραματικές στιγμές έζησαν χθες λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, οι κάτοικοι στο Καρνάσι όταν η πυρκαγιά μπήκε μέσα στο χωριό και άρχισε να καίει σπίτια. Την ίδια στιγμή η φωτιά απείλησε και το Διαβολίτσι το οποίο εκκενώθηκε.
Η φωτιά συνεχίζει ανεξέλεγκτη το καταστροφικό της έργο και μάλιστα το βράδυ πέρασε και στο νομό Αρκαδίας, όπου απείλησε τα χωριά Ίσαρη, Βάστα και Χράνους τα οποία εκκενώθηκαν.

Εντολή προληπτικής εκκένωσης σπιτιών στο Βλαχόπουλο δόθηκε χθες το απόγευμα καθώς στις περιοχές παραμένουν διάσπαρτες απειλητικές εστίες σε αρκετά σημεία της περιοχής που πλήττεται από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μαγκλαβα την Τρίτη και ακόμα δεν έχει γίνει κατορθωτό να τεθεί υπό έλεγχο.

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε τις απογευματινές ώρες χθες μεταξύ Μουζακίου και Πύργου Τριφυλίας σε δύσβατη περιοχή χωρίς να απειλήσει πάντως κατοικημένες περιοχές και οικισμούς.

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά που ξεσπασε χθες στα Ελληνικά της Άνθειας του δήμου Καλαμάτας. Μιλώντας στην ΕΡΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος καθοριστικός ήταν και ο ρόλος κατοίκων της περιοχής και των μηχανημάτων του δήμου, στόχος ήταν να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές όπως η Κάτω Αμφεια, οι αρχαιολογικοί χώροι που υπάρχουν εκεί, το μοναστήρι και κεντρικοί πυλώνες της ΔΕΗ, όπου θα δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση όλης της Μεσσηνίας.

Αναζωπύρωση είχαμε χθες και στη φωτιά της Μάνης, κοντά στη μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας και συγκεκριμένα στις περιοχές Σελεγούδι, Καστάνια και Άγιος Νικόλαος. Μάλιστα τα ξημερώματα σήμερα εκκενώθηκε και κάμπινγκ της περιοχής του Μαυροβουνίου.

Σε κατάσταση συναγερμού και αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί οι υπηρεσίες όλων των δήμων της Μεσσηνίας, καθώς ο νομός μας σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σήμερα Παρασκευή εντάσσεται στην κατηγορία κινδύνου 5, όπου προβλέπεται ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Σε έκτακτη σύσκεψη του τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Καλαμάτας, υπό τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, υπήρξε ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση, πλήρης επικαιροποίηση των στοιχειών που αφορούν σε δημοτικά και ιδιωτικά μηχανήματα, καταστάσεις εθελοντών κ.λπ., ενώ το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας παραμένει σε επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Επί ποδός είναι και η Δημοτική Αστυνομία με περιπολίες στα ορεινά του Δήμου, στις Κοινότητες του Ταϋγέτου και στα ορεινά των Αρφαρών και της Θουρίας. Με εντολή Δημάρχου όλες οι Υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή. Επίσης, οι δημοτικοί εργάτες πυροπροστασίας και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων παραμένουν σε ετοιμότητα προκειμένου να δράσουν εφόσον απαιτηθεί, σε συνεργασία με τους χειριστές μηχανημάτων του Δήμου, ιδιώτες και εθελοντές, συνδράμοντας στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Σε πύρινο κλοιό παραμένει η Μεσσηνία εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/kalamata/se-pyrino-kloio-paramenei-i-messinia/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σε πύρινο κλοιό παραμένει η Μεσσηνία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">