ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τα πολλά πρόσωπα της Ευρώπης | Νέοι ακτιβιστές στην Αλβανία

(θα είναι διαθέσιμο έως 24/8/2021)
«Θα περνούσαμε από εδώ, όμως είναι πολύ επικίνδυνο», αυτό λένε ο Κρίστι Πίντερι και η Τζένι Κάρα και δείχνουν μία σκηνή που έχει στηθεί εδώ και εβδομάδες στην πιο κεντρική λεωφόρο των Τιράνων. Σε αυτή τη σκηνή συγκεντρώνονται οι συντηρητικοί και με δυνατά συνθήματα στρέφονται κατά της Ευρώπης και των αξιών της. «Μισούν εμάς τους ομοφυλόφιλους», λέει ο Κρίστι, που διευθύνει τον Οργανισμό ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών της Αλβανίας. Εκείνος, η Τζένι και τα υπόλοιπα μέλη θα διοργανώσουν, για πέμπτη φορά, μία ποδηλατική διαδήλωση ενάντια στις διακρίσεις και τη βία που επικρατεί στην πλειοψηφία της συντηρητικής αλβανικής κοινωνίας. Αυτή τη φορά η κατάσταση μπορεί να είναι χειρότερη από το 2012, όπου περίπου πενήντα διαδηλωτές, με σημαίες ουράνιου τόξου, δέχτηκαν καπνογόνα. Το δεξιό δημοκρατικό κόμμα προγραμματίζει επίσης εκείνη την ημέρα μία μαζική διαδήλωση. Η αστυνομία έχει δηλώσει, πως δεν μπορεί να προστατεύσει επαρκώς τους ποδηλάτες. Θα μπορέσουν οι Κρίστι και Τζένι να κινητοποιήσουν περισσότερα από πενήντα άτομα; Θα υπάρξουν πάλι επεισόδια βίας εναντίων τους; Ή μήπως πρέπει να ακυρώσουν την ποδηλατική διαδήλωση;
Η Αλβανία καθιέρωσε έναν νόμο κατά των διακρίσεων, γιατί λόγω της υψηλής ανεργίας, των κακών υποδομών και της μεγάλης διαφθοράς, ελπίζει να γίνει μέλος της ΕΕ. Όμως η κοινωνία δεν έχει καταφέρει ακόμα να αφομοιώσει αυτόν τον νόμο. Η καθημερινότητα των ομοφυλόφιλων είναι σκληρή. Τους διώχνουν οι οικογένειές τους, χάνουν τις δουλειές τους, πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού στον δρόμο και το χειρότερο είναι, πως μερικοί γιατροί αρνούνται να τους φροντίσουν.
Οι Τζένι και Κρίστι πολεμούν ενάντια σε όλα αυτά. Πηγαίνουν σε Υπουργεία και σε εκπομπές. Ποτέ κανένας άλλος καλεσμένος της εκπομπής δεν δέχεται να καθίσει μαζί τους. «Το έχουμε συνηθίσει», λέει ο Κρίστι. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί η ποδηλατική διαδήλωση». Μέχρι την τελευταία στιγμή φοβούνται πόσα άτομα θα βγουν και αν θα βγουν, στους δρόμους της ομοφοβικής Αλβανίας.



Το άρθρο Τα πολλά πρόσωπα της Ευρώπης | Νέοι ακτιβιστές στην Αλβανία εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertflix.gr/xena-docs/ta-polla-prosopa-tis-eyropis-neoi-aktivistes-stin-alvania/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα πολλά πρόσωπα της Ευρώπης | Νέοι ακτιβιστές στην Αλβανία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">