ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο (video)

Οικονομικές ενισχύσεις εξπρές έρχονται για να στηρίξουν τους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες από την καταστροφική μανία της φωτιάς. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται να χρηματοδοτηθούν άμεσα. Οι πυρόπληκτοι θα μπορούν να λάβουν σύμφωνα με πληροφορίες «προκαταβολή» από το τελικό ποσό της αποζημίωσης που δικαιούνται για να μπορέσουν έτσι να σταθούν στα πόδια τους.

Οι ενισχύσεις θα φτάσουν στους δικαιούχους με πιο γρήγορα βήματα όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι σχετικές αιτήσεις/ υπεύθυνες δηλώσεις προκειμένου οι πυρόπληκτοι να λάβουν την προκαταβολή της οικονομικής ενίσχυσης αναμένεται να γίνουν ηλεκτρονικά χωρίς γραφειοκρατία, δικαιολογητικά και βεβαιώσεις.

Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί αφού γίνουν οι αυτοψίες σε συνεργασία με Δήμους και Περιφέρειες και η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις για αμεσότερη και με μικρότερα βήματα χρηματοδότηση μέσω προκαταβολής του πολίτη, νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Μεταξύ των μέτρων στήριξης η επιδότηση ενοικίου αλλά και η παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των κτιρίων Το 80% του ποσού θα είναι δωρεάν από το κράτος ενώ το υπόλοιπο 20% υπό μορφή άτοκου δανείου.

Αποζημιώσεις επίσης στις επιχειρήσεις για κτήρια μηχανήματα πρώτες ύλες εμπορεύματα και οχήματα

Ήδη οι πληγέντες σπεύδουν στους Δήμους προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για διενέργεια αυτοψίας.

Όπως δήλωσε ο Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος Πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών του Δήμου Ωρωπού: «Πολύ σύντομα θα λήξει η καταγραφή των βασικών ζημιών και σε λίγο και των ζημιών σε επιχειρήσεις».

Στο τραπέζι βρίσκεται και η αναστολή σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους σε πληγείσες επιχειρήσεις προκειμένου να λάβουν ειδική αποζημίωση

Άμεση θα είναι και η καταβολή των αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ για απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και ζημιές σε καλλιέργειες.

Την Τρίτη 10/8 κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος κατά τη σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων που θα ληφθούν στο υπουργικό συμβούλιο για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, θα γίνουν ανακοινώσεις εξειδίκευσης των μέτρων από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Ρεπορτάζ Κατερίνα Γράβου, Κατερίνα Μπατζάκη, Μαρία Μαγκλάρα

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr



Το άρθρο Μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/metra-stirixis-stoys-pyropliktoys-apofasizei-to-ypoyrgiko-symvoylio/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">