ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αναμένοντας τον «Μπάλλο»: Έκτακτο δελτίο κακοκαιρίας – Πού αναμένεται να χτυπήσει

Δοκιμάζονται σκληρά από την κακοκαιρία οι περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές, στην πυρόπληκτη Εύβοια, αλλά και σε Λάρισα, Πήλιο και Χαλκιδική. Οι κάτοικοι φοβούνται ότι τα χειρότερα είναι μπροστά τους, καθώς τα επόμενα 24ωρα, αναμένονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις.

Βροχές και καταιγίδες σημειώνονται από την αρχή του 24ώρου σήμερα στα δυτικά και βορειοανατολικά τμήματα της χώρας. Τα φαινόμενα σταδιακά θα επηρεάσουν τη Θράκη, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και το Αιγαίο. Σταδιακή εξασθένησή τους αναμένεται από το απόγευμα, οπότε θα περιοριστούν στη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Αύριο αναμένονται μόνο τοπικές βροχοπτώσεις.

Όμως, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα τον βελτιωμένο καιρό της Τετάρτης, 13 Οκτωβρίου, θα διαδεχθεί μία νέα ισχυρή κακοκαιρία που θα επηρεάσει τη χώρα από το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, με το μετεωρολογικό σύστημα να ονομάζεται Ballos. Θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και την πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ηπειρωτικά.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το Σαββατοκύριακο.

Το δελτίο της ΕΜΥ

Οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται σήμερα Τρίτη (12-10-2021) σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας και είναι πρόσκαιρα ισχυρές βαθμιαία θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Β. Ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα Μπάλλος (Ballos) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη (14-10-2021) και από τα δυτικά – νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά :

1. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

2. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14-10-2021) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή (15-10-2021) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

3. Την αισθητή πτώση της θεμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει ξανά την Εύβοια που ήδη παλεύει με τις καταστροφές των προηγούμενων ημερών. Έχει διακοπεί η υδροδότηση στην Αγ. Άννα και το Αχλάδι. Μεταφέρουμε νερό από άλλες περιοχές, είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Έκανε λογο για συντριπτικές ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, αλλά και καταστροφή μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου.

Δ. Εμμανουηλίδης: Τα αντιπλημμυρικά έργα χρειάζονται χρόνο – Να ευχηθούμε η φετινή χρονιά να μην είναι βαριά υδρολογική (video)

Για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια και το φόβο των κατοίκων που αγωνιούν για το μέλλον τους στις πυρόπληκτες περιοχές μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Εμμανουηλιδης, δασολόγος, περιβαλλοντολόγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κάτοικοι της πυρόπληκτης και πλημμυρισμένης περιοχής χρειάζονται και λίγη τύχη. «Η φετινή χρονιά να μην είναι βαριά υδρολογική. Δυστυχώς ξεκίνησε άσχημα. Οι βροχές που έπεσαν, ήταν νωρίς και ήταν και πολύ μεγάλες. Δυστυχώς τα αντιπλημμυρικά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε δύο ημέρες ή μήνες. Χρειάζονται χρόνο. Χρειάζονται βαριά τεχνικά έργα. Θέλουμε χρόνο για να γίνουν τα έργα και τύχη. Προσοχή στον κόσμο».

Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου στο Πρώτο: Αναμένουμε με αγωνία τι θα γίνει από την Πέμπτη με τα καιρικά φαινόμενα

Οι ζημιές που έφερε η κακοκαιρία «Αθηνά» στο Πήλιο είναι πολλές και εντοπίζονται σε τρία χωριά, σε Μακρυρράχη, Ζαγορά και Ανήλιο, ενώ «έχει χαρτογραφηθεί όλη η περιοχή σαν κατολισθησόμενη», τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης.

«Το 30% της παραγωγής των μήλων είναι αμάζευτα, όπως και το 100% των κάστανων που έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά. Η μεγάλη ζημιά έγινε στην αγροτική οδοποιία, στα δίκτυα της ύδρευσης, γιατί έχουμε πηγές στα ρέματα και εκεί παρασύρονται οι εγκαταστάσεις από τους μεγάλους όγκους νερού. Και έχουμε μεγάλη αγωνία, τι θα γίνει στην επόμενη κακοκαιρία από την Πέμπτη» είπε.

Σημαντικές οι ζημιές και στο Δήμο Αγιάς.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Αναμένοντας τον «Μπάλλο»: Έκτακτο δελτίο κακοκαιρίας – Πού αναμένεται να χτυπήσει εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/anamenontas-ton-mpallo-ektakto-deltio-kakokairias-poy-anamenetai-na-chtypisei-anisychia-gia-idi-pligeises-perioches/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αναμένοντας τον «Μπάλλο»: Έκτακτο δελτίο κακοκαιρίας – Πού αναμένεται να χτυπήσει Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">