ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΓΣΕΕ: Ο τρόπος αμοιβής των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς


Με ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) ενημερώνει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για τον τρόπο αμοιβής των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καθώς και τον χρόνο καταβολής του δώρου.

Η 25η Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα), η 26η Δεκεμβρίου (δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων), η 1η Ιανουαρίου (Πρωτοχρονιά) και η 6η Ιανουαρίου (εορτή των Θεοφανίων) θεωρούνται ημέρες υποχρεωτικής αργίας βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (αρθ. 4 ΒΔ 748/1966, άρθρο 42 Ν. 4554/2018 και άρθρο 60 Ν. 4808/2021). 

Η ΓΣΕΕ ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές ενώ δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Για τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΓΣΕΕ, για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν, οι εργαζόμενοι που θα εργαστούν κατά τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, δικαιούνται:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2 συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ' το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Επιπλέον, καθώς φέτος η 26η Δεκεμβρίου συμπίπτει με την ημέρα της Κυριακής, για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν ισχύουν τα εξής:

α) οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Χρόνος καταβολής του δώρου Χριστουγέννων

Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων έπρεπε να έχει γίνει έως τις 21/12. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες. Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Για την διευκόλυνση των εργαζομένων, το ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ ανέπτυξε διαδικτυακή εφαρμογή υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php καθώς και για εκ περιτροπής εργασία: https://www.kepea.gr/calc-ek-peritropis-doro-xristoygennon.php

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ του ΓΛΥΦΑΔΑ WEB: Εμείς που επί δεκαετίες εργαζόμαστε στο πιο επισφαλές καθεστώς ,  δεχόμενοι καταχρηστικές διώξεις - κατασχέσεις , επιθέσεις με ύβρεις και συκοφαντίες , υπονομεύσεις εξαιρέσεων από τις εκλογές στο τόπο μας ώστε να συμμετάσχουν ξενόφερτοι και ξενόφερτες των αστικών κομμάτων , καθώς και μηνύσεις από τους παρανόμως αμειβόμενους δημάρχων και αιρετών, τι δικαιούμαστε κ. της ΓΣΕΕ

Είναι ξεκάθαρο ότι τα χρήματά μας πρωτίστως από την κυβέρνηση δόθηκαν κατόπιν συμφωνίας σε ημετέρους της Νέας Δημοκρατίας, ( Βλέπε 80 εκατομμύρια ευρώ αναφορικά με το ''μένουμε σπίτι'' ), και σε δεύτερη φάση από τα στελέχη , επίσης της ΝΔ, σε επίπεδο Ο.Τ.Α, ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, δίνονται σε πλειάδα ημετέρων , και κολάκων, πλην ημών που πρεσβεύουμε την ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

Τα ΔΩΡΑΚΙΑ τόσο της Κυβέρνησης , όσο και της διοίκησης του Δήμου Γλυφάδας , τόσο σε περίοδο εορτών , Χριστούγγενα , Πρωτοχρονιά, Πάσχα, κ.α, καθώς και μηνιαίως, καταλήγουν επιλεκτικά σε συγκεκριμένα άτομα τα οποία ως εξαπτέρυγα προωθούν τα συστημικά δελτία τύπου ενώ ουδέποτε βλέπουν τις παρανομίες και τις καταγγελλίες.

Έχετε να μας παρέχετε έστω ένα επιχείρημα πότε θα αλλάξουν τα στραβά και ανάποδα , στη ζούλα και στα μουλωχτά, τα οποία συντηρεί η δεξιά στο τόπο μας ;Οφείλουμε να είμαστε περισσότερο σαφείς σε όσα γράφουμε , οπότε και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ ουδέν είχε αλλάξει. Η φερόμενη αντιπολίτευση στον Δήμο Γλυφάδας , επίσης, ενίοτε γεμίζει τις τσέπες στην ζούλα , κάνοντας ότι δεν βλέπει και δεν γνωρίζει τα υφιστάμενα !!!

Τέλος , την χρονική περίοδο 2011 - 2021 επί δυο διαφορετικών δημοτικών αρχών, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ , τα δυο αυτά κόμματα φρόντισαν να καλύπτουν οικονομικά το σύνολο όσων ξενόφερτων διέθεταν σε τοπικό επίπεδο μια φυλλάδα η μια ιστοσελίδα, πλην του αυτόχθονα. ( Επιχείρηση δεν διέθετε και δεν διαθέτει κανείς εξ αυτών. Ελάμβαναν και λαμβάνουν για την ''προσφορά'' τους σε επίπεδο συστημικής προπαγάνδας.)

Στις επόμενες εκλογές όλα αυτά τα λ@μ@για έχουν θέση στον Δήμο ;Ποιοι τους συντηρούν αν δεν είναι κ@υφ@λες ?Αντί για Χρόνια Πολλά η υπέρβαση, διότι σε πλήρη αντιδιαστολή ορισμένων στελεχών των αστικών κομμάτων εμείς επιλέξαμε την δημόσια έκθεση, την δημοσιογραφία ως λειτούργημα, όχι ως επάγγελμα, και οι μυστικές συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες δεν είναι του χαρακτήρα μας. 

Για όσους/ες αντιλαμβάνεστε στη συνέχεια μυστικών συμφωνιών - διαπλοκής - και συναλλαγών δεν λογίζεσαι λειτουργός, λογίζεσαι ''ξεπουλημένο τομάρι'' !  

Ασφαλώς σύμφωνα της κουτοπόνηρης νεοελληνικής θεώρησης των πραγμάτων ενδεχομένως τα ξεπουλημένα τομάρια λανσάρονται και ως *πρότυπα , όμως για την διαιώνιση των παθογενειών , και σε καμία περίπτωση για την εξίσωση του τόπου μας με τις προηγμένες κοινωνίες - δημοκρατίες.

* Μήπως δεν καθίσταται αυτονόητο και αυταπόδεικτο ότι όσοι διατελούν συναλλασσόμενοι και συνεργαζόμενοι των διοικούντων - κυβερνώντων σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν το ελάχιστο για το μέλλον του τόπου και της κοινωνίας ; 

* Ένας περισσότερος δεν κάνει την διαφορά, ο ένας λιγότερος μπορεί να την κάνει αν του δοθεί η δυνατότητα..., γιατί όλα όσα κουβαλάει ως ''εφόδια'' μιας ολόκληρης ζωής, ανισότητας, θα φροντίσει να γίνουν θεσμικά το εφαλτήριο να ανέβει ο πήχης για μια σύγχρονη κοινωνία, χωρίς αδικίες, επιλεκτικά ευνοημένους,  προνομιούχους  και λαμογιές. ( Δεν είμαστε κομμουνιστές, δεν είμαστε καπιταλιστές , είμαστε οι αυτόχθονες. )

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΓΣΕΕ: Ο τρόπος αμοιβής των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">