ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εγκαινιάστηκε από την ΠτΔ η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση στην Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή


Η πρώτη διαδραστική μόνιμη έκθεση για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή κι εμείς», εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου συνεχάρη τους συντελεστές της έκθεσης και τόνισε ότι το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας έχει πρωτοστατήσει, με την πολυσχιδή και επί δεκαετίες ανελλιπή δράση του, στην περιβαλλοντική έρευνα και εκπαίδευση. Όπως σημείωσε η Πρόεδρος «έχοντας συνειδητοποιήσει πολύ νωρίς ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο πλέον κρίσιμος από περιβαλλοντικής πλευράς και ότι έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο μετά το οποίο, όπως χαρακτηριστικά παρατηρούσε ήδη από το 1997 ο Γάλλος στοχαστής Εντγκάρ Μορέν, δεν θα υπάρχει επιστροφή, το Μουσείο εργάζεται για τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης κυρίως στους νέους, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του». Εγκαίνια

Επισήμανε επίσης, ότι ο πλανήτης μας κινδυνεύει: από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τη διόγκωση του αστικού περιβάλλοντος, την ερημοποίηση των εδαφών εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης τους από τον άνθρωπο, τη συρρίκνωση των δασών και τη δραματικά μειούμενη βιοποικιλότητα, «κινδυνεύει δηλαδή ιδίως από την ανθρώπινη αλαζονεία και απληστία. Η αισθητική υποβάθμισή του έρχεται ως θλιβερό παρεπόμενο».

Ειδικότερα, παρατήρησε ότι «δυστυχώς δεν αναφερόμαστε πια στο απώτερο ή κοντινό μέλλον, αλλά στο παρόν» και πρόσθεσε ότι «χθες μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία η στάθμη των υδάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα έχει αυξηθεί με πολύ υψηλότερο ρυθμό τα τελευταία 20 χρόνια σε σύγκριση με ολόκληρο τον 20ό αιώνα, επιβεβαιώνοντας έτσι τα απειλητικότερα σενάρια για την πορεία της κλιματικής αλλαγής».

Επικαλούμενη τα όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην εναρκτήρια ομιλία του στη πρόσφατη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, υπενθύμισε ότι «είμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην κλιματική κόλαση» και συμπλήρωσε ότι «οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής δεν απειλούν με ριζική ανατροπή μόνο το οικονομικό μας μοντέλο, αλλά και τους ίδιους τους όρους της κοινωνικής μας συμβίωσης».

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή, να χαρακτηρίσουμε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – που έχει ήδη λάβει τη μορφή κλιματικής κρίσης – ως τη σπουδαιότερη πρόκληση των καιρών μας. Η ανάγκη άμεσης αφύπνισης και εγρήγορσης όλων, κρατών, διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, αλλά πρωτίστως της κοινωνίας των πολιτών, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, και ανάληψης αποτελεσματικών πρωτοβουλιών, είναι επιτακτική», ενώ σημείωσε ότι «η αλλαγή πλεύσης και νοοτροπίας είναι μονόδρομος και η αντίδραση από τη βάση είναι αυτή που θα αναγκάσει και τις ηγεσίες να κινηθούν προς στη σωστή κατεύθυνση».

Αναφερόμενη στην ευθύνη της δικής μας γενιάς, παραδέχτηκε ότι είναι μεγάλη. «Η ελπίδα όμως βρίσκεται στις επόμενες, που θα κληθούν να βιώσουν τις οδυνηρές συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Πρέπει επομένως να βοηθήσουμε τους νέους και τις νέες να διαμορφώσουν, μέσω μιας ολιστικής αντίληψης του φαινομένου, περιβαλλοντική συνείδηση βασισμένη στην αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη και να την εφαρμόσουν στην πράξη».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «για τους λόγους αυτούς έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον όλων μας η πολύχρονη προσπάθεια του Μουσείου να ευαισθητοποιήσει ενημερώνοντας και να εκπαιδεύσει ευαισθητοποιώντας την κοινωνία, και τώρα, με την έκθεση αυτή, να στοχεύσει στους νέους, να τους συνενώσει σε έναν κοινό σκοπό και να τους κινητοποιήσει, ώστε να αναλάβουν δράση».

Η έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς

Η έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς και δημιουργήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, το βαθμό που μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας μπορεί να βοηθήσει.

Στην προσπάθεια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας να περάσει το μήνυμα για την αναγκαιότητα επαγρύπνησης και εγρήγορσης για την προστασία του περιβάλλοντος απ’ όλους αλλά και για όσα φέρει η κλιματική αλλαγή , αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος. «Η πίεση από την κοινωνία των πολιτών πρέπει να καταστεί αισθητή, διότι τα αποτελέσματα της πρόσφατης COP 27 στην Αίγυπτο είναι μάλλον απογοητευτικά», σημείωσε ο κ. Πικραμμένος, αφού συνεχάρη το μουσείο για την προσπάθεια που κάνει ώστε να διαμορφωθεί μια νέα αντίληψης και κουλτούρα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη ο κ. Πικραμμένος επισήμανε ότι έχουν θέσει έναν στόχο «το μοναδικό αυτό μουσείο στην Ελλάδα να μετατραπεί σύντομα σε εθνικό μουσείο φυσικής ιστορίας». Οι συνθήκες μας καλούν να σκεφτούμε αλλιώς και να δράσουμε αλλιώς. Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης», κατέληξε.

Η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στην μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο άνθρωπος στο προσεχές μέλλον, αποτελεί έναν από τους στόχους της έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή κι Εμείς», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Φαλή Βογιατζάκη.

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί από τη γερμανική εταιρεία Hüttinger Interactive Exhibitions που ειδικεύεται σε διαδραστικές εκθέσεις για μουσεία κι άλλα κέντρα επιστημών σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Λαζάκη και περιλαμβάνει 17 διαδραστικά εκθέματα που θίγουν τις εξής θεματικές κατηγορίες: Ενέργεια, μεταφορές, παραγωγή τροφίμων, χρήση νερού, απορρίμματα-ανακύκλωση, επιστημονική έρευνα, επιπτώσεις , προσωπική Ευθύνη, παγκοσμιότητα.

Μέσω της έκθεσης, όπως σημείωσε η κ. Βογιατζάκη, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τι είναι η κλιματική αλλαγή τις επιπτώσεις της και πώς μπορούν να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

«Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στην καθημερινή ζωή μας μπορούν να βοηθήσουν. Με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση το μουσείο επιδιώκει τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων και των αξιών, ώστε τα ηθικά κριτήρια να παίζουν ρόλο εξίσου με τα επιστημονικά», σημείωσε η κ. Βογιατζάκη και προσέθεσε ότι στόχος τους επίσης είναι «να αποτελέσουν ένα σημαντικό παράγοντα που θα οδηγήσει τη νέα γενιά στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, το μόνο δρόμο για την πραγματική πρόοδο».

«Η γνώση είναι δύναμη, τη χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τη ζωή στον πλανήτη αλλά και να προστατευθούμε απ αυτόν» υπογράμμισε η κ. Βογιατζάκη. Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε για την νέα διαμορφωμένη αίθουσα «Καίτη Κυριακοπούλου» που φιλοξενεί ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα προβολής 360° με τίτλο «Η αλήθεια κατάματα» δίνοντας μία άλλη διάσταση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. «Η Καίτη Κυριακοπούλου υπήρξε πραγματική φίλη του ‘Αγγελου και της Νίκης Γουλανδρή πίστεψε στους σκοπούς του μουσείου και τους υποστήριξε πρώτη εκείνη και στη συνέχεια όλη η οικογένειά της η οποία κι έκανε και τη δωρεά του υπερθεάματος. Συντελέστές του είναι οι εταιρείες Wonder Immersive και 2monochannels», ανέφερε η κ. Βογιατζάκη.

« Δεν έχουμε ακουμπήσει ακόμα το παγόβουνο, είμαστε όμως πάρα πολύ κοντά», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, διευθυντής/πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών και ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης. «Αν μπορέσουμε να πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους τουλάχιστον θα μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε κάποια στιγμή στα σημεία που ήμασταν στην αρχή του 20ου αιώνα», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας καθώς δεν υπάρχει «plan B».

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης είχε η Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μαζί με το εκπαιδευτικό τμήμα του μουσείου.

Πληροφορίες

Ώρες Λειτουργίας: Σαββατοκύριακα 10.00 – 15.00

Καθημερινές 9.00 – 14.30

Εισιτήρια: H επίσκεψη περιλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο

Ενήλικες 10 ευρώ, παιδιά 2 – 4 ετών 4 ευρώ, παιδιά 5 – 18 ετών 6 ευρώ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/NaA0hmE
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εγκαινιάστηκε από την ΠτΔ η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση στην Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">