ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τσακαλώτος – Δραγασάκης: «Ναι» στην κυβέρνηση συνεργασίας ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα


syriza-koumoudourou-1-2-1

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις εκλογές, άφησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επίλογος», ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας στην επισήμανση του Απόστολου Μαγγηριάδη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως δεν θέλει την κυβέρνηση των ηττημένων, είπε πως εφόσον μιλάμε για αθροιστικά ποσοστά των τριών κομμάτων, έως 48 ή 49%, “δεν το λες και κυβέρνηση ηττημένων”. Ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης έστω και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα άφησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης.

Σχετικά με το αν θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην «καεί» η απλή αναλογική, δηλαδή να υπάρχει κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος είπε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ναι. (…) Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο, έβαλε έξι εθνικές προτεραιότητες προς όλη την κοινωνία και προς όλα τα αριστερά προοδευτικά κόμματα». Τόνισε ακόμη ότι αν παρατηρήσει κανείς σχεδόν όλα τα κόμματα, αναφορικά με ζητήματα οικονομίας, εμφανίζουν σύγκλιση απόψεων, ως προς κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, όπως η ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος, ο πολιτισμός και πώς επενδύεις σε αυτόν».

Αναφορικά με την πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας ο κ. Τσακαλώτος ήταν θετικός, υπογραμμίζοντας: «Νομίζω ότι μπορούμε να δοκιμάσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση, θα εξαρτηθεί» όμως από τα νούμερα. Στο εάν πιστεύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας ή αν θεωρεί ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Καταρχάς εμάς μας έχει μας έχει χρεοκοπήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν είχαμε το 2009 συμμαχική κυβέρνηση. (…) Εγώ δεν πιστεύω ότι σημαντικές αλλαγές, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλαγές του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μπορεί να τα κάνει ένα κόμμα ή ένα κόμμα με 38%, είναι βαθιές τομές που χρειάζεται να γίνουν. Πρέπει να είμαστε ριζοσπάστες σε πολλά σημεία, να κόψουμε πολλά από τα κακώς κείμενα και αυτό θέλει μια ευρύτερη συναίνεση. Πόσο μάλλον όταν κανένα κόμμα δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας σε όλα τα πράγματα».

«Δεν είμαι τόσο προβληματισμένος εγώ γιατί στον δικό μου τομέα, στον οικονομικό τομέα, στην οικονομία δεν δυσκολευτήκαμε, δηλαδή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είχαμε μεγάλα εμπόδια, δυσκολίες στο κοινωνικό οικονομικό πρόγραμμα», συμπλήρωσε. Κληθείς να απαντήσει στο αν θα συνεργαζόταν με τον κ. Βαρουφάκη στο ίδιο πεδίο, απάντησε το εξής: «Αν δεν μπορείς να συνεννοηθείς με τον κ. Ανδρουλάκη και με τον κ. Βαρουφάκη, πραγματικά τότε θα έπρεπε να σας απαντήσω «όχι», ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να κάνουμε την απλή αναλογική πραγματικότητα. Είναι προφανές τι θα λέει ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης πριν από τις εκλογές. Μετά τις εκλογές θα μπορούν να συνεννοηθούν και θα είναι λιγότερο επιθετικοί. (…) Ένα ήταν το μεγάλο λάθος της Νέας Δημοκρατίας. Όπως καταλαβαίνετε θεωρώ ότι ήταν πολλά και μεγάλα, αλλά ένα από τα λάθη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι δεν άφησε αυτό το πείραμα (την απλή αναλογική) να δουλέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Γιάννης Δραγασάκης: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης»


Ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης έστω και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα άφησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης.

«Επιθυμούμε να αποφύγουμε σίριαλ εκλογών, άρα θα κάνουμε ότι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι εάν δοθεί η διερευνητική εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης όταν το επιτρέψουν οι αριθμοί, ακόμη και αν είναι δεύτερο κόμμα.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ λέμε, ότι θα διαχειριστούμε ενεργητικά τα συνταγματικά μας δικαιώματα, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Εννοούμε δηλαδή, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Attica.

«Εάν μπορώ να εκφράσω το πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου, για εμάς οι εκλογές είναι κρίσιμες, επιθυμούμε να αποφύγουμε σίριαλ εκλογών, άρα θα κάνουμε ότι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση» πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης.

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/bnGhNtl
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τσακαλώτος – Δραγασάκης: «Ναι» στην κυβέρνηση συνεργασίας ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">