ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ανοιχτή επιστολή χαμηλόμισθων τραπεζοϋπαλλήλων από τις Συνεταιριστικές τράπεζες και ΙΚΥ


Ανοιχτή επιστολή χαμηλόμισθων τραπεζοϋπαλλήλων από τις Συνεταιριστικές τράπεζες και ΙΚΥ

Είμαστε τραπεζοϋπάλληλοι της πρώτης γραμμής, δουλεύουμε δίπλα σας τόσα χρόνια, μας γνωρίζετε και αναγνωρίζετε την δουλεία μας. Μαζί παλεύουμε για την εκπλήρωση των στόχων, την ολοκλήρωση των project, την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

Παρόλα αυτά δεν έχουμε τα ίδια εργασιακά δικαιώματα και αυτό γιατί η τράπεζα μας προσέλαβε με τον θεσμό του ειδικού συνεργάτη.

Η ιδιότητα του ειδικού συνεργάτη, όταν ξεκίνησε να έχει ισχύ στην τράπεζα, έγινε προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάγκες, πολύ ειδικές, ώστε να προσλαμβάνονται εξειδικευμένοι επαγγελματίες, εκτός γραπτών διαγωνισμών. Αυτοί οι άνθρωποι διαπραγματεύονταν τον μισθό τους και την θέση τους.

Τα τελευταία 11 χρόνια και λόγω των μεγάλων ανακατατάξεων που έχουν πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό χώρο, εισήλθαν στην Εθνική Τράπεζα εκατοντάδες τραπεζοϋπάλληλοι, από τράπεζες των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας τους και το ενεργητικό τους απορρόφησε η ΕΤΕ (probank, fbb κτλ.), μαζί με το προσωπικό, το οποίο αφού για ένα διάστημα μηνών είχε την ιδιότητα του ειδικού συνεργάτη με ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, εντάχθηκε στον κανονισμό εργασίας. Αυτό δεν έγινε όμως για τους υπαλλήλους των πρώην Συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίοι είναι υπάλληλοι της τράπεζας 8 χρόνια με τον ίδιο μισθό.

Γιατί;

Επίσης, από το 2014 η τράπεζα προσέλαβε ανθρώπους οι οποίοι είχαν αριστεύσει και είχαν λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση τους ενέταξε στο δυναμικό της ως ειδικούς συνεργάτες. Δηλαδή νέοι επιστήμονες, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να απορροφηθούν από πολλές μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εμπιστεύτηκαν την Τράπεζα ότι θα αναγνώριζε την αξία τους, θα τους παρείχε την δυνατότητα της επαγγελματικής και μισθολογικής εξέλιξης και θα μπορούσαν να κάνουν καριέρα και να χτίσουν την ζωή τους, αντί αυτού τους έχει 10 χρόνια και αυτούς παγωμένους με τον ίδιο μισθό.

Γιατί;

Την ίδια ώρα που η τράπεζα δεν μας αναγνωρίζει ως ισότιμους υπάλληλους, ζητά από εμάς να καθόμαστε ταμείο χωρίς επίδομα ταμία και τυχόν λάθη να πληρώνονται από την τσέπη μας, να έχουμε αξιολογημένη Ά και Β΄υπογραφή χωρίς να παίρνουμε επίδομα ευθύνης, να μας παρακρατά κάθε μήνα σημαντικό ποσοστό του μισθού μας για το ταμείο αυτασφάλισης, να εκπροσωπούμε την τράπεζα σε δημόσιους οργανισμούς, να αξιολογούμαστε χωρίς το δικαίωμα της εξέλιξης και της λήψης βαθμών και κλιμακίων, βάσει του ιεραρχικού μοντέλου που εφαρμόζει η τράπεζα, να μην μπορεί να εφαρμοστεί η πειθαρχική διαδικασία , αλλά να επαπειλούμαστε με απευθείας απολύσεις, να μην έχουμε δικαίωμα λήψης στεγαστικών δανείων από την διεύθυνση προσωπικού με χαμηλό επιτόκιο.

Γιατί;

Είμαστε ειδικοί συνεργάτες και η παρούσα ανοιχτή επιστολή θέλει να ενημερώσει, όλους τους συναδέλφους, ότι ως ειδικοί συνεργάτες δεν είμαστε υψηλόμισθοι ούτε έχουμε ειδικά προνόμια, ούτε έχουμε κάποια σχέση με τα ανώτατα στελέχη ειδικούς συνεργάτες.

Είμαστε ειδικοί συνεργάτες, που αμοιβόμαστε με πολύ λιγότερα χρήματα από τους συναδέλφους που είναι ενταγμένοι στον κανονισμό εργασίας. Αυτή η διάκριση θα έπρεπε να βρίσκει όλους τους συναδέλφους αντίθετους, γιατί ο ειδικός συνεργάτης, δεν καλύπτεται από συλλογικές, κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, αλλά έχει μόνο μια ατομική σύμβαση εργασίας, που διαπνέεται μόνο από το Διευθυντικό Δικαίωμα. Όλα τα παραπάνω συνάδελφοι δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά όλους μας, γιατί αποτελούν εικόνες από το μέλλον. Αυτό θα έπρεπε να απασχολεί πρώτα και πάνω από όλα την ίδια την ΟΤΟΕ, διότι αποτελεί την κερκόπορτα της κατάργησης όλα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αφού τα συμφωνηθέντα μεταξύ ΟΤΟΕ και διοίκησης της τράπεζας δεν επεκτείνονται στους ειδικούς συνεργάτες, παρά μόνο στο ενταγμένο προσωπικό.

Ζητούμε την πλήρη ένταξη μας κατά το πρότυπο των υπάλληλων των άλλων τραπεζών που εντάχθηκαν στον κανονισμό προσωπικού, προκειμένου να υπάρχει βαθμολογική εξέλιξη, να σταματήσει αυτή η αδικία, να αναπροσαρμοστούν οι μισθοί μας και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής.

Ζητούμε να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για την κατάρτιση ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης και όχι να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για ενδεχόμενη αλλαγή του κανονισμού εργασίας του προσωπικού, που θεωρητικά θα μας συμπεριλαμβάνει, οι οποίες έχουν ξεκινήσει τόσα χρόνια και ακόμη δεν ξέρουμε πότε και αν τελειώσουν ποτέ.

Ευχαριστούμε τον σύλλογο μας για την προώθηση της επιστολής.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ανοιχτή επιστολή χαμηλόμισθων τραπεζοϋπαλλήλων από τις Συνεταιριστικές τράπεζες και ΙΚΥ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">