ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κυβέρνηση Μητσοτάκη:Αυξήθηκαν τα εισοδήματα για τους πλούσιους και μειώθηκαν στους φτωχούς

 


Εκθεση σοκ του ΙΟΒΕ - Συρρικνώνεται διαρκώς το εισόδημα των φτωχότερων στρωμάτων, ενώ το πλουσιότερο 20% κατέχει μεγαλύτερο μερίδιο της «πίτας»

Αντιμέτωποι με τη φτώχεια βρίσκονται σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες την ώρα που οι ανισότητες διευρύνονται και οι πλουσιότεροι στην Ελλάδα λαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» του ΑΕΠ επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση του ΙΟΒΕ, το κατώτατο 40% του πληθυσμού πλήρωσε το 1,63% των συνολικών φόρων κατά το 2021, όντας στα δύο χαμηλά πεμπτημόρια εισοδήματος, τα οποία προσδιορίζονται από εισοδήματα έως 6.098 ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, ανήλθε στο ποσό των 5.712 ευρώ ετησίως για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 11.995 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Την ίδια στιγμή οι φτωχοί έγιναν ακόμη φτωχότεροι και οι πλούσιοι ακόμη πλουσιότεροι. Παρατηρούνται δε αυξημένα επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας σε σχέση με το 2012, αφού το κατώτατο 20% έβγαλε μόλις το 0,2% του συνολικού εισοδήματος (έναντι 1,4% το 2012), ενώ το ανώτατο 20% έβγαλε το 58,7% του συνολικού εισοδήματος (έναντι 52,6% το 2012) της Ελλάδας. 

Επί της ουσίας, το πλουσιότερο τμήμα του πληθυσμού αύξησε τα εισοδήματά του εν μέσω κρίσης, σε αντίθεση με το πλέον φτωχότερο τμήμα. Το ΙΟΒΕ, κάνοντας χρήση των δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τα εισοδήματα και τη φορολογία φυσικών προσώπων και συγκρίνοντας τη χρονιά με τα πλέον διαθέσιμα στοιχεία (2021) με τα παλιότερα διαθέσιμα στοιχεία (2012), αναφέρει ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα (πραγματικά εισοδήματα από όλες τις πηγές) το 2021 σε σχέση με το 2012 ήταν χαμηλότερα κατά 7,2%. Επίσης, χωρίζοντας τον πληθυσμό σε πεμπτημόρια, εντάσσει για το 2021 ένα 20% στο κατώτατο εισοδηματικό πεμπτημόριο, όπου εντάσσονται όσοι και όσες έχουν εισοδήματα έως 1.016 ευρώ. Στο ανώτατο 20% εντάσσει όσους έχουν εισόδημα από 19.312 ευρώ και πάνω.

Πρόβλημα οι ανισότητες

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης ανισότητας Gini που εκτιμάει η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει την Ελλάδα στην 57η θέση παγκοσμίως για το 2021. Δεδομένου ότι το σύστημα φορολογίας στην Ελλάδα είναι προοδευτικό (δηλαδή οι φορολογικοί συντελεστές αυξάνονται όσο αυξάνεται το εισόδημα), δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση βαίνει αυξανόμενη, εξομαλύνοντας εν μέρει την ανισότητα, τονίζει το Ινστιτούτο. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ επίσης ο βαθμός προοδευτικότητας με βάση τους βεβαιωμένους φόρους είναι αξιοσημείωτος, αφού το κατώτατο 40% του πληθυσμού πλήρωσε το 1,63% των συνολικών φόρων, ενώ το ανώτατο 20% πλήρωσε το 76,84% των συνολικών φόρων.

Αυξήθηκαν τα εισοδήματα για τους πλούσιους

Ακόμη, «παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας σε σχέση με το 2012, αφού το κατώτατο 20% έβγαλε μόλις το 0,2% του συνολικού εισοδήματος (έναντι του 1,4% το 2012), ενώ το ανώτατο 20% έβγαλε το 58,7% του συνολικού εισοδήματος (έναντι του 52,6% το 2012) της Ελλάδας», όπως αναφέρει η μελέτη του ΙΟΒΕ, και προσθέτει: «Αντίστοιχη είναι και η αύξηση στους πληρωτέους φόρους, με το 60% του πληθυσμού να πληρώνει μόλις το 4,3% των συνολικών φόρων εισοδήματος, ενώ το 20% του πληθυσμού πληρώνει το 81% των συνολικών φόρων. Συμπερασματικά, η οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα επέδρασε αρνητικά και σημαντικά στα εισοδήματα των πολιτών και η επίδραση δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί».


ΓΛΥΦΑΔΑ WEB:
Σύμφωνα των προαναφερόμενων τι αποτελεί την λύση ;Ενδεχομένως, αν υπήρχε το ορθό πλαίσιο πολιτικής - πολιτικών ένα ειδικό δικαστήριο. Μόνο σε 5 περιπτώσεις κινήθηκε η διαδικασία περί ποινικής ευθύνης υπουργών από συστάσεως του ελληνικού κράτους και στις περισσότερες υπήρξε συγκάλυψη ! 

Σε μια χώρα καλαμοκαβαλημένων νεοελλήνων, φιγουρατζήδων του τίποτα, με μια σειρά υλικά αγαθά και ένα ρουσφετάκι κάθε ένας θεωρεί εαυτόν ''πλούσιο'', όμως, τα δις καταλήγουν στις τσέπες έτερων ! Ο εν λόγω λαός δεν προασπίζεται ούτε το δίκαιο της κοινωνίας, άρα , τι άλλο θα μπορούσε να ισχύει ;

To καλαμοκαβαλημένοι και το φιγουρατζήδες απορρέει από τα πεπραγμένα του συνόλου της κοινωνίας στα σόσιαλ. Αντί ως κοινωνία να διαμορφώσουν ένα πόλο διεκδικήσεων έχουν δημιουργήσει ''παράγκες'' προσωπικού συμφέροντος, καθώς και φιγούρας, κάνοντας συνολικά όσα για έναν μόνο ολιγάρχη αποτελούν ψίχουλα !

Το οξύμωρο της ιστορίας είναι: Ακόμα και απ' αυτά που βάφτισαν κοινωνικά, όμως δεν είναι, εξυπηρετούνται απόλυτα το ολιγαρχικό κεφάλαιο, η διαπλοκή και οι πολιτικοί ! Η πλειονότητα της κοινωνίας κάνει φιγούρες , τον ακόλουθο συμφερόντων καθώς και παραρτήματα υπό την αιγίδα πολιτικών για επηρρεασμό των υπολοίπων. Το ζούμε αδιάλειπτα από το 2010 και τους αγανακτισμένους του Συντάγματος. Η κοινωνία δεν διαμόρφωσε τίποτα απολύτως σε επίπεδο ισορροπιών πολιτικής και αντιπροσώπευσης, ενώ υπονομεύει ουσιαστικά την κοινωνία και το κοινωνικό δίκαιο.

Προσωπικά θυμάμαι απόλυτα τα ''αντανακλαστικά'' σε τοπικό επίπεδο όταν πρότεινα δημόσια ως ορθότερο μοντέλο για κοινωνικό δίκαιο την ''Ανεξάρτητη Γλυφάδα''. Ο υποφαινόμενος ούτε ψώνιο υπήρξε, ούτε καλαμοκαβαλημένος ώστε να παρουσιαστεί ως υποψήφιος δήμαρχος. Πέταξα το ''μπαλάκι'' από ένα κοινωνικό μετερίζι στην τοπική κοινωνία και έκανα για πολλοστή φορά διαπιστώσεις ποιοι/ες είστε συνολικά, όπως διαπίστωσα ποιοι/ες είστε έπειτα από τις καταχρηστικές διώξεις - κατασχέσεις του Ρ/Σ, τις υπονομεύσεις στις υποψηφιότητες από την ''ανατροπή'', τις υπονομεύσεις με τον ''συμπαραστάτη'' , καθώς και την κατάλυση της εντολής χιλιάδων ψηφοφόρων το 2014. Επιεικώς διευρυμένη κοινωνική σήψη.

Αν ήμουν ένας από εσάς του γνωστού πελατειακού συστήματος τι  ήδη θα είχε ισχύσει ;Αρκετοί από εσάς έπειτα από εξυπηρετήσεις , χάρες, ρουσφετάκια του πελατειακού συστήματος και καταχρηστικές προσλήψεις καλύπτεται τις πομπές σας, ο υποφαινόμενος ακολουθεί τις δικές σας πρακτικές ;Αν ήμουν εξαγορασμένος θα αποτελούσα ομοϊδεάτης με τις τοπικές παράγκες - παραρτήματα στο Facebook τα σόσιαλ και τα site. Υποστηρίζω κάποιο κόμμα - πολιτικό ;Η κοινωνία αποτελεί την παθογένεια και δεν επιθυμεί αλλαγές , απλά ζηλεύει χωρίς συμμετοχή συνδιαμόρφωσης ! 

Περιμένετε να σας σώσουν τα κόμματα χωρίς να γίνετε εσείς κόμμα !

Δεν έχετε ''σπάσει'' ως κοινωνία ούτε ένα προπύργιο της κομματοκρατίας και του ολιγαρχικού κεφαλαίου στα Νότια προάστια, και ειδικότερα την Γλυφάδα, και αναμένετε ορισμένοι/ες επικείμενες αλλαγές ;

Δεν δώσατε ούτε μια μάχη ως κοινωνία , άρα , το μήνυμα που περνάτε στο κεφάλαιο, και κυρίως στα κόμματα, είναι ότι είστε ο εύκολος αδύναμος κρίκος τον οποίο διαρκώς θα εκμεταλλεύονται. Αν είχατε δώσει έστω μια μάχη και είχατε κερδίσει ένα προπύργιο κάτι θα άλλαζε , διότι, θα είχαν στο νού τους ότι την επόμενη φορά θα χάσουν περισσότερα.

Έπειτα από το 50% και πλέον αποχής σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες απαιτείται να ''σπάσετε'' προπύργια της κομματοκρατίας τα οποία εξυπηρετούν κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο και μια σειρά ημετέρους αντί του συνόλου. Ως κοινωνία ''φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη''. Είναι σαφές ότι, δεν υπάρχουν καταλληλότεροι για κοινωνικές δικδικήσεις και ισορροπίες από εσάς τους ιδίους. Τι θα ψηφίσετε, τα γνωστά αστικά πολιτικά κόμματα, η μήπως το κεφάλαιο το οποίο πλέον κατεβαίνει και αυτόνομα στις εκλογές ;


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κυβέρνηση Μητσοτάκη:Αυξήθηκαν τα εισοδήματα για τους πλούσιους και μειώθηκαν στους φτωχούς Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">