ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Golf Γκόλφ Γλυφάδας και ο Κώστας

Είναι το σπορ των αντιθέσεων: είχε τον πλουσιότερο αθλητή στον κόσμο επί πολλά χρόνια, όπως τον Τάιγκερ Γουντς, αλλά έγινε γνωστό στην Ελλάδα επειδή σε αυτό επιδίδονταν πρωθυπουργοί, όπως οι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Γεώργιος Ράλλης. Θεωρείται άθλημα «των ηλικιωμένων», αλλά απαιτεί αντοχές στην ορθοστασία, στις καιρικές συνθήκες όπως και ευλυγισία. Είναι σχετικά ακριβή ενασχόληση αλλά όχι πολύ περισσότερο από άλλες, όπως π.χ. η ιστιοπλοϊα. Θεωρείται σπορ για λίγους και εκλεκτούς, αλλά προσφάτως έγινε μόδα μεταξύ των πιτσιρικάδων καθώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα παιχνιδομηχανών όπως το Wii της Nitendo. Μπορεί να αποτελέσει όχημα τουριστικής ανάπτυξης, αν και οικολογικές οργανώσεις αντιδρούν; Ποιος είπε ότι η ουσία και η συζήτηση για το γκολφ περιορίζεται στη χρήση του μπαστουνιού και στο αν το μπαλάκι βρήκε... τρύπα;

Τα παράδοξα όμως στο εν Ελλάδι γκολφ δεν σταματούν εκεί. Αντίθετα, ξεκινούν από τον πιο γνωστό χώρο για την εξάσκησή του στην Ελλάδα. Συνηθίζεται τα γήπεδα να παίρνουν το όνομα κάποιου δοξασμένου αθλητή. Ελλείψει κάποιου διεθνώς γνωστού παίκτη, για το γήπεδο γκολφ της Γλυφάδας επιλέχτηκε η λύση του πιο διάσημου έλληνα λάτρη του: έτσι ονομάστηκε «Κωνσταντίνος Καραμανλής». «Δεν είναι μόνο οι Καραμανλής και Ράλλης, οι οποίοι έπαιζαν γκολφ. Αυτό από τη μία είναι μεγάλη τιμή για εμάς, από την άλλη δημιούργησε μια προκατάληψη σε σχέση με το άθλημα, ότι είναι για άτομα μεγάλης ηλικίας και προερχόμενα από την ελίτ της κοινωνίας. Δεν είναι όμως έτσι. Σε όλο τον κόσμο το γκολφ παίζεται από ανθρώπους όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Βαλασάκης, πρόεδρος του Ομίλου Γκολφ της Γλυφάδας.

Αθλημα για την ελίτ ή όχι, οι έλληνες γκόλφερ είχαν την τελευταία τους φθινοπωρινή σύναξη πριν από μερικές ημέρες στη Γλυφάδα, στο πλαίσιο του Aegean Mini Tour.

Την παράδοση πάντως που άνοιξαν οι Καραμανλής και Ράλλης, συνεχίζουν άλλοι επιφανείς Ελληνες: πολιτικοί, επιχειρηματίες και άλλοι συγκαταλέγονται στους εραστές του αθλήματος στην Ελλάδα. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να βλέπεις ανθρώπους όπως ο επιχειρηματίας, αλλά και οδηγός αγώνων, κ. Αρης Βωβός ή ο πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας κ. Κωνσταντίνος Μπακούρης να «γίνονται ένα» με τους θάμνους και το χώμα ψάχνοντας ένα μπαλάκι που λοξοδρόμησε. Δεν είναι όμως όλοι οι παίκτες «επώνυμοι». «Αρκετοί συνταξιούχοι καταβάλουν, με δόσεις, τα 1.800 ευρώ που απαιτούνται για να έχει κανείς δικαίωμα να χρησιμοποιεί το γήπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς», λέει ο κ. Θοδωρής Βουδούκης εργαζόμενος στο Γκόλφ της Γλυφάδας.

Η καλύτερη υπεράσπιση για τα γήπεδα του γκολφ, προέρχεται από την κυρία Δέσποινα Κουμανιώτη. Δεν πρόκειται για κάποια επιχειρηματία που σκοπεύει να επενδύσει στην κατασκευή γηπέδων, ούτε για διακεκριμένη παίκτρια, αλλά για μια κυρία που κατοικεί πέριξ του γηπέδου της Γλυφάδας. «Ερχομαι εδώ και δεκαετίες για να μαζέψω... χόρτα. Δεν ξέρω τι λένε για τα φυτοφάρμακα πάντως τα χόρτα που φυτρώνουν είναι πεντανόστιμα». Δεν έχει αγγίξει πάντως ποτέ το μπαστούνι του γκολφ, εξαιτίας ενός... παιδικού τραύματος: «Με είχε χτυπήσει ένα μπαλάκι στο κεφάλι και μου άφησε καρούμπαλο» δηλώνει.

Μέσα στο γήπεδο δεσπόζει ένα πεσμένο δέντρο, αποτέλεσμα θεομηνίας που έπληξε την Αττική στα μέσα της δεκαετίας του 1990. «Μέχρι τότε το γήπεδο ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρον, με πολλά bunker (σ.σ. «λεκάνες» με άμμο, που δυσκολεύουν το έργο των παικτών) και άλλα τεχνητά εμπόδια. Από τότε ουσιαστικά δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Ελπίζουμε η ανάπτυξη του παιχνιδιού στη χώρα μας, να ωθήσει τους υπεύθυνους να το ανακαινίσουν, αλλά και να συντελέσει στη δημιουργία νέων γηπέδων» τονίζει ο κ. Βαγγέλης Χανιωτάκης, εκδότης του περιοδικού Golf & Leisure.
  • Μπορεί όταν ακούτε Golf να φέρνετε στο μυαλό σας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (το θείο, όχι τον Κωστάκη) και κάτι από βασιλικό αέρα, όμως πολλοί λίγοι γνωρίζουν ότι οι πρώτοι που ασχολήθηκαν μαζί του ήταν βοσκοί και ψαράδες. Πολύ αργότερα έγινε το άθλημα των ευγενών και της ελίτ.
  • Όπως και σήμερα όταν ακούτε Ιδιωτική Ραδιοτηλεόραση φέρνετε στο μυαλό σας εφοπλιστές και διαπλεκόμενους, λίγοι γνωρίζουν ότι πρώτος ήταν ο Πρωτεργάτης ο καθημερινός πολίτης everyday people.
  • Πές αναγνώστη/α οτι εγω υπολείπομε σοβαρότητας, αυτά που λέει σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ασυναρτησίες;
  • ''Τέλος εύχομε να μην συναντηθώ με αυτούς/ες που σήμερα πλέον απόλυτα ενημερωμένοι δεν έπραξαν η δεν πράτουν απολύτως τίποτα.Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιά θα είναι η αντιδρασή μου.π.χ  τον Ρουσόπουλο ευχαρίστως τον φυτεύω σαν ρεπανάκι, και πολλούς ακόμα όποτε μου δωθεί η ευκαρία.''
  • ''Για την Ιστορία όσοι/ες ξεκίνησαν απο τον παράνομο Αθήνα 9.84 οι οποίοι/ες γνώριζαν όπως και οι πολιτικοί μεντορές τους την ιστορία της Ιδιωτικής Ραδιοτηλεόρασης στήν Αθήνα και εν συνεχεία πλαισιώνοντας θέσεις πολιτικές και αρμοδίων χωρίς να διευθετήσουν το ζήτημα σε Δημοκρατική βάση με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους πολίτες είναι το λιγότερο για κρεμάλα.''
  • Οι θέσεις μου μπορεί να είναι αρκετά ακραίες, το θέμα όμως είναι οτι στίς περισσότερες των περιπτώσεων όλοι και όλες ξεχνούν πολύ εύκολα σε αυτή τη χώρα, πώς ξεκίνησαν, απο πού ξεκίνησαν, τι έπρεπε να πράξουν, και τι πράτουν.
  • Όσων αφορά το σήμερα και την συνέχιση η όχι αυτών που πράγματι συνέβαιναν και συμβαίνουν καλείτε ο σημερινός Δήμαρχος Κώστας Κόκκορης να αποδείξει εαν σέβεται η οχι την καταγωγή του και απο ποιούς ξεκίνησε πρίν αιώνες το Golf, δεν εχει σημασία εάν δεν είχε αφετηρία την Ελλάδα. Το μήνυμα αν και κωδικοποιημένο είναι σαφές.
Ο Πρωτεργάτης,

Glyfadaweb 2010
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Golf Γκόλφ Γλυφάδας και ο Κώστας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">