ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κατεδάφιση μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Κατεδάφιση μισθών στον ιδιωτικό τομέα


Tο νέο «κοκτέιλ» περιλαμβάνει 9 «απαιτήσεις», μεταξύ των οποίων η λήψη μέτρων για την κάλυψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του '11

Κρίσιμο τεστ που θα δοκιμάσει τη συνοχή της κυβέρνησης και την πολιτική βούληση των κομμάτων που τη στηρίζουν, αλλά και τις αντοχές της κοινωνίας έρχεται το επόμενο διάστημα με την έλευση της τρόικας. Προάγγελο της νέας σκληρής πραγματικότητας αποτελούν οι απαιτήσεις των δανειστών μας, όπως αυτές αποτυπώνονται σε e-mail «φωτιά» που έστειλαν τις γιορτές των Χριστουγέννων στην κυβέρνηση, με το οποίο προστάζουν κατεδάφιση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά βάζουν στην... κλίνη του

Προκρούστη κεκτημένα δεκαετιών, όπως η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, τα επιδόματα, οι ωριμάνσεις και τα δώρα. Οι νέες απαιτήσεις θέτουν σε δοκιμασία το κυβερνητικό σχήμα και συναντούν τις ισχυρές αντιδράσεις των κοινωνικών εταίρων που πιάστηκαν απροετοίμαστοι. Ομως, η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη και ζητά ξεκάθαρες και ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις, υποστηρίζοντας ότι τυχόν προσφυγή στις κάλπες πριν από την ολοκλήρωση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και του νέου δανείου εγκυμονεί κινδύνους για ομαλή εξέλιξη των συμφωνηθέντων.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» πριν από την έλευσή της στην Ελλάδα ζητά η τρόικα με e-mail «φωτιά», με το οποίο απαιτεί εδώ και τώρα ανατροπές στο μισθολογικό, τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Πρόκειται για τον χριστουγεννιάτικο... μποναμά των δανειστών μας, οι οποίοι ενημέρωσαν την κυβέρνηση για τις επιταγές τους ενόψει της κρίσιμης αξιολόγησης για το δεύτερο πακέτο στήριξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο «κοκτέιλ» των επώδυνων μέτρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 9 «απαιτήσεις» μεταξύ των οποίων η λήψη μέτρων για την κάλυψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του '11 με μείωση δαπανών και όχι νέους φόρους, άρση των αγκυλώσεων στην αγορά εργασίας, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Οι Βρυξέλλες αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο μισθολογικό και τo συνταξιοδοτικό, καθώς ζητείται μια πλήρης εικόνα με λεπτομερή κατάλογο των επικουρικών συντάξεων που θα μειωθούν, και τίθεται θέμα μείω
Οι Βρυξέλλες αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο μισθολογικό και τo συνταξιοδοτικό, καθώς ζητείται μια πλήρης εικόνα με λεπτομερή κατάλογο των επικουρικών συντάξεων που θα μειωθούν, και τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στα πρότυπα της Πορτογαλίας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στο μισθολογικό και συνταξιοδοτικό, καθώς ζητείται μια πλήρης εικόνα με λεπτομερή κατάλογο των επικουρικών συντάξεων που θα μειωθούν, και τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στα πρότυπα της Πορτογαλίας (που φτάνει μόλις τα 566 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα είναι 751 ευρώ) καθώς και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Συμφωνία

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η τρόικα αναμένει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε στις συζητήσεις με τους διεθνείς ελεγκτές οι ελληνικές αρχές να εμφανιστούν με ενιαία φωνή, χωρίς όμως η λύση να έχει απαραιτήτως εγκριθεί προηγουμένως από τη Βουλή.
Ολα τώρα ή χρεοκοπία Οπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, σημάδια κακοφωνίας από ελληνικής πλευράς θα δυσχεράνουν τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας στην προσπάθεια εξεύρευσης συμβιβαστικής λύσης. Με το τελεσίγραφο «βρείτε τα, πριν έρθουμε», η τρόικα διαμηνύει στην Αθήνα ότι στόχος της συνολικής συμφωνίας που θα πρέπει να επιτευχθεί είναι η εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ στις περικοπές συντάξεων κατά την περίοδο 2012-2013.

Για τις Βρυξέλλες, βασικό αγκάθι στην εφαρμογή του μέτρου είναι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Οι ίδιες πηγές της Κομισιόν επιμένουν ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να κινηθούν στο 15-35% στα περισσότερα ταμεία και να κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

Κατεδάφιση μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι μειώσεις θα πρέπει να ισχύσουν για τις συντάξεις που ανέρχονται στα δύο τρίτα της κύριας σύνταξης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η τρόικα μπορεί να αποδεχθεί- υπό προϋποθέσεις- να μην υπάρξουν μειώσεις συντάξεων για τα ταμεία όπου το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων είναι 20-25%.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της τρόικας για μείωση του κατώτατου βασικού μισθού, πηγές της Επιτροπής καθιστούν σαφές ότι, ενόψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» με στόχο τη διασφάλιση της μείωσης του μέσου μισθολογικού κόστους.

Κατεδάφιση μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Δηλαδή, η τρόικα θέτει ως προϋπόθεση για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός να εφαρμοστούν αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα που θα μειώνουν το μισθολογικό κόστος. Τέτοια εργαλεία μπορεί να είναι η μείωση των μισθών που υπερβαίνουν ελαφρά τον κατώτατο μισθό, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους (κοινωνικές εισφορές) και το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων. Μάλιστα η τρόικα? θυμίζει πως τη διετία 1985 -1987 υπήρξε κυβερνητική ρύθμιση για τους μισθούς, στέλνοντας μήνυμα πως αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.
Με το τελεσίγραφο των δανειστών ξεκινά η «μάχη» για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, καθώς τα περιθώρια συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων είναι στενά και το βάρος πέφτει στην κυβέρνηση.

Αναταράξεις

Η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, καθώς την Τρίτη συνεδριάζει η ολομέλεια της ΓΣΕΕ για να συζητήσει τις εξελίξεις ενώ αναμένεται να οριστεί και ραντεβού των κοινωνικών εταίρων. Ωστόσο είναι δεδομένο πως το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα δεχτεί παρεμβάσεις στην εθνική συλλογική σύμβαση και το μόνο σημείο επαφής αφορά στο μη μισθολογικό κόστος. Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο και με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας θεωρείται πιθανό να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Για τη «σωτηρία» όμως του κατώτατου μισθού δεν αποκλείεται να θυσιαστούν οι τριετίες αλλά και η αύξηση που θα έπρεπε κανονικά να πάρουν το καλοκαίρι όσοι μισθωτοί αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση. Το «πάγωμα» των αυξήσεων έχουν ζητήσει τόσο οι βιομήχανοι όσοι και οι έμποροι, ενώ ο ΣΕΒ έχει ανοίξει και θέμα ωριμάνσεων (τριετίες).

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ δηλώνει πως δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα υποχώρησης για την εθνική συλλογική σύμβαση και δεν προτίθεται να συζητήσει θέμα μισθών. Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση είναι αυτή που καλείται να παρέμβει με νομοθετική ρύθμιση.

Θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά στον 13ο και 14ο μισθό, όπου εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για να αποφευχθεί η κατάργησή τους. Για παράδειγμα οι έμποροι ? σε περίπτωση που η τρόικα επιμείνει- αντιπροτείνουν τα δώρα και το επίδομα να ενσωματωθούν στους μισθούς.
Για το μόνο θέμα που αναμένεται να υπάρξει λύση κοινής αποδοχής είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των εισφορών.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κατεδάφιση μισθών στον ιδιωτικό τομέα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">