ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο μετά την επέμβαση του στρατού

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος μετά την αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής εναντίον υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι - Εκατοντάδες οι νεκροί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - σε πορείες της οργής καλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μετά τη σφαγή



Ο αριθμός των νεκρών από τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας, ξεπέρασε τους 600, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων. Η κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων εμβάθυνε την πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία προκλήθηκε από την ανατροπή του Μόρσι από το στρατό. 


Πράσινο φως δόθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αληθινές σφαίρες κατά όσων διαδηλωτών επιτίθονταν σε κυβερνητικά κτίρια, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους πολίτες της που έχουν επισκεφτεί την Αίγυπτο να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της για διαβουλεύσεις και η Αίγυπτος έκανε το ίδιο με τον πρεσβευτής της στην Άγκυρα.

Egyptian riot police move in to disperse supporters of Egypt's deposed president Mohamed Morsi from a protest camp in Cairo's Al-Nahda square on August 14, 2013. (AFP Photo/Engy Imad)
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και κάλεσε όλες τις πλευρές επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 638, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 4.000. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε τους υποστηρικτές της να πραγματοποιήσουν την Παρασκευή «πορεία εκατομμυρίων» προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Supporters of the Muslim Brotherhood and Egypt's ousted president Mohamed Morsi throw stones during clashes with security forces in Cairo on August 14, 2013, as security forces backed by bulldozers moved in on two huge pro-Morsi protest camps, launching a long-threatened crackdown that left dozens dead. (AFP Photo)
Διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς σήμερα το πρωί σε ολόκληρη την Αίγυπτο καθώς οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αντέδρασαν οργισμένα στις αιματηρές εφόδους που πραγματοποίησε η αστυνομία στα στρατόπεδα καθιστικής διαμαρτυρίας. 

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα  ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανατρέψει το "στρατιωτικό πραξικόπημα" και ότι παραμένει αφοσιωμένη στον ειρηνικό ακτιβισμό ύστερα από τα πολύνεκρα επεισόδια που προκλήθηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει τα "στρατόπεδα" καθιστικής διαμαρτυρίας των ισλαμιστών. Ακόμη, υποστήριξε στην ιστοσελίδα της ότι πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια και σε δύο άλλες βόρειες επαρχίες παρά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις στρατιωτικές αρχές, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Στο χάος βρίσκεται από χθες η χώρα μετά το χωρίς προηγούμενο αιματοκύλισμα των κατασκηνώσεων των Αδελφών Μουσουλμάνων κατά την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής

Σκηνές βίας και αλληλοσπαραγμού, αιματηρές συγκρούσεις σε όλη τη χώρα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα επικίνδυνος κύκλος θρησκευτικών αντιποίνων. Oι επίσημες αναφορές κάνουν λόγο (σσ 11 το πρωί της Πέμπτης) για 343 νεκρούς και πάνω από 2.000 τραυματίες, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ισχυρίζεται ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 4.500 και οι τραυματίες τους 10.000.

Egyptian riot police disperse supporters of Egypt's ousted president Mohamed Morsi and members of the Muslim Brotherhood as security forces crackdown on two major pro-Morsi protest camps, on August 14, 2013 near Cairo's Rabaa al-Adawiya mosque (AFP Photo / Khaled Desouki)
Νεκρός από πυρά εν μέσω του χάους που τύλιξε την Αίγυπτο έπεσε και ο εικονολήπτης του βρετανικού τηλεοπτικού ειδησεογραφικού δικτύου Sky News Μικ Ντιν, ηλικίας 61 ετών και πατέρας δύο παιδιών. Ακόμη νεκρή είναι και η 26χρονη Χαμπίμπα Αχμέντ Αμπντ Ελαζίζ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Gulf News που εδρεύει στο Ντουμπάι. Πυροβολήθηκε στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, μία από τις δύο υπό κατάληψη από τους ισλαμιστές. Η Ελαζίζ ήταν σε άδεια και δεν κάλυπτε τα γεγονόιτα στο Κάιρο. Αναφορές είδαν το φως της δημοσιότητας και για επιθέσεις κατά άλλων δημοσιογράφων, δύσκολο όμως να επιβεβαιωθεί εύκολα το ο,τιδήποτε μέσα στην ατμόσφαιρα χάους και πόλωσης που τυλίγει την Αίγυπτο Η μεταβατική προεδρία κήρυξε την Αίγυπτο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για διάστημα ενός μήνα και ζήτησε από το στρατό να συνδράμει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών για την επιβολή της τάξης. Βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 11 επαρχίες με μεγάλα αστικά κέντρα «για ένα μήνα ή μέχρι νεοτέρας». Δεν θα γίνουν ανεκτές άλλες καταλήψεις οπουδήποτε στη χώρα, υπογραμμίζει πλέον το υπουργείο Εσωτερικών.

Egyptian Muslim brotherhood supporters of Egypt's ousted president Mohamed Morsi look up at a vehicle burning on six October bridge during clashes with riot police after security forces dispersed Morsi supporters on August 14, 2013 in Cairo. (AFP Photo/Khaled Kamel)
Η αιματηρή καταστολή έφερε και την παραίτηση του αντιπροέδρου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι που μιλά για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί και ευκαιρίες που χάθηκαν για ειρηνική επίλυση της πολιτικής κρίσης. Καταδικάζει τη βία η διεθνής κοινότητα και ζητά αυτοσυγκράτηση, αλλά δεν να ανεβάζει πολύ τους τόνους, πλην ίσως της ΤουρκίαςΟ πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χαζάμ Μπεμπλάουι επέμεινε ότι οι αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διασπάσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες, όπου οι υποστηρικτές του Μόρσι είχαν κατασκηνώσει για παραπάνω από ένα μήνα. «Το θέμα είχε φτάσει σε ένα σημείο το οποίο δεν θα ήταν αποδεκτό από οποιαδήποτε χώρα που σέβεται το κράτος και τους πολίτες της», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας.

Egyptian riot police fire tear gas as supporters of ousted president Mohamed Morsi clash with residents and police in downtown Cairo on August 13, 2013. (AFP Photo / Gianluigi Guercia)
Σκηνές χάους και αίματος περιγράφουν οι ξένοι ανταποκριτές κατά την «εκκαθαριστική επιχείρηση» της αιγυπτιακής αστυνομίας. Στη μεγαλύτερη από τις δύο συγκεντρώσεις, στο τζαμί Ραμπά αλ Ανταουγία, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν ρίχνοντας δακρυγόνα. Στις εικόνες που μεταδίδονται, ο καπνός έχει καλύψει τις σκηνές ενώ σε ορισμένα σημεία λάστιχα έχουν πυρποληθεί. Στη δεύτερη συγκέντρωση, στο Πανεπιστήμιο, τεθωρακισμένα οχήματα μπήκαν στην κατασκήνωση

Supporters of ousted Egyptian President Mohamed Mursi run away from tear gas while local residents are seen in the foreground during clashes in central Cairo August 13, 2013. (Reuters / Mohamed Abd El Ghany)
left.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο μετά την επέμβαση του στρατού Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">