ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τα (πολλά) νέα του Μ. Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού

Έχουμε πολλά νέα να σας πούμε και θα προσπαθήσουμε να τα συνοψίσουμε όσο καλύτερα γίνεται.

Τον μήνα Μάιο:

1) Δεχτήκαμε 1078 επισκέψεις ασθενών. Αρκετούς άλλους βοηθήσαμε να απευθυνθούν στο ΠΕΔΥ και σε δημόσια νοσοκομεία. Το οδοντιατρείο μας δέχτηκε 34 επισκέψεις (22 ενήλικες και 12 παιδιά)
2) Οι δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις που υλοποιήθηκαν για τους ασθενείς μας ήταν:
72 – Αιματολογικά
45 – Απεικονιστικά
3 – Καρδιολογικά
9 – Οφθαλμολογικά
1 – Φυσιοθεραπεία
3) Δεχτήκαμε δωρεές από 18 φορείς (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και 172 πολίτες και φαρμακοποιούς.
4) Στηρίξαμε με φάρμακα :
– Νοσοκομείο Ζακύνθου
– Νοσοκομείο Λειβαδιάς
– Κοιν.Υπηρ.Καρύστου / Κύμης
– Σύλλογο Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών
– ΜΚΟ Πράξις
– Ίδρυμα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στη Σπάρτη
– Νοσοκομείο Γεννηματά
– ΚΙ Ηλιούπολης
– ΚΙΦΑ Ν.Σμύρνης
– Σπηλιωτοπούλειο Νοσοκομείο Αγ.Ελένη
– Γιατροί του Κόσμου (Πέραμα)
– Νοσοκομείο Μεταξά
– Κ.Υγ. Αγκίστρι Αίγινα
– Κοιν.Υπηρ.Δήμου Π.Φαλήρου
– Ίδρυμα Αγ. Διονύσιος Ύδρας-Σπετσών
– Νοσοκομείο Σωτηρία
– Νοσοκομείο Θήβας
5) Μας επισκέφτηκαν
– 22 δημοσιογράφοι (οι περισσότεροι από ξένα ΜΜΕ).
– Διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Υγείας του Γερμανικού Κοινοβουλίου
– 3 διαφορετικές ομάδες ακτιβιστών και ακαδημαϊκών από το εξωτερικό.
– 2 ομάδες φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συμμετείχαμε:
 – Στο Common Fest με ομιλία της ψυχολόγου μας κα. Μαρία Ρώτα.
-Στη προβολή της ταινίας «ΟΧΙ-ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» στην ταινιοθήκη στην οποία συμμετέχει το ιατρείο μας .
– Σε ομιλία στο Αμβούργο, ο γιατρός μας Γιώργος Βήχας, που διοργανώθηκε από το Γερμανικό κόμμα SPD με θέμα «Οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών στην Υγεία».
– Στην Ταινιοθήκη Αθηνών, στο ντοκιμαντέρ «Εικόνες της κρίσης»
-Διοργανώθηκε Βιωματικό-Ψυχολογικα Υποστηρικτικό Σεμινάριο για τους εθελοντές μας με τίτλο «Δημιουργώντας Ιστορίες που χαμογελούν στη ζωή», από την κα Καρολίνα Βενετάκη, εθελόντρια ψυχοθεραπεύτρια.

– Παρουσία του ΜΚΙΕ στο συνέδριο MediBuero Bundeskongress στην Ιένα, Γερμανία
 “Δε θέλω να βρίσκομαι εδώ» – «Hier moechte ich nicht sein»
Σε μία κατάσταση όπου το κράτος δε σέβεται τη βασική ανάγκη του ανθρώπου, για ελεύθερη πρόσβαση στο υπέρτατο αγαθό της υγείας, ανεξαρτήτως εισοδήματος, χρώματος ή άλλων κριτηρίων.
Σε μια εθελοντική δομή που υπάρχει αναγκαστικά επειδή το κράτος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να καλύψει βασικές ανάγκες για τον άνθρωπο.
Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου των δομών παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε πρόσφυγες και μετανάστες ανά την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, στην Ιένα, από 22 έως 25 Μαίου, 2015, «Medi-Buero Bundeskongress in Jena».
Το ΜΚΙΕ, ανταποκρινόμενο σε αντίστοιχη πρόσκληση, έλαβε μέρος στο συνέδριο με εκπρόσωπο από την ομάδα επικοινωνίας, την εθελόντρια Ιωάννα Λυμπεροπούλου. Το θέμα της παρουσίασης ήταν: «Η υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης. Οι εξελικτικές επιπτώσεις της πολιτικής των μνημονίων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οργάνωση και λειτουργία των εθελοντικών ιατροφαρμακευτικών δομών».
H εθελόντρια που εκπροσώπησε το ΜΚΙΕ έκανε μία εκτενή παρουσίαση της κατάστασης που βιώνει σταδιακά η χώρα μας στο θέμα της υγείας με αναφορά στα μέτρα και στις πολιτικές που αποδεδειγμένα οδηγούν σε αδιέξοδο και διάλυση του δημοσίου συστήματος, καθώς και σε πραγματικά περιστατικά που σκιαγραφούν το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Στη συνέχεια παρουσίασε τη δομή, οργάνωση και λειτουργία του ΜΚΙΕ. Ακολούθησε διάλογος και συζήτηση με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν κυρίως τελειόφοιτοι ιατρικών σχολών απ όλη τη Γερμανία.
Η παρουσίαση έκλεισε με τη χαρακτηριστική, ομόφωνη παρατήρηση στα χείλη και τα γεμάτα έκπληξη, απογοήτευση και έντονο προβληματισμό, πρόσωπα των συμμετεχόντων:
«Μα καλά, αν δεν αλλάξει επειγόντως πολιτική η Ευρώπη και η Γερμανία δε μπορούν να κάνουν τίποτα στην Ελλάδα! Έχουμε μεγάλη ευθύνη στη Γερμανία. Εμείς πρέπει κάτι να κάνουμε. Δε γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», όπως παρατήρησε μία φοιτήτρια ιατρικής και συμφώνησαν όλοι ως κατακλείδα της συζήτησης μαζί της.

Επιπλέον μέσα στο Ιούνιο μέχρι στιγμής:
– 2 Ιουνίου παραδώσαμε μεγάλη ποσότητα φαρμάκων και άλλων υλικών στο νοσοκομείου της Καρύστου.
– 2 και 3 Ιουνίου παραλάβαμε μεγάλη ποσότητα φαρμάκων και άλλων υλικών από αλληλέγγυους φίλους στην Γαλλία. Παραδόθηκε άμεσα μεγάλη ποσότητα από αυτά στα Νοσοκομεία της Ζακύνθου και της Θήβας, τα οποία και παρέλαβαν από το ιατρείο μας.
– 4 Ιουνίου παραδώσαμε φάρμακα, βρεφικά και παιδικά γάλατα, πάνες και γάζες στην ΜΚΟ «Αγκαλία», που δραστηριοποιείται στο νησί της Λέσβου, μετά από δραματική έκκληση που έκαναν μέσω του διαδικτύου, ζητώντας βοήθεια..
– 4 Ιουνίου έγινε συνάντηση στο ιατρείο μας με μεγάλη ομάδα γιατρών από διάφορες πόλεις της Γερμανίας, όπου τους ενημερώσαμε για όλες τις νέες εξελίξεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.
– 7 Ιουνίου έγινε συνάντηση του επικεφαλής της ιατρικής μας ομάδας, Γιώργου Βήχα με την πρόεδρο των πράσινων κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με δική της πρωτοβουλία. Για άλλη μια φορά μεταφέραμε όλα όσα βιώνουμε εμείς αλλά και οι ανασφάλιστοι ασθενείς μας στο τομέα της δημόσιας υγείας.

Φωτογραφίες από τα φάρμακα που παραδόθηκαν στο νοσοκομείο της Καρύστου

2015-05-31 12.37.28
2015-05-31 13.15.22

Φωτογραφίες από τα φάρμακα και τα υλικά που παραλάβαμε από την Γαλλία

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα (πολλά) νέα του Μ. Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">