ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Το δίλημμα του Τσίπρα με τις καθαρίστριες»

Γ.Κ: Σαφέστατα ο Α. Τσίπρας ΘΑ είναι διάττων αστέρας, και το άστρο του θα σβήσει αν δεν καλύψει το κοινωνικό σύνολο, δεδομένου ότι συντροφικά ακούσαμε όσα διακήρυξε, και μεμονωμένα βιώνουμε τις επιπτώσεις.

Στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης το παράδοξο της υψηλής δημοτικότητας του Αλ. Τσίπρα, η αβέβαιη έκβαση της διαμάχης με τους αντάρτες και τον Γ. Βαρουφάκη αλλά και το «δίλημμα με τις καθαρίστριες».
Εκτενείς είναι σήμερα οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στην υπερψήφιση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική Βουλή. «Η Αθήνα αποφασίζει το δεύτερο μεταρρυθμιστικό πακέτο – αυτή τη φορά ψηφίζει υπέρ και ο Βαρουφάκης», παρατηρεί ηFrankfurter Allgemeine Zeitung, «Η πορεία του πρωθυπουργού Τσίπρα λαμβάνει ελαφρώς μεγαλύτερη στήριξη από το κόμμα του. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για νέες διαπραγματεύσεις επί μιας βοήθειας δισεκατομμυρίων», σημειώνει η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftwoche, ηTagesspiegel συγκρατεί «Η πλειοψηφία ήταν ξεκάθαρη. Ο αριθμός των ανταρτών από το στρατόπεδο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υποχώρησε».
«Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέρασε το τεστ της εσωκομματικής διαμάχης με την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζει η Süddeutsche Zeitung, ενώ η Frankfurter Rundschau υπενθυμίζει ότι «στη βάση του συμπεφωνημένου με τους δανειστές σχεδίου περικοπών και μεταρρυθμίσεων η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει και άλλους όρους».
«Θέλει ο Βαρουφάκης να ρίξει τον Τσίπρα;»
«Ήταν στενότατοι σύμμαχοι στη μάχη κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής των περικοπών, πλέον (...) γίνονται οργισμένοι αντίπαλοι!»
«Ήταν στενότατοι σύμμαχοι στη μάχη κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής των περικοπών, πλέον (...) γίνονται οργισμένοι αντίπαλοι!»
Υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας μάχεται σε δόσεις», η Berliner Zeitung σημειώνει ότι «υπό τις πιέσεις των πιστωτών η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε την Τετάρτη προς ψήφιση στο κοινοβούλιο δύο ακόμη μεταρρυθμίσεις. Η έγκριση των νομοσχεδίων είναι προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις των πιστωτών με την Ελλάδα για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. (…) Δυο ιδιαίτερα λεπτά ζητήματα διεγράφησαν προηγουμένως από την ημερήσια διάταξη: η κατάργηση των ευρέως διαδεδομένων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά και η κατάργηση φορολογικών προνομίων των αγροτών».
«Θέλει ο Βαρουφάκης να ρίξει τον Τσίπρα;», διερωτάται σήμερα η εφημερίδα Bild: «Ήταν στενότατοι σύμμαχοι στη μάχη κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής των περικοπών, πλέον όμως ο έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρώην υπ. Οικονομικών Βαρουφάκης γίνονται οργισμένοι αντίπαλοι! Από το δημοψήφισμα, προ τριών εβδομάδων, ο Βαρουφάκης βάλλει κατά του Τσίπρα σε συνεντεύξεις του, ενώ στην ελληνική τηλεόραση δήλωσε: ‘Είμαι κατά του προγράμματος περικοπών, η πλειοψηφία των πολιτών ήταν κατά. Όταν παρόλα αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε υπέρ (σσ. των μέτρων), έπρεπε να παραιτηθώ. (…) Γιατί ο Βαρουφάκης επιτίθεται τόσο σκληρά στον Τσίπρα; Θέλει να τον ρίξει; Βέβαιο είναι ότι λόγω της μεταρρυθμιστικής του πορείας ο Τσίπρας δέχεται ισχυρές πιέσεις από το κόμμα του. Ολοένα περισσότεροι βουλευτές παίρνουν το μέρος του Βαρουφάκη. Ήδη κατά την επόμενη ψηφοφορία στη Βουλή (μεταξύ άλλων για τον τερματισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) μπορεί να επέλθει η διάσπαση του κόμματος και ο Βαρουφάκης να ιδρύσει ως επικεφαλής ένα νέο κόμμα. Η συνέπεια θα ήταν πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο Βαρουφάκης θα μπορούσε να αναμετρηθεί ευθέως με τον Τσίπρα».
«Η πολιτική των συμβολισμών μπορεί να είναι επίπονη»
«Η χώρα καταρρέει, αλλά ο Τσίπρας αναδύεται»
«Η χώρα καταρρέει, αλλά ο Τσίπρας αναδύεται»
«Το δίλημμα του Τσίπρα με τις καθαρίστριες», είναι ο τίτλος άρθρου στην Die Zeit, το οποίο επισημαίνει ότι στη βάση της πρόσφατης συμφωνίας των Βρυξελλών ο έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει ενδεχομένως να πάρει πίσω ορισμένα από τα μέτρα που έλαβε κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. Όπως αναφέρει η εφημερίδα προ ολίγων ημερών ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να μην ακυρώσει τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών, υποσχόμενος ότι θα βρει ισοδύναμα μέτρα. «Από πού ακριβώς θα κόψει, δεν το έχει εκμυστηρευτεί ο Τσίπρας», σχολιάζει η Die Zeit. «Βέβαιο είναι μόνον ότι μέσα από τη διάσωση των καθαριστριών θα υποφέρουν άλλοι Έλληνες. Ίσως να χάσουν τη δουλειά τους. Και ίσως να κατασκηνώσουν και αυτοί έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, επειδή αισθάνονται ότι τους μεταχειρίστηκαν άδικα. Η πολιτική των συμβολισμών μπορεί να είναι επίπονη».
«Οι καρδιές των ανθρώπων χτυπάνε για τον Τσίπρα», γράφει η Handelsblatt, αναφερόμενη στα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας του έλληνα πρωθυπουργού. «Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, παρά τη συμφωνία με τους πιστωτές. Μαζικές αγορές, ουρές μπροστά από τα ΑΤΜ – σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οι πολίτες θα μπορούσαν να τείνουν στο να αναζητήσουν μια άλλη κυβέρνηση. Εντούτοις συμβαίνει το αντίθετο. Μέσα σε μόλις έξι μήνες και θέτοντας σε κίνδυνο το ευρώ, το οποίο τα 3/4 των πολιτών θέλουν να κρατήσουν, ο αριστερός πρωθυπουργός Τσίπρας οδήγησε τη χώρα του στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Παρόλα αυτά η δημοτικότητά του εκτοξεύεται στα ύψη. Το 60 % θεωρεί την πολιτική του καλή. (…) Η Ευρώπη παρακολουθεί με θαυμασμό την ανοδική πορεία ενός λαϊκιστή. Η χώρα καταρρέει, αλλά ο Τσίπρας αναδύεται. (…) Προς το παρόν ο Τσίπρας εμφανίζεται άτρωτος. Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως όταν οι Έλληνες αρχίσουν και αισθάνονται τις φορολογικές αυξήσεις και τη νέα ύφεση θα αρχίσει να δύει το άστρο του Τσίπρα».
Κώστας Συμεωνίδης
πηγή: dw.com


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΕΚΤΑΚΤΟ: «Το δίλημμα του Τσίπρα με τις καθαρίστριες» Rating: 5 Reviewed By: Γιάννης Κουρδομένος