ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Aντιδρούν στη πώληση του «Ιωάννης Καποδίστριας»

Σωρεία αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο προκαλεί  η κυβερνητική απόφαση για παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport, μεταξύ αυτών και του «Ιωάννης Καποδίστριας».  Tην αντίθεσή τους εξέφρασαν ο Δήμαρχος Κ. Νικολούζος, η Τ.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ και το Εργατικό Κέντρο.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Κέρκυρας δήλωσε τα εξής:
«Η παραχώρηση των 14 ελληνικών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας στη γερμανική κοινοπραξία αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.  
Έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν την αντίθεσή μας στην εκποίηση δημοσίων υποδομών σε ιδιώτες και εν προκειμένω σε εταιρεία ξένων συμφερόντων. Παραμένουμε αμετακίνητοι σε αυτήν την θέση.      Πρόκειται για ακραίο παράδειγμα ιδιωτικοποίησης του εθνικού πλούτου και των υποδομών της χώρας μας, με την οποία παραχωρείται ο έλεγχος των αερομεταφορών περιοχών γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας.  
Η ανάγκη κάλυψης του δημοσίου χρέους δεν είναι δυνατό να ικανοποιείται με την παραχώρηση υποδομών που συνδέονται όχι μόνο με την ανεξαρτησία και την άμυνα μιας χώρας αλλά και με την ανάπτυξη και εξέλιξή της.
Υπενθυμίζουμε ότι το αεροδρόμιο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προσοδοφόρα της χώρας που κατέχει την 5η θέση στη συνολική κίνηση επιβατών μεταξύ των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Επίσης, ότι έχει οδηγηθεί σε σταδιακή και συνειδητή απαξίωση καθώς τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχουν γίνει έργα εκσυγχρονισμού του.
Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος της Κέρκυρας θα αντιδράσει στην παραχώρηση με κάθε πρόσφορο μέσο και θα συμπαραταχθεί με όποια κινητοποίηση απαιτηθεί ανάλογα με τις εξελίξεις».
Το ΚΚΕ
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώνει την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική εταιρία Fraport, για 40 χρόνια» αναφέρει η Τ.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ.
Και συνεχίζει: «Αυτή η εξέλιξη θα κάνει πανάκριβες και απαγορευτικές, για το λαό, τις αεροπορικές μεταφορές και θα οδηγήσει στην επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων σ’ αυτές. Επίσης, η εκποίηση αυτή, αφ' ενός μεν εξυπηρετεί τα προαπαιτούμενα των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων και αφ' ετέρου υλοποιεί την ευρωενωσιακή πολιτική για απελευθέρωση των αερομεταφορών.
Στην Κέρκυρα, βουλευτές, στελέχη αλλά και αιρετοί του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Διοίκηση (ο κ. Γαλιατσάτος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και ο κ. Νικολούζος Δήμαρχος Κέρκυρας) θα σπεύσουν να "διαμαρτυρηθούν" για την εξέλιξη αυτή. Θα καλέσουν σε ξεσηκωμό τον κερκυραϊκό λαό λες και τα συμφέροντα εργατών/λαού και κεφαλαίου μπορεί να είναι ποτέ κοινά!. Είναι σίγουρο ότι θα επιδοθούν σε λεονταρισμούς και μεγαλοστομίες κατά την προσφιλή τους συνήθεια. Έχουν όμως τεράστιες ευθύνες για όσα υπόσχονταν πριν τις Τοπικές και Βουλευτικές εκλογές και για τις αυταπάτες που έσπερναν. Οι εξαγγελίες περί κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ, προστασία της δημόσιας περιουσίας και τα "NOTFORSALE" σε γιγαντοπανό είναι κούφια λόγια όταν πάνε χέρι - χέρι με την υπεράσπιση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Έχουν ευθύνη για το κλίμα ανοχής, ακόμα και ενεργητικής στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, που καλλιέργησαν στο λαό όταν – περισσότερο από κάθε άλλη φορά – χρειαζόταν η οργανωμένη, ταξικά προσανατολισμένη λαϊκή απάντηση...
Από τη μεριά της η "Αριστερή Πλατφόρμα" και άλλοι "διαφωνούντες" θα φωνάξουν ότι η κυβέρνηση παραβίασε το πρόγραμμά της. Βέβαια, είναι οι ίδιοι που στήριξαν τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη και την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ, που αποτέλεσαν προάγγελους του σημερινού 3ου μνημονίου. Η αποστολή τους ήταν να "κοιμίζουν" τον κόσμο ότι όλα πάνε καλά και πως τα πάντα είναι θέμα χειρισμών που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να αντιστρέψει τάχα την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από τους προηγούμενους σε βάρος του λαού. Έχουν μεγάλη ευθύνη όλοι αυτοί που τώρα το παίζουν αθώοι, επειδή ανέλαβαν ρόλο να σπείρουν αυταπάτες, εφησυχασμό και να καλλιεργήσουν στάση αναμονής στο λαό. Προβάλλουν σαν λύσεις μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με μια διαδικασία επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Από μόνη της η αλλαγή του νομίσματος δε φέρνει λύσεις καθώς με οποιοδήποτε νόμισμα οι νόμοι του καπιταλισμού θα ισχύουν που θεό τους έχουν το κέρδος των μονοπωλίων και όχι τις λαϊκές ανάγκες.
Συνολικά, και απ’ αυτή την εξέλιξη αναδεικνύεται ότι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είναι ασύμβατη με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και την πολιτική της ΕΕ και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί απ’ το λαό. Ο αγώνας που μπορεί να δώσει λύσεις είναι αυτός που θα εναντιώνεται στην ΕΕ, την πολιτική και την εξουσία της. Για το λόγο αυτό καλούμε σε συμπόρευση και πάλη με το ΚΚΕ που προβάλλει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση διεξόδου με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια των εργαζομένων. Είναι ανάγκη να περάσει ο αγώνας του λαού μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τις λαϊκές επιτροπές χωρίς καμία προσμονή σε σωτήρες και λύσεις που θα δώσουν άλλοι για εμάς».
Το  Εργατικό Κέντρο
«Ήδη βιώνουμε ένα μέρος των επιπτώσεων των βαρύτατων όρων του μνημονίου με το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και μεταξύ αυτών, βέβαια, και της Κέρκυρας. Πάγια εκπεφρασμένη θέση του Εργατικού Κέντρου είναι η πλήρης αντίθεσή του στο συγκεκριμένο ζήτημα και κατά συνέπεια θα εξακολουθήσει να στέκεται απέναντι σε αυτές τις πρακτικές ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Ζητάμε παράλληλα, από τις τοπικές αρχές να υποστηρίξουν το αίτημα του Κερκυραϊκού λαού και να παλέψουν για την αποτροπή της πώλησης του αεροδρομίου.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το νέο μνημόνιο που υποθηκεύει για δεκαετίες την τύχη της χώρας και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού και δίνουμε υπόσχεση πως οι εργαζόμενοι, όπως έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες τους, θα αντισταθούν για να ακυρώσουν στην πράξη την εφαρμογή των νέων μνημονιακών μέτρων και πολιτικών. Η νέα συμφωνία οδηγεί σε ύφεση την οικονομία και σε νέα εκτίναξη την ανεργία, ολοκληρώνει την ισοπέδωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μειώνει ακόμα περισσότερο τα πενιχρά λαϊκά εισοδήματα, ανοίγει το δρόμο για την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου της χώρας.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Aντιδρούν στη πώληση του «Ιωάννης Καποδίστριας» Rating: 5 Reviewed By: Γιάννης Κουρδομένος