ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός στα FM λειτούργησε στη ΓΛΥΦΑΔΑ



Ο Γλυφάδα fm δημιουργήθηκε ώστε να περάσει ένα μήνυμα την δεκαετία του 70, και αυτό ήταν εκδημοκρατισμός της κοινωνικής ζωής στη χώρα μας. Και στη συνέχεια, την δεκαετία του 80,90,2000, συνέχισε να περνά με την λειτουργία του το συγκεκριμένο μήνυμα. 

Ο εκδημοκρατισμός θεωρείς ότι υπήρξε; 
Υπάρχει σήμερα με τα δεκάδες ραδιοτηλεοπτικά στο Ν.Αττικής;

Διάβασα επανειλημμένα όσα έχουν γραφεί κατά καιρούς από αρκετούς που επικαλούνται ότι έγραψαν την ''Ιστορία'' του Ελληνικού ραδιοφώνου, και ειδικότερα των FM - υπερβραχέων κυμάτων, και σαφέστατα γνωρίζω ότι λειτούργησα πρώτος από τη ΓΛΥΦΑΔΑ στη μπάντα των FM κυμάτων στο Ν.Αττικής το 1977, και δυο χρόνια αργότερα διαπίστωσα τις πρώτες εμφανίσεις από άλλους ''ραδιοπειρατές'' - ερασιτέχνες από τις υπόλοιπες περιοχές του Ν.Αττικής, και από τα νότια προάστια.

Σαφώς μπορεί να είχαν προηγηθεί και άλλοι, από άλλες περιοχές, τους οποίους προσωπικά δεν άκουσα από το 1974 -1979 που έκανα δοκιμές και άκουγα FM σε μια κενή μπάντα από ιδιώτες κ.α.

Όταν η ιστορία γράφεται με κριτήρια πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων σαφώς κάποιοι παραποιούν την Ιστορία ενός χώρου, και όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι οι πρώτες αναφορές για λειτουργία ερασιτεχνών η ''πειρατών'' στα FM του N.Αττικής αρχίζουν το 1981, ενώ είχαν προηγηθεί από την δεκαετία του 70 οι πρωτεργάτες του χώρου των FM στη χώρα μας.

Η έννοια ραδιοφωνία - τηλεόραση - είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εμπορευματοποίηση, εξ αυτού και ο ορισμός εμπορικές ραδιοτηλεοράσεις, όμως, ο πρωταρχικός σκοπός μετάδοσης - μεταδόσεων στα ερτζιανά - ήταν η επικοινωνία - μετάδοση μηνυμάτων που εξυπηρετούσαν την ασφάλεια των πολιτών, ενώ μετεξελίχθηκε σε όργανο συστημικής και οικονομικής προπαγάνδας για τα οφέλη ελαχίστων, και χειραγώγησης των πολλών. Ότι ισχύει και σήμερα στο διαδίκτυο, όπου είναι πλήρως ελεύθερη η πρόσβαση του συνόλου, όμως κάτω από το πρίσμα της παγκοσμιοποίησης και των συμφερόντων πολυεθνικών. 

Και στα FM, όπως στα VHF & UHF υπήρχε και υπάρχει η συγκεκριμένη δυνατότητα μαζικής συμμετοχής, κάλυψης του συνόλου, όμως οι εκάστοτε σχεδιαστές, κυβερνήσεις και αρμόδιοι φορείς σχεδίασαν με γνώμονα τα συμφέροντα ολιγαρχών και συγκεκριμένων συμφερόντων ώστε να βρίσκονται σε προνομιακές θέσεις ορισμένοι για χειραφέτηση - χειραγώγηση του κοινωνικού συνόλου, άρα κατάργηση κάθε έννοιας εκδημοκρατισμού των κοινωνιών. 

Ειδικότερα σήμερα - στη ψηφιακή εποχή - δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας παράλληλα με τα τηλεοπτικά κανάλια πολλών επίγειων ραδιοφωνικών σταθμών στο Ν.Αττικής, ενώ οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν το έπραξαν δεδομένου ότι φρόντιζαν και φροντίζουν τα συμφέροντα μιας χούφτας οικογενειών, που τους διασφαλίζουν την είσοδο και παραμονή στο κοινοβούλιο.

Κάθε πόλη και ένας σταθμός - απόλυτα εκδημοκρατισμός, δεδομένου ότι αποδέχεστε δημάρχους, αιρετούς, διαόλους και τριβόλους, διαφορετικά είστε συνολικά ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ. 
Το επιχείρημα μιας μικρής αγοράς στην οποία δεν μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα λίγων οικογενειών και λίγων πολιτικών που εκμαυλίζουν το πολίτευμα, και υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία γνωρίζετε πόσα έχουν αποκομίσει και με ποιους τρόπους. Χρειάζονται ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ πολιτικές, ενώ δεν υπάρχει στο κοινοβούλιο ριζοσπαστικό κόμμα - πολιτικός. Μπορεί να καταστεί σαφές και από ένα νήπιο η απάτη από τη πλευρά πολιτικών κομμάτων - πολιτικών - όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι ισχύει σε κάθε πόλη της χώρας, με τον ΔΗΜΟ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΕΦΟΡΙΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, κ.τ.λ, και όλα αυτά υπό το πρίσμα μια χούφτα οικογένειες και οι κάπηλοι των θεσμών να τα οικειοποιούνται εις βάρος των δημοτών - πολιτών των τοπικών κοινωνιών για τα οφέλη ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ. 
Τονίζεται ότι την δεκαετία του 70 δεν υπήρχαν εκατομμύρια συσκευών λήψεως FM στη χώρα μας, και οι δέκτες με FM άρχισαν να διατίθενται μαζικά περισσότερο την δεκαετία του 80 από πολλές επιχειρήσεις ηλεκτρονικών. Όσοι και όσες διέθεταν ραδιόφωνα με FM την δεκαετία του 70, συνήθως δεν έβαζαν FM δεδομένου ότι άκουγαν αποκλειστικά φύσημα, και επέλεγαν τα μεσαία κύματα.
Η πολιτεία, το κράτος, η κυβέρνηση του παρόντος, οφείλει να χρηματοδοτήσει δια μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, και της ΕΡΤ, ώστε να υπάρξει ένα πλήρες ντοκιμαντέρ, στο οποίο θα καταγραφούν οι συμμετέχοντες, μαρτυρίες από εμπλεκόμενους φορείς, και όσοι γνωρίζουν την πραγματική ΙΣΤΟΡΙΑ για τα ερτζιανά FM, προπομπό της ιδιωτικής ,δημοτικής, κομματικής, και διαπλεκόμενης ραδιοτηλεόρασης στη χώρα μας. 
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ FM

Οι πρωτεργάτες του χώρου ήταν ηλεκτρονικοί, η μαθητευόμενοι στην ηλεκτρονική επιστήμη, άρα οι μοναδικοί που γνώριζαν να δημιουργήσουν εκ του μηδενός κυκλώματα λειτουργίας πομπών στα FM, και σαφέστατα δεν ήταν κάποιοι επώνυμοι καλλιτέχνες και πολιτικοί που προσπάθησαν να παραποιήσουν την Ιστορία του χώρου, ούτε οι οικονομικοί κύκλοι που στη συνέχεια εξαγόρασαν όλες τις συχνότητες, και ελλείψει των πραγματικών στοιχείων έγραψαν για όσα συμμετείχαν οι ίδιοι. (Καλούνται όσοι συμμετείχαν στα FM τη δεκαετία του 70, να ενημερώσουν, ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια, και κάποια στιγμή να γραφεί η πραγματική ΙΣΤΟΡΙΑ του χώρου)

Στις 23 Ιανουαρίου 1977 ξεκίνησαν οι πρώτες πειραματικές εκπομπές του ''ΓΛΥΦΑΔΑ FM'' ενώ σε καθημερινή βάση παράλληλα υφίσταντο εκπομπές στα μεσαία κύματα AM για ολόκληρη τη χώρα. 

Την περίοδο που κάποιοι άλλοι διαφήμιζαν οικόπεδα, η έκαναν εκπομπές μουσικής, με κάλυψη το Ν.Αττικής, ο υποφαινόμενος με τον ''ΓΛΥΦΑΔΑ FM'' στα μεσαία κύματα ''δημιούργησε'' τη σχολή συνομιλιών σε ολόκληρη τη χώρα, τα βαλκάνια, κ.τ.λ. με καθημερινές εκπομπές στην πάνω πλευρική του ''voice of America'' που εξέπεμπε από την βάση του Ελληνικού. Σαφώς υπήρξαν πολλές προτάσεις για διαφημιστικό περιεχόμενο και δομή εμπορικού σταθμού, το οποίο το αρνήθηκα κατηγορηματικά. (Συγκεκριμένα θυμάμαι τη πρόταση για διαφημίσεις οικοπέδων & κέντρων διασκέδασης) 

Η ιστορία των συνομιλιών συνεχίστηκε και στα FM τη δεκαετία του 80, με συμμετοχή αρκετών ερασιτεχνών από τα νότια προάστια, σε εποχές που δεν υπήρχε κανείς Ιδιωτικός και δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός, όπως και μετέπειτα, και ήταν χαρακτηριστικές οι εκπομπές δικτύωσης άλλοτε πέντε και άλλοτε έξι η και περισσότερων ερασιτεχνών που αναμετέδιδαν ο ένας τον άλλο, με συμμετοχή ακροατών από τα τηλέφωνα στον ραδιοφωνικό αέρα, και από αρκετές συχνότητες υφίστανται δημόσια οι συνομιλίες. Ο προπομπός των παραθύρων στα τηλεοπτικά κανάλια που επικράτησαν στη συνέχεια...και πολλά χρόνια αργότερα.

Θυμάμαι ότι η πλειονότητα των ''πειρατικών'' - ερασιτεχνικών σταθμών στα μεσαία (ΑΜ) τη δεκαετία του 70 δεν κατάφερνε να πετύχει να ακουστεί στις περιοχές που συνομιλούσα σε καθημερινή βάση, και οι δεκάδες ''πειρατές'' - ερασιτέχνες - που υπήρχαν τόσο στο Ν.Αττικής, (Γλυφάδα - Αργυρούπολη - Ελληνικό - Ηλιούπολη κ.τ.λ) όσο και στο κέντρο, είχαν ένα βασικό απωθημένο πως γίνετε με τα ίδια σχεδόν μηχανήματα - ίδιας ισχύος - να μην ακούγονται στις περιοχές και κράτη που έφτασα. Σαφώς το στοιχείο που έκανε τη διαφορά δεν ήταν η ισχύς του πομπού, ήταν η κεραία, το σημείο τοποθέτησης, και παράλληλα η τοποθεσία στην Ανω Γλυφάδα - η οποία έπειτα από σειρά ερευνών και δοκιμών θεωρείται η καταλληλότερη στην Αττική για εκπομπή στα ΑΜ - μεσαία κύματα, και σε κάποιες ζώνες βραχέων κυμάτων.

Ιστορικό

Σε ηλικία 12 ετών έχω διαβάσει τα περισσότερα βιβλία ηλεκτρονικής που κυκλοφορούσαν στη χώρα μας, και παράλληλα ένα χρόνο αργότερα σπουδάζω, έχοντας τις γνώσεις και τα εργαλεία κατασκευής ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, κεραιών, κ.τ.λ. 

Στις αρχές τις δεκαετίας του 80 που άρχισαν να μεταδίδουν πειρατικά - ερασιτεχνικά ορισμένοι με ετοιματζίδικα η αυτοσχέδια αυτοταλάντωτα λυχνιών, ήδη είχα κατασκευάσει σειρά από κυκλώματα πομπών FM με τρανζίστορ, και θυμάμαι ότι με 1 watt κάλυπτα αποστάσεις που μετά την έλευση των εμπορικών διαπλεκόμενων ραδιοφωνικών σταθμών το 1990, δεν μπορούσα να καλύψω ούτε με 1 kw (1000 watt)

Παράλληλα στα τέλη της δεκαετίας του 70, και 80, είχα κατασκευάσει και πολλά μηχανήματα λυχνιών στα FM, πολλά εκ των οποίων ''πωλήθηκαν'' χαρίστηκαν από τη πρώτη επιχείρηση πώλησης ραδιοφωνικών πομπών στην Ελλάδα, η οποία έδρευε στο Μοναστηράκι Αττικής, ώστε να υπάρξει εκδημοκρατισμός στη χώρα μας. Υπάρχουν καταχωρημένες στον τύπο πολλές ειδήσεις σχετικά με την εν λόγω επιχείρηση πώλησης ραδιοφωνικών πομπών, δεδομένου ότι η πολιτεία επανειλημμένα παραβίασε τους θεσπισμένους νόμους με κατασχέσεις ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες αν και ήταν πομποί δεν αποτελούσαν ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Υπήρξαν πανηγυρικές αθωωτικές αποφάσεις για την πώληση πομπών - κεραιών - γιατί  δεν αποτελούσαν ραδιοφωνικούς σταθμούς, και σαφώς μια επιχείρηση ηλεκτρονικών μπορεί να κατασκευάζει και να πωλεί οτιδήποτε, και επαφίεται στους αγοραστές τι χρήση θα κάνουν.

Σαφώς αρκετοί ηλεκτρονικοί έπρατταν ανάλογα κατασκευάζοντας πομπούς - και κυκλώματα AM - FM, τα οποία πωλούντο στη συνέχεια είτε από τους ιδίους, είτε από τις πρώτες επιχειρήσεις  πώλησης πομπών, κεραιών, και εξαρτημάτων. Επίσης θυμάμαι ότι στα τέλη της δεκαετίας του 80, αρχές 90, στον χώρο που πρωτολειτούργησε ο ''ΓΛΥΦΑΔΑ FM''  κατασκευάσαμε αρκετά linear FM για περιφερειακά ραδιόφωνα, τα οποία διατέθηκαν από γνωστή επιχείρηση του κέντρου, η οποία πωλούσε επώνυμα Ιταλικά κ.α. στην αυγή της Ιδιωτικής και δημοτικής ραδιοφωνίας. (Εμείς τα ''χαρίζαμε'' ώστε να λειτουργήσουν πολλοί σταθμοί στη χώρα μας!!!)

Η πρώτη ευρεία και μαζική ομιλία χιλιάδων ακροατών - ακροατριών στα FM κύματα

Το 1983  λειτουργεί σε καθημερινή βάση από το Ν.Κόσμο Αττικής ο ''ΓΛΥΦΑΔΑ FM'' και είναι ο πρώτος σταθμός των FM που καθημερινά βγάζει εκατοντάδες ακροατές - ακροάτριες στον ραδιοφωνικό αέρα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του εδραιωμένου ''συστήματος''.

Δεδομένου ότι μια γνωστή εισαγγελέας από την υπόθεση Α.Τσοχατζόπουλου, η Αικατερίνη Πιστόλη, συμμετείχε στις συντονισμένες ενέργειες εντοπισμού, με τη συμμετοχή ραδιογωνιομέτρου, υπαλλήλων του υπουργείου, αστυνομίας, κ.τ.λ, και σύμφωνα με το γεγονός πολλών κύκλων επί ώρες μέχρι να φτάσουν στον χώρο εκπομπής ώστε να τελέσουν τις φασιστικού τύπου ενέργειες, (για λόγους που σαφώς αντιλαμβάνεσθε) δεν μπορεί κάποιοι να πράττουν παραποίηση της Ιστορίας ενός χώρου σε μια χώρα. 

Οι κύριοι που βολεύονται από παραποιημένη Ιστορία ενός χώρου καλούνται όσο ζει η κ. Α. Πιστόλη να κληθεί και να ερωτηθεί:

1) Tι ίσχυε το 1983 στα FM της ΑΤΤΙΚΗΣ;
2) Ποια ήταν η συμμετοχή του κόσμου όσων αφορά τον ''ΓΛΥΦΑΔΑ FM'';
3) Ποιοι ενοχλήθηκαν και συνέστησαν τις συντονισμένες ενέργειες;
4)  Υπήρχε κάποιος άλλος εκείνη τη περίοδο που έδωσε το ''βήμα'', τον ραδιοφωνικό ''αέρα'', μαζικά σε χιλιάδες πολιτών&νεολαίας;

Έπειτα των ερωτημάτων στην κ. Αικατερίνη Πιστόλη, και αφού φροντίσετε να δημοσιοποιήσετε τις απαντήσεις, δικαιούστε να ομιλείτε για Ιστορία ενός χώρου, δεδομένου ότι μιλάμε για μαζικότητα, και παράλληλα καινοτομία, σε μια χώρα που το πολιτικό κατεστημένο έχοντας επί πλήρη επικυριαρχία την κρατική ραδιοτηλεόραση, δεν επιθυμούσε σε κανένα βαθμό εκδημοκρατισμό της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. 

Η ίδια ιστορία αναπαράγεται μέχρι σήμερα, τόσο από τα κόμματα όσο και από τη πλευρά οικονομικών κύκλων, και έπειτα από 42 χρόνια μεταπολίτευσης ο Ν.Αττικής παραμένει χουντικού τύπου με λίγες οικογένειες διαπλοκής που ελέγχουν το σύνολο των ραδιοτηλεοράσεων, και σαφώς για την περιφέρεια της χώρας ισχύουν άλλες καταστάσεις... 

ΓΛΥΦΑΔΑ FM 1977 - 2004 Διώξεις & Κατασχέσεις,
Γιάννης Κουρδομένος
glyfadaweb@gmail.com

Υ.Γ: Στο τέλος αυτής της διαδρομής θα δούμε αν την γλυτώσει το σύνολο των εμπλεκόμενων σε αυτή την Ιστορία, ένθεν και ένθεν, και από τη πλευρά πολιτικών, και από τη πλευρά διαπλεκόμενων, και αντιλαμβάνεσθε για ποιους λόγους. Γνωρίζετε πόσο εύκολο είναι στη χώρα μας κάποιος εκ του μηδενός να μπει στο κοινοβούλιο, να γίνει δήμαρχος, και πόσο απίθανη έκαναν την ισχύ των αυτονόητων.

* Επισημαίνετε ότι με τα χρήματα που δαπανήσαμε από την δεκαετία του 70 έως το 2004, θα είχαμε τουλάχιστον ''πέντε'' σύννομα περιφερειακά ραδιόφωνα, και ενώ δεν έχουμε κανένα κάποιοι συνεχίζουν να ομιλούν για δημοκρατία, δικαιοσύνη, κ.τ.λ, συμμετέχοντας στη πολιτική ζωή.

* Έχουμε και το προηγούμενο ΔΙΩΞΕΩΝ της δεκαετίας του 50, υπόθεση Μπελογιάννη και δολοφονίας Μπελογιάννη, και των ασυρμάτων βραχέων του ΚΚΕ σε σπίτια στην Άνω Γλυφάδα (1950 - 1951), και η ιστορία συνεχίζονταν και τη δεκαετία του 60,70,80,90,2000,2000 +, για τα οφέλη ορισμένων συντεχνιών - ολιγαρχιών - ατόμων, και εξακολουθεί να συνεχίζεται.

* Σαφώς μπορώ να σας αναφέρω και για την τηλεόραση, δεδομένου ότι πολλά χρόνια πριν την ιδιωτική τηλεόραση, κάποιοι εξ ημών, συμμετείχαμε και κάναμε τις πρώτες τηλεοπτικές μεταδόσεις στα VHF & UHF από το κέντρο των ΑΘΗΝΩΝ, με επαγγελματικούς πομπούς & κεραίες ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ που χρησιμοποιούσε και η ΕΙΡΤ & ΥΕΝΕΔ, (όπως και σειρά αυτοσχέδιων που πειραματικά θέσαμε σε λειτουργία ώστε να αξιολογηθεί η λειτουργία απόδοση σε φυσικές συνθήκες) από επταώροφη πολυκατοικία, και δεν υπήρξαν μόνο ένας η δυο εμπλεκόμενοι σε αυτή την ιστορία.

* Επίσης μπορώ να σας αναφέρω και για την ''κινητή τηλεφωνία'', πολλά χρόνια πριν υπάρξουν κινητά τηλέφωνα στη χώρα μας, όπως και εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, μιας και είμαστε οι πρώτοι που τοποθετούσαμε συσκευές κινητής τηλεφωνίας σε επιχειρηματίες, κ.τ.λ, οι οποίες ήταν ραδιοπομποί που επικοινωνούσαν δια μέσω των ερτζιανών με τις σταθερές συσκευές τηλεφώνου.

Μπορείς να κρίνεις, σύμφωνα όσων ισχύουν και γνωρίζεις ως μετεξέλιξη στη χώρα μας, με το σύνολο όσων προανέφερα στα χέρια λίγων οικογενειών, και με εμάς εκτός;

Αν υπήρχε υγιής πολιτική ζωή στη χώρα μας, όφειλε να αποκαταστήσει τόσο την αλήθεια, όσο και την πραγματική δημοκρατικότητα ενός χώρου.

Η πολιτεία - πολιτικοί - γνωρίζοντας τα πραγματικά στοιχεία, οφείλουν τις τομές αποκατάστασης. Κάποιοι εξ ημών χωρίς κανένα ουσιαστικό κέρδος συνδράμαμε στην μετεξέλιξη αυτής της χώρας, και για όσα αποτελούν την σημερινή δεδομένη πραγματικότητα, έστω και λάθος, πρωτοστατήσαμε σε ένα χώρο, και αντί να έχουμε την θέση που μας δεσπόζει κάποιοι φρόντισαν να τεθούμε εκτός.

Δεν οφείλει η πολιτεία την αποκατάσταση όσων κατέστρεψε με σειρά διώξεων & κατασχέσεων, αντί μιας βεβαιώσεως λειτουργίας, για το οφέλη λίγων οικογενειών; Αν δεν οφείλει το πολιτικό κατεστημένο, πολιτεία, πολιτικοί, δεν του αρμόζουν οι θέσεις που κατέχει._
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός στα FM λειτούργησε στη ΓΛΥΦΑΔΑ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">