ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η δράση του εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτη Μαυρίκου

Η δράση του εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτη Μαυρίκου και των δημοσιογράφων, Παναγιώτη Μουσά και Χρήστου Φράγκου, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες και οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα με την κατηγορία του εκβιασμού σε βάρος ΔΕΚΟ, πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

Από την αστυνομική έρευνα προκύπτουν ενδείξεις για πολυμελές και οργανωμένο κύκλωμα, με συγκεκριμένο τρόπο δράσης, έχοντας πρόσβαση ή στην ιδιοκτησία τους δεκάδες ιστοσελίδες.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο τζίρος της σπείρας εκβιαστών ξεπερνά τις 500.000 ευρώ τον μήνα, χωρίς να προσμετρώνται τα χρήματα που φέρονται να έπαιρναν από επιχειρηματίες, οι οποίοι φοβούμενοι τη δημοσιότητα δεν προχώρησαν σε επίσημες καταγγελίες.

Το κύκλωμα δεν δίστασε να εκβιάσει ακόμα και ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο απειλούσε με δήθεν «αποκαλύψεις» και σειρά δυσφημιστικών δημοσιευμάτων. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Τράπεζα Αττικής, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΔΕΗ είναι μεταξύ των δεκάδων δημόσιων οργανισμών που είχαν μπει στο στόχαστρο των εκβιαστών.

Η έρευνα της αστυνομία ξεκίνησε τον Μάιο του 2015, έπειτα από καταγγελία γυναίκας, που ήταν επιτελικό στέλεχος δημόσιας επιχείρησης και η οποία είπε σε αστυνομικούς ότι οι δράστες τής ζητούσαν εκβιαστικά χρήματα και πως έφθασαν μάλιστα στο σημείο να εκτοξεύουν απειλές και κατά της οικογένειάς της, εάν δεν έπαιρναν όσα ζητούσαν.

Το κύκλωμα, στο οποίο ο 50χρονος Τάκης Μουσσάς φέρεται να κατέχει ηγετικό ρόλο, ζητούσε από τη συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία το ποσό των 3.000 ευρώ τον μήνα σαν διαφήμιση για καθεμία από τις δεκάδες ιστοσελίδες που διατηρούσε. Τα μέσα ενημέρωσης που επικαλούνταν ο 50χρονος ήταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, άνευ δημοσιογραφικής αξίας. 

Μάλιστα οι δημοσιογράφοι φέρονται να επιχειρούσαν πρώτα να «στρατολογήσουν» τους εκάστοτε δημοσίους υπαλλήλους, που ήταν υπεύθυνοι για τα κονδύλια διαφήμισης. «Αν μας δώσεις τα χρήματα που ζητάμε, θα σου δώσαμε το 1/3 του ποσού» φέρονται να έχουν πει σε υπεύθυνο επικοινωνίας μεγάλης ΔΕΚΟ.

Όταν στο Τμήμα Εκβιαστών έφτασαν οι καταγγελίες για τη δράση των δημοσιογράφων-εκβιαστών σήμανε συναγερμός. Οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας ήρθαν άμεσα σε επικοινωνία με διευθύνοντες συμβούλους όλων των ΔΕΚΟ και τραπεζικών ιδρυμάτων και τους έδωσαν οδηγία να μην αποθαρρύνουν απόπειρες προσέγγισής τους, ώστε οι εκβιαστές να μιλάνε όσο το δυνατόν περισσότερο στο τηλέφωνο.

Οι ιθύνοντες των ΔΕΚΟ, υπακούοντας στις οδηγίες των αξιωματικών, άρχισαν να ρωτάνε σε ποιες ιστοσελίδες θα δημοσιευθούν οι υποτιθέμενες διαφημίσεις ή ποια ΜΜΕ είναι υπό τον έλεγχό τους. Παράλληλα οι αστυνομικοί προχώρησαν σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου των μελών της σπείρας. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να διευρύνουν τον κύκλο των υπόπτων αλλά και να αποκαλυφθεί το εύρος των δραστηριοτήτων τους.

Στην εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. καθώς στην ογκωδέστατη δικογραφία υπάρχουν χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών.

Μέχρι και 40 τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα πραγματοποιούσαν προς τα θύματα, ασκώντας ψυχολογική πίεση με βρισιές και απειλές ώστε να τους αποσπάσουν τα χρήματα. «Λειτουργούσαν έχοντας την αίσθηση του ακαταδίωκτου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο κύκλος των υπόπτων φτάνει τουλάχιστον τα 20 άτομα, καθώς έχουν προκύψει μέσα από τις συνομιλίες ενδείξεις συμμετοχής τους.

Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν ήταν λαλίστατοι στο τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να έχουν παραδώσει στους αστυνομικούς πληροφορίες και για άλλα κακουργήματα πέραν των εκβιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επίμαχες τηλεφωνικές κλήσεις γίνονται αναφορές για λαθρεμπόριο και ναρκωτικά.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι οι δημοσιογράφοι εμφανίζονταν έτοιμοι να εκδώσουν τιμολόγια από τις «ανύπαρκτες» ιστοσελίδες τους για τα χρήματα που θα εισέπρατταν ως διαφήμιση από δημόσιους οργανισμούς και τραπεζικά ιδρύματα. «Φαίνεται πως το έκαναν για πολύ καιρό και έπαιρναν εκβιαστικά χρήματα ως διαφήμιση στα ΜΜΕ τους από οργανισμούς του Δημοσίου.
Ερευνούμε τώρα την πορεία τους και στο παρελθόν και αναμένουμε να εμφανιστούν και άλλοι να καταθέσουν», λέει πηγή που παρακολουθεί την υπόθεση.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ΜΜΕ των τριών συλληφθέντων εμφανίζονται να λαμβάνουν μεγάλα ποσά ως διαφήμιση από ΔΕΚΟ και άλλους οργανισμούς.

Στις σχετικές λίστες των κονδυλίων επικοινωνίας, η κυκλοφορίας 500 φύλλων εφημερίδα «Ακρόπολη» φέρεται να λάμβανε στο παρελθόν το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ τον μήνα για διαφήμιση.

Υποσημείωση του Γλυφάδα web: Σύμφωνα με όσα διαβάσατε τα οποία αφορούν τη δράση εκβιαστών στη χώρα μας, αντιλαμβάνεστε ότι κάτι ανάλογο πρέπει να ισχύσει όσων αφορά το σύνολο εκβιαστών, και φερόμενων εκδοτών.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η δράση του εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτη Μαυρίκου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">