ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εκρηκτικό κλίμα ανάμεσα σε Μαξίμου-Ψυχάρη

Εκρηκτικό κλίμα ανάμεσα σε Μαξίμου-Ψυχάρη

Πριν από λίγες ημέρες το άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη στο “Βήμα της Κυριακής”, αποτελούσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, με τον εκδότη και αφεντικό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη να προειδοποιεί ουσιαστικά τον Αλέξη Τσίπρα, ότι θα φύγει από την εξουσία κυνηγημένος, όπως ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος έφυγε από την Ελλάδα χρησιμοποιώντας άλλο όνομα, μετά από τρεις εκλογικές νίκες.

Από τη μια τα προσωπικά δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που φέρεται να έλαβε ο Σταύρος Ψυχάρης, ως ο απόλυτος άρχοντας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και από την άλλη οι σκληρές ανακοινώσεις του ΔΟΛ που κάνουν λόγο για προσωρινό πολιτικό περιβάλλον , έχουν δημιουργήσει ένα άκρως εκρηκτικό κλίμα ανάμεσα σε Μαξίμου-Ψυχάρη.

Αρχικά να πούμε ότι το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για το οποίο θα κληθεί σε απολογία ο Σταύρος Ψυχάρης, εκτός από ιδιαιτέρως βαρύ λόγω του βαθμού του, πλήττει καίρια και το γόητρο του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ.

Στην απαγγελία της δίωξης προχώρησε η Εισαγγελία κατόπιν εντολής του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, καθώς ο εκδότης φέρεται να έλαβε δάνεια ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ και, σύμφωνα με την έρευνα των εισαγγελικών αρχών, αυτά δόθηκαν χωρίς να προκύπτουν επαρκείς εξασφαλίσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για το τραπεζικό σύστημα.

Μαζί με τον Στ. Ψυχάρη διώκονται ποινικά για κακουργηματική απιστία και τα μέλη των επιτροπών χορηγήσεων της Alpha Bank που υπέγραφαν για τη χορήγηση των επίμαχων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς ερευνούν όλα τα αποκαλούμενα ως «θαλασσοδάνεια» συστημικών τραπεζών προς τα ΜΜΕ την τελευταία εξαετία, ενώ ο Στ. Ψυχάρης ελέγχθηκε και για τα εταιρικά δάνεια, ύψους 198 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα συγκεκριμένα είναι εξασφαλισμένα και η αποπληρωμή τους εξυπηρετείται κανονικά.

Ο ΔΟΛ χθες το βράδυ, μετά τη δημοσιοποίηση της δίωξης σε βάρος του Σταύρου Ψυχάρη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η πλειστάκις προαναγγελθείσα δίωξη για τα δήθεν "θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ" ασκήθηκε χθες. Δεν αφορά όμως τις δανειοδοτήσεις του ΔΟΛ ή των θυγατρικών του, σημαντικών σε αριθμό και ακόμη σημαντικότερου ύψους. Κρίθηκε ότι το σύνολο των δανείων αυτών έχουν χορηγηθεί νομίμως, είναι επαρκώς εξασφαλισμένα και εξυπηρετούνται κανονικά.

»Αφορά ουσιαστικώς μία και μόνον ενδιάμεση δανειοδότηση, του μετόχου και όχι της εταιρείας, που τίθεται πλέον υπό αναλυτική δικαστική διερεύνηση. Η χρηματοδότηση αυτή –απολύτως διαφανής όπως και οι άλλες– χρησίμευσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στην εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας και στην έξοδο του ΔΟΛ από το Χρηματιστήριο. Και είναι αυτή που επέτρεψε την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού του Οργανισμού, την ενίσχυσή του εν καιρώ κρίσεως αλλά και τη βελτίωση της θέσεως των τραπεζών. Και η χρηματοδότηση αυτή χορηγήθηκε νομίμως, έχει τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα λοιπά δάνεια του Οργανισμού και εξυπηρετείται κανονικά κατά τους όρους των συμβάσεων.

Γιατί η δανειοδότηση αυτή διαφέρει από τις άλλες, γιατί μία τράπεζα κρίθηκε ότι ενήργησε διαφορετικά από ό,τι οι άλλες δύο, γιατί ένα δάνειο που είναι εξασφαλισμένο και εξυπηρετείται όπως και τα υπόλοιπα τυγχάνει διαφορετικής μεταχειρίσεως, αποτελεί μυστήριο που ασφαλώς θα λύσει η περαιτέρω δικαστική έρευνα, στην οποία –εννοείται– προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη.

Ομως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σημεία των καιρών –τη συστηματική ποινικοποίηση των πιστώσεων και την επιθετική πολιτική ρητορεία ορισμένων κατά των ΜΜΕ– που διαμορφώνουν το όζον πολιτικό περιβάλλον στο οποίο η χώρα κινείται. Αντιλαμβανόμεθα καλύτερα από όλους τη σκοπιμότητα που το περιβάλλον αυτό υπηρετεί. Ξέρουμε επίσης ότι είναι προσωρινό».

Εν τω μεταξύ, στην κυβέρνηση αναμένουν με ενδιαφέρουν την «ουρά» του κυκλώματος των εκδοτών και δημοσιογράφων-εκβιαστών, αφού όλα δείχνουν πως τα όσα έχουν αποκαλυφθεί ως τώρα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Μάλιστα, με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το Μαξίμου προβάλλει την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη να μπει τάξη στο τοπίο των ΜΜΕ, ενώ χθες ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στους «εκβιαστές του σαλονιού», προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση θα εξορθολογίσει και το τοπίο στο Διαδίκτυο, μέσω της κρατικής διαφήμισης.

Απαντώντας –και εκείνος- στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» που χαρακτήριζε... «προσωρινή» την κυβέρνηση, ο Νίκος Παππάς υπογράμισε: «Δεν υπάρχουν μόνο οι εκβιαστές του υποκόσμου. Υπάρχουν και αυτοί που νομίζουν ότι ζουν στα σαλόνια. Αλλά αυτά τα κατά φαντασίαν σαλόνια είναι ο βούρκος τους. Ας καταλάβουν ότι άλλαξαν τα πράγματα. Τόσο το καλύτερο γι' αυτούς». Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε και τις εξής «απορίες»: «Γιατί δεν θέλουμε να αδειοδοτηθούν τα κανάλια; Ποιοι είναι αυτοί που θα λειτουργούν με τα θαλασσοδάνεια εσαεί; Ποιοι είναι αυτοί που θα νέμονται την διαφήμιση του διαδικτύου μέσω λαθρόβιων διαδικτυακών σχημάτων;»

Να δούμε ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει στο τέλος σε αυτή την ιδιόμορφη και με πολλά παρακλάδια, βεντέτα Τσίπρα-Ψυχάρη.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εκρηκτικό κλίμα ανάμεσα σε Μαξίμου-Ψυχάρη Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">