ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πρόσκληση για συμμετοχή στη δράση του παρατηρητηρίου πολιτών για τις δημόσιες συμβάσεις


Η Ενωση Ιδιοκτητών Εκδοτών Τοπικών Εφημερίδων Αττικής, και ο Σύλλογος Εν Δράσει, επιχειρούν την δημιουργία του Παρατηρητηρίου Πολιτών για τις Δημόσιες Συμβάσεις, και ήδη έθεσαν σε λειτουργία μια ιστοσελίδα η οποία θα δώσει την δυνατότητα στους πολίτες να αξιολογούν το αποτέλεσμα των δημοσίων συμβάσεων.

Όπως αναφέρετε συγκεκριμένα ''Η εφημερίδα μας / το site μας καλεί κάθε ενδιαφερόμενο, δικηγόρο ή μηχανικό που θέλει να ασχοληθεί με τς δημόσιες συμβάσεις, ενεργό πολίτη με εμπειρία στο θέμα, φοιτητή που του αρέσει η έρευνα και η εξειδίκευση και όποιον άλλο νομίζει ότι οι πολίτες θα πρέπει επιτέλους να έχουν λόγο στο προϊόν που τους προσφέρει το κράτος να ενταχθεί στην ομάδα διαμόρφωσης του Παρατηρητηρίου Πολιτών για τις δημόσιες Συμβάσεις''. 

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι http://www.contractwatch.eu 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Αγαπητέ συνάδελφε

Όπως θα έχεις ενημερωθεί εδώ και μερικές ημέρες παρουσιάστηκε και λειτουργεί δοκιμαστικά το Παρατηρητήριο Πολιτών για τις Δημόσιες Συμβάσεις. Μια πρωτοβουλία της ΕΙΕΤΕΑ που σκοπό έχει την δημιουργία ενός χρηστικού εργαλείου για τον κοινωνικό έλεγχο των δημόσιων συμβάσεων. 
Θα είναι δηλαδή ένα πλήρες και επαρκές εργαλείο συμβουλευτικού χαρακτήρα για ένα από τα βασικά κομμάτια της δουλειάς μας.

Η επιτυχία του εγχειρήματος απαιτεί την συστράτευση και οργάνωση μιας κρίσιμης ομάδας πολιτών που σήμερα διάσπαρτα, αποσπασματικά και μεμονωμένα προσπαθεί με ίδια μέσα να ελέγξει και να κρίνει τις δημόσιες συμβάσεις.

Ο ρόλος του δικτύου των τοπικών εφημερίδων και site στην οργάνωση αυτής της προσπάθειας είναι καθοριστικός καθώς εμείς ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με αυτούς τους ευαισθητοποιημένους ενεργούς πολίτες σε κάθε γωνιά της Αττικής και εμείς έχουμε την αποκλειστική δυνατότητα να τους συνδέσουμε, να τους φέρουμε σε επαφή και να τους οργανώσουμε σε μια ενιαία δράση. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάλογη εφαρμογή δεν υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου και πρόκειται για μια παγκόσμια μοναδική καινοτομία. 

Ετσι η ΕΙΕΤΕΑ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην πρώτη εφαρμογή που θα δώσει λόγο στους πολίτες και το δικαίωμα ακόμη και μια θεσμικής παρέμβασης.

Το εγχείρημα και η διαδικασία του Παρατηρητηρίου Πολιτών για τις Δημόσιες Συμβάσεις παρουσιάστηκε περιγραφικά και σε αδρές γραμμές στο Hilton.
Επίσης το site κρεμάστηκε εντελώς δοκιμαστικά στο διαδίκτυο στην διεύθυνση http://www.contractwatch.eu προκειμένου να διευκολυνθεί η δημόσια διαβούλευση με παρατηρήσεις, βελτιώσεις κλπ. 

Τώρα βρισκόμαστε στην διαδικασία συγκρότησης μιας μεγάλης ομάδας ενεργών πολιτών (δύο ή τρεις από κάθε δήμο) προκειμένου αυτή να αποτελέσει την ομάδα εργασίας που θα βελτιώσει και θα σταθεροποιήσει μέσω ενός forum την δομή και την λειτoυργία του site. 

Όταν συγκροτηθεί αυτή η ομάδα θα διοργανωθεί σε κάποιο κεντρικό σημείο της Αθήνας, μια παρουσίαση - συζήτηση των μελών για να ξεκινήσει η διαδικασία τελικής διαμόρφωσης.

Αμέσως μετά θα διαμορφωθεί μια τελική πρόταση χρηματοδότησης από τον άξονα e-gov του Ε.Π Διοικητικής Μεταρρύθμισης και από το διακρατικό Ευρώπη για τους Πολίτες. 

Μετά την τελική διαμόρφωση του site σχεδιαστικά θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού με διαφημίσεις και εκδηλώσεις από τις τοπικές εφημερίδες ή τα τοπικά site.  

Σημειώνουμε ότι μέλη της ομάδας εργασίας εφόσον ενδιαφέρεστε και έχετε χρόνο μπορείτε να είστε και εσείς οι ίδιοι. 

Σας καλώ λοιπόν να συμμετάσχετε ενεργά στο εγχείρημα και να γίνεται μέρος μιας νέας εποχής στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος ξεκινώντας δημοσιεύοντας με κάθε μέσο, (εφημερίδα, facebook, site, mailing list) την παρακάτω ανακοίνωση:

Η εφημερίδα....../το site……………, η Ενωση Ιδιοκτητών Εκδοτών Τοπικών Εφημερίδων Αττικής, και ο Σύλλογος Εν Δράσει, επιχειρούν την δημιουργία του Παρατηρητηρίου Πολιτών για τις Δημόσιες Συμβάσεις.

Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό κόμβο στην διεύθυνση www.contractwatch.eu που σκοπό έχει να δώσει την δυνατότητα στους πολίτες να αξιολογούν το αποτέλεσμα των δημοσίων συμβάσεων, είτε αυτό αφορά έργα, είτε προμήθειες, είτε υπηρεσίες, διότι οι πολίτες ως χρήστες έχουν δικαίωμα και προτεραιότητα να αξιολογούν και να κρίνουν θετικά ή αρνητικά αυτό που πληρώνουν.

Έτσι συστήθηκε μια αρχική ομάδα εργασίας από νομικούς, προγραμματιστές και μηχανικούς, για την στοιχειώδη λειτουργία του κόμβου και για την έναρξη του εγχειρήματος.

Το προσωρινό περιεχόμενο του κόμβου περιλαμβάνει νόμους, διαδικασίες, υποδοχή καταγγελιών και παρατηρήσεων, πρότυπα συμβάσεων, είδη συμβάσεων, τύπους τεχνολογιών και άλλους τομείς πληροφοριακού υλικού έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να πληροφορείται όλα τα απαραίτητα για την αξιολόγηση ενός έργου, μιας υπηρεσίας ή μιας προμήθειας του δημοσίου. 
Την παρουσίαση μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση http://www.contractwatch.eu/index.php/2016-02-15-13-03-02

Η ομάδα εργασίας θα εμπλουτιστεί με ενεργούς πολίτες από κάθε γειτονιά της Αττικής για την έναρξη μιας δημόσιας διαβούλευσης στην κατεύθυνση της συμπλήρωσης όλου του απαραίτητου υλικού και της δομής του site που θα μετατραπεί τελικά σε λειτουργική πλατφόρμα και σε κίνημα της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και σε συμβουλευτικό εργαλείο.

Η εφημερίδα μας / το site μας καλεί κάθε ενδιαφερόμενο, δικηγόρο ή μηχανικό που θέλει να ασχοληθεί με τς δημόσιες συμβάσεις, ενεργό πολίτη με εμπειρία στο θέμα, φοιτητή που του αρέσει η έρευνα και η εξειδίκευση και όποιον άλλο νομίζει ότι οι πολίτες θα πρέπει επιτέλους να έχουν λόγο στο προϊόν που τους προσφέρει το κράτος να ενταχθεί στην ομάδα διαμόρφωσης του Παρατηρητηρίου Πολιτών για τις δημόσιες Συμβάσεις.

Υποσημείωση του Γλυφάδα web: Και εμείς προτείναμε στο παρελθόν κάτι ανάλογο, ( αντίστοιχο, διαφορετικού χαρακτήρα ) με την συμμετοχή πολλών συμπολιτών μας, και χρηματοδότηση από κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όμως δυστυχώς πέσαμε σε ''τοίχο'', δεδομένου ότι στη χώρα μας ισχύει ένα ιδιότυπο καθεστώς. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πρόσκληση για συμμετοχή στη δράση του παρατηρητηρίου πολιτών για τις δημόσιες συμβάσεις Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">