ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σοφίας Βούλτεψη: Δήλωση για τις διαγραφές δημοσιογράφων απο την ΕΣΗΕΑ

Ο Μαύρος Απρίλιος της Κατοχής, της Καταστολής και της Λογοκρισίας και η σύγχρονη Μάχη των Οχυρών

Μαύρη σελίδα στην Ιστορία της ΕΣΗΕΑ, του ιστορικότερου και πνευματικότερου σωματείου της χώρας, του σωματείου των Κονδυλάκη, Παλαμά, Νιρβάνα, Βάρναλη, Μωραϊτίνη, Παπαντωνίου, Ξενόπουλου, Ουράνη, Παλαιολόγου, Χάρη, Ψαθά, Σακελλάριου, Πλωρίτη και τόσων άλλων τιμημένων ονομάτων της ελληνικής λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας.

Μαύρη μέρα για την ελληνική δημοσιογραφία του Θουκυδίδη, του Ξενοφώντα, του Πρωταγόρα, του Ανάξαρχου.

Μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία η 6η Απριλίου 2016, ημέρα που το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ προχώρησε στη διαγραφή δημοσιογράφων μόνο και μόνο επειδή είπαν τη γνώμη τους – και κυρίως επειδή η γνώμη τους ήταν διαφορετική από την κυβερνητική «κυρίαρχη άποψη».

Μαύρος Απρίλιος και αυτός. Όπως ο Απρίλιος του 1941, όταν, ακριβώς την 6η Απριλίου, οι Γερμανοί  εισέβαλαν στη χώρα και επέβαλαν άγρια Κατοχή και σκληρή Λογοκρισία, κατά τις επιταγές του Γκαίμπελς, που έλεγε: «Ζητούμε νόμο κατά του συνειδητού πολιτικού ψεύδους και κατά της διαδόσεώς του στον Τύπο. Οι αντίθετες προς το κοινό συμφέρον εφημερίδες πρέπει να καταργηθούν».

Όπως ο Απρίλιος του 1967, όταν η χούντα των συνταγματαρχών κατέλυε τη Δημοκρατία και έβαζε στον γύψο όλες τις ελευθερίες, με το αλήστου μνήμης «απεφασίσαμεν και διατάσσομεν», με τη δημιουργία της Υπηρεσίας Εποπτείας Τύπου και με τον Γ. Παπαδόπουλο να λέει: «Ως χειρουργοί είμεθα υποχρεωμένοι να εξουδετερώσωμε τους τιναγμούς και τους κραδασμούς που κάμνετε – οι δημοσιογράφοι – εις το χειρουργικό μας κρεββάτι, ως απαιτούντες να εκφράσετε ελευθέρως τας αντιλήψεις σας. Εν πάση περιπτώσει έχετε υποχρέωσιν να δεχθήτε την σοβαρότητα της εγχειρήσεως και να μας βοηθήσετε».

Η ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί αυτόκλητα να μετατραπεί στο επίσημο κέντρο εποπτείας και προπαγάνδας που η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός αποφάσισαν να δημιουργήσουν, ιδρύοντας (με τον τελευταίο περί αδειοδότησης καναλιών νόμο) «Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής», με επικίνδυνες αναφορές σε «εσωτερική κοινή γνώμη», «εσωτερική πολιτική ενημέρωση» και «δημοσιογραφική διαμεσολάβηση».

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να παρακολουθεί σφυρίζοντας αδιάφορα την ωμή παραβίαση των άρθρων 2, 5 και 14 του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που διασφαλίζουν την προσωπική ελευθερία και την ελευθερία του Τύπου.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο οφείλει να ανακαλέσει άμεσα μια απόφαση που προκάλεσε πανελλήνια (και ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης) κατακραυγή και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει επιτέλους να διασφαλίσει την ελευθερία της γνώμης, την ελευθερία του Τύπου, και την ομαλή λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Αυτή την ώρα που η κυβέρνηση παρεμβαίνει στον πυρήνα του ατομικών ελευθεριών και στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, έχουμε όλοι ιστορική υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όλα εκείνα για τα οποία αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους οι ήρωες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δημοσιογραφίας.

Αυτόν τον Απρίλιο ας δώσουμε ξανά τη Μάχη των Οχυρών. Και τα οχυρά δεν παραδίδονται…


Αθήνα, 8 Απριλίου 2016

Υποσημείωση του Γλυφάδα web: Εμείς ανήκουμε στη γενιά πολιτών οι οποίοι πρωτοστάτησαν στα ερτζιανά FM της χώρας, από τη δεκαετία του 70, ώστε να καταστεί σαφής η αντίθεσή μας με την συστημική προπαγάνδα και τα μονοπώλια που ίσχυαν στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, το βρώμικο 89, η ΝΔ δια μέσω πολιτικών της στελεχών βρέθηκε στο χώρο, άλλαξε την κοινή γνώμη, ήρθε στην εξουσία, και νομιμοποίησε τις δικές της παρανομίες στα FM, και κανένα από τους πρωτεργάτες αγωνιστές οι οποίοι είχαν δεχτεί σειρά διώξεων και κατασχέσεων για τις πεποιθήσεις και την δράση τους.

Ενώ δημοσιογραφούμε από την δεκαετία του 70, δεν είμαστε ενταγμένοι στην ΕΣΗΕΑ, και αυτό είναι ανάρμοστο, και μας οδηγεί σε εκτροπή.

Πρέπει να επισημάνω στην κυρία Βούλτεψη ό,τι:  Είμαστε αυτοαπασχολούμενοι άρα δεν διαθέτουμε ''Βεβαίωση του εργοδότη, από την οποία να προκύπτει η ειδικότητα'' όμως είναι σαφές τι πράττουμε επί δεκαετίες.

Όταν μας ζητούνται χωριστές δυο βεβαιώσεις μελών της ΕΣΗΕΑ, από τις οποίες να προκύπτει ότι ο υποψήφιος έχει ως κύριο επάγγελμα τη δημοσιογραφία, δεν καθίσταται αυταπόδεικτο ό, τι υπάρχει κώλυμα ; 

Από τη δική μας πλευρά επί δεκαετίες δεν ασκείται επάγγελμα, ασκείται λειτούργημα, άρα οι όροι οι οποίοι τίθενται για την μοναδική μας ενασχόληση, αδικούν κατάφωρα την δημοσιογραφία.

Τέλος, ακόμα και το καθεστώς ασφάλισης  Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ προϋποθέτει συγκεκριμένο καθεστώς. 

Στον αντίποδα, συνολικά οι εργαζόμενοι σε διαπλεκόμενα, έγιναν εκ του ασφαλούς μέλη της ΕΣΗΕΑ, και έτυχαν επανειλημμένα και αρωγής από τη πλευρά της πολιτείας.

Αναλογιστείτε τι σημαίνει να έχεις πάνω από 35 χρόνια σε ένα χώρο,  να δημοσιογραφείς δεκαετίες, και να διαπιστώνεις ό, τι δεν σου παρέχετε νομιμότητα σε κανένα τομέα. ( Τριτοκοσμική χώρα )

* Τονίζεται ό, τι με βασικό δεδομένο σειρά διώξεων και κατασχέσεων σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ''ΓΛΥΦΑΔΑ FM'' ,τόσο οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε κεντρικές ημερήσιες εφημερίδες, σε ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά, όσο και στην ΕΡΤ, αρνήθηκαν την δημοσιοποίηση του θέματος, και καθίσταται αυταπόδεικτο σε κάθε πολίτη τι εξυπηρετούσαν επί δεκαετίες τα ΜΜΕ στη χώρα μας. 

Ειδικότερα, όταν η πλειονότητα αυτών των μέσων ανήκει σε λίγες οικογένειες, οι οποίες ρυθμίζουν κατά το δοκούν τον χαρακτήρα - δομή - ενημέρωσης, ώστε να αποκτούν τεράστια περιουσιακά στοιχεία, υφίσταται πραξικόπημα του τύπου.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σοφίας Βούλτεψη: Δήλωση για τις διαγραφές δημοσιογράφων απο την ΕΣΗΕΑ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">