ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τα θέματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

Τα θέματα του σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ - Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών - το οποίο βρίσκετε στη 3η μαρίνα Γλυφάδας.

Σαφώς όσων αφορά τις χελώνες υπάρχει οργανωμένο πλαίσιο προστασίας, στον αντίποδα υφίσταται έντονο πρόβλημα προστασίας του πολιτισμού και της Δημοκρατίας, όπως και των πολιτών στο τόπο μας.

Σύλλογος προστασίας θαλάσσιας χελώνας caretta caretta - newsletter
ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2016
Μάχη για τη ζωή
«Μια χτυπημένη χελώνα είναι καθοδόν», μας ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του Κέντρου. Έτσι, αποφάσισα να παραμείνω για να βοηθήσω τον υπεύθυνο και τον Γάλλο εθελοντή στη μεταφορά. Παρόλα αυτά δε γνώριζα σε τι κατάσταση θα αντίκριζα αυτό το πανέμορφο ταλαιπωρημένο πλάσμα. Δεν γνώριζα ότι θα έρθω στη δυσάρεστη θέση να φροντίσω μια βαρύτατα τραυματισμένη χελώνα, η οποία πάλευε με το κάθε λεπτό να μην κοπεί το νήμα της ζωής της.
Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο κατά το 2015
Στην παρούσα έκθεση, που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης παρουσιάζονται τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν τις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο (περιοχή ενταγμένη στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000 με την κωδική ονομασία GR 2550005 «Θίνες Κυπαρισσίας») κατά το 2015.
Συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στην δημόσια διαβούλευση για το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού κόλπου
Από τις 26/02/2016 έως τις 15/03/2016 το Υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το αναθεωρημένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, WWF Ελλάς και MEDASSET συμμετείχαν στον δημόσιο διάλογο και έθεσαν υπόψη του ΥΠΕΝ και της κοινής γνώμης τις απόψεις τους ώστε να θεσπιστεί ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας για αυτή την ιδιαίτερα σημαντική οικολογικά περιοχή.
Μια παρουσίαση προγραμμάτων λίγο διαφορετική
Επιλέξαμε να κάνουμε κάτι ζωντανό, φρέσκο και δροσερό για τον κόσμο και για τις θαλάσσιες χελώνες. Και αυτή η απόφαση «απαιτούσε», αντίστοιχα, ένα φρέσκο και δροσερό χώρο να την υποδεχτεί.
Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου κατά το 2015
Στην παρούσα έκθεση, που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης παρουσιάζονται τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν τις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου κατά το 2015.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο 36ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλασσίων Χελωνών
Κάθε χρόνο το Διεθνές Συμπόσιο έχει και ένα ξεχωριστό θέμα. Φέτος ήταν αφιερωμένο στα «σταυροδρόμια» για δύο λόγους: αφενός διότι το Περού αποτελεί σημαντικότατο πεδίο μετανάστευσης και αναζήτησης τροφής για 5 διαφορετικά είδη θαλασσίων χελωνών και αφετέρου για να μας θυμίζει ότι αυτό είναι το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλασσίων Χελωνών που διοργανώθηκε στην Λατινική Αμερική!
Ασφαλές περιβάλλον για τους πρόσφυγες, καλύτερη ζωή για όλους
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο νοιαζόμαστε για τα κοινά. Στη δουλειά μας για την προστασία του περιβάλλοντος ο άνθρωπος κατέχει πάντα κεντρική θέση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι οργανώσεις μας δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι παρατηρητές στην κρίση που τώρα εξελίσσεται με τους δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπιστική θέση στη χώρα  μας.
Νέα κατηγοριοποίηση της IUCN για την Καρέττα στη Μεσόγειο: η μακρόχρονη προστασία αποδίδει
Πρόσφατα η χελώνα Καρέττα (Caretta caretta) άλλαξε κατηγορία στον παγκόσμιο κατάλογο των απειλούμενων ειδών της IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ή World Conservation Union). Συγκεκριμένα από την κατηγορία «Κινδυνεύον» (EN-Endangered), όπου βρισκόταν από το 1996, έγινε «Τρωτό» (VU-Vulnerable) μετά από πρόσφατη αξιολόγηση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες...
«Νέοι δρόμοι» για την ανάπτυξη της Ζακύνθου
Περί τα μέσα Δεκέμβρη 2015, το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης, διαπίστωσε ότι το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας, παράνομες χωματουργικές εργασίες στην περιοχή Φ1 (προστατευόμενο τοπίο) του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούν για τον Κυπαρισσιακό κόλπο
14 περιβαλλοντικές οργανώσεις έστειλαν επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Τσιρώνη, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο καθώς υπάρχουν σχέδια για εντατική οικοδόμηση, και δεδομένου ότι το Υπουργείο εδώ και 10 μήνες καθυστερεί αναίτια την θεσμική θωράκιση της περιοχής…
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου
Το τριήμερο 4 έως και 6 Δεκεμβρίου διεξήχθη από τον Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ, με αφορμή την συμπλήρωση 15 ετών λειτουργίας του, Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα "ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: Η Εμπειρία του Παρελθόντος πολύτιμος Οδηγός για το Μέλλον". Παρών ήταν φυσικά και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο οποίος παρουσίασε στους συμμετέχοντες τις δράσεις του όχι μόνο στη Ζάκυνθο αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα τα τελευταία 32 χρόνια.
Σύλλογος προστασίας θαλάσσιας χελώνας caretta caretta - newsletter
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα θέματα του ΑΡΧΕΛΩΝ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">