ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εφοδος Εισαγγελέων στο σπίτι του Γ. Στουρνάρα

Έφοδο στο σπίτι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα και της συζύγου του Σταυρούλας Νικολοπούλου, έκαναν εισαγγελικοί λειτουργοί με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράϊκου.

Η έφοδος των εισαγγελέων Διαφθοράς έγινε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, της δεύτερης κατά σειρά , που διενεργείται με αφορμή καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς κατέσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία που αφορούν εταιρία της συζύγου του κ. Στουρνάρα, η οποία φέρεται να είχε λάβει ποσά ως δαπάνες για διαφημιστικούς σκοπούς από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τον Απρίλιο του 2015 είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος μελών του ΔΣ και του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ για απιστία σχετική με την υπηρεσία, περί καταχραστών του Δημοσίου, και με βάση την προκαταρκτική εξέταση, είχε προκύψει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο».

Το 2013 το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων συνάπτοντας συμβάσεις συνολικού ύψους της τάξης των 1.300.000 ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή / προβολή από ραδιοφωνικούς / τηλεοπτικούς σταθμούς μηνυμάτων (σποτ), χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες και παρά το γεγονός ότι ήδη κατείχε αντίστοιχο σποτ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου.

Σε Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων, τα οποία προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν τις προβολές-μεταδόσεις, βάσει των διατάξεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου.

Η έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) τον περασμένο Δεκέμβριο έδειξε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ σπατάλησε συνολικά πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης.

Οι επίμαχες καμπάνιες αφορούσαν στην εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο (η οποία είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη περίοδο), σε δράσεις για την εποχική γρίπη την περίοδο 2011 – 2012, συμπράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το έτος 2012, όπως και τηνπροώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Αφορούσαν επίσης ένα ακόμη πρόγραμμα για τον ιό HIV.

Οι πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος ήταν από το ΕΣΠΑ, ίδιους πόρους και μετατροπή χρήσης ενός μέρους του δανείου, που είχε ληφθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πανδημία της γρίπης, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται 15 εταιρείες επικοινωνίας και άλλοι τόσοι – αν όχι περισσότεροι - υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εφοδος Εισαγγελέων στο σπίτι του Γ. Στουρνάρα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">