ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σκάνδαλο η προφυλάκιση των Β. Ρέστη και Αν. Πάλλη ή το «ξέπλυμά» τους με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών;

Απαλλακτικό είναι  το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας για ένα δάνειο ύψους 5,8 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει η τράπεζα FBB, συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη, σε offshore εταιρείες του άλλοτε στενού συνεργάτη του εφοπλιστή Αναστάσιου Πάλλη. 

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, για υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ήταν – εκτός από τους Β. Ρέστη και Αν. Πάλλη – στελέχη της τότε διοίκησης της FBB.

Το Συμβούλιο Εφετών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπήκε στον κόπο να κάνει καμία σκέψη, είτε νομική είτε επί της ουσίας της υπόθεσης. Αρκέστηκε απλώς να «ξεπατικώσει» την απαλλακτική απόφαση της εισαγγελέως Εφετών, Αθηνάς Θεοδωροπούλου (διώκεται πειθαρχικά για τους χειρισμούς της σε μία πτυχή του σκανδάλου της Siemens).

Έτσι και αλλιώς, όμως, έκρινε ότι και εκείνοι που έδωσαν το δάνειο και αυτοί που το εισέπραξαν ήταν… πεντακαθαρίδιδες και δεν διέπραξαν κανένα αδίκημα. Επομένως, δικαιούμαστε και εμείς να πούμε ότι τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Τράπεζας της Ελλάδας και τα μέλη της Επιτροπής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (επί εποχής Νικολούδη), που με πορίσματά τους έστειλαν το σκανδαλώδης δάνειο στη Δικαιοσύνη, είναι… άσχετοι περί τα οικονομικά.

Πρέπει εδώ και τώρα να σκίσουν τα πτυχία τους και να «υποκλιθούν» μπροστά στις οικονομικές γνώσεις της κας Θεοδωροπούλου και των μελών του αρμοδίου συμβουλίου Εφετών.

Όπως, επίσης, πρέπει να «αυτοφασκελωθεί» και ο ίδιος ο Βίκτωρας Ρέστης, ο οποίος αμέσως μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης και την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, δήλωσε δημοσίως ότι το επίδικο δάνειο είχε δοθεί πράγματι στον Αν. Πάλλη χωρίς καμία εξασφάλιση, αλλά γι’ αυτό δεν ευθυνόταν ο ίδιος. Είχε μηνύσει, μάλιστα, τόσο τον Αν. Πάλλη, όσο και άλλα στελέχη της FBB, επειδή ζημίωσαν την περιουσία της τράπεζάς του…

Τέλος, κάτι θα πρέπει να γίνει και με την ειδική ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, Ρέα Κατσίβελη, η οποία είχε εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης κατά του Ρέστη και του Πάλλη. Ο πρώτος συνελήφθη στη βίλα του και προφυλακίστηκε (Ιούλιος του 2013), ενώ ο δεύτερος πρόλαβε και την «κοπάνησε» για να παραδοθεί πέντε μήνες αργότερα (Δεκέμβριος 2013) και να οδηγηθεί με τη σειρά του στις φυλακές.

Ο εφοπλιστής, μάλιστα, προκειμένου να αποφυλακιστεί, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο δημόσιο ολόκληρο το ποσό του επίδικου δανείου. Το Συμβούλιο Εφετών, όμως, δεν μπορούσε να τον απαλλάξει ούτε γι’ αυτό το λόγο, αφού αρμόδιο να κρίνει για την περίπτωση αυτή – όπως ορίζει ο νόμος – είναι μόνον το Δικαστήριο (η επιστροφή των 5,8 εκατ. ευρώ έγινε μετά την άσκηση ποινικής δίωξης). Έτσι, έκρινε ότι το επίδικο δάνειο ήταν απολύτως υγιές, κανείς δεν έχει ποινική ευθύνη… και όλα μέλι – γάλα.

Εδώ, όμως, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα. Ο Ρέστης παρέμεινε έγκλειστος στον Κορυδαλλό επί πέντε μήνες και ο Πάλλης σε άλλες φυλακές επί έξι μήνες, ενώ ήταν αθώοι;

Ποιος θα αποζημιώσει αυτούς τους ανθρώπους για τον διασυρμό του υπέστησαν;

Οι αρμόδιοι της Τράπεζας της Ελλάδας, τα μέλη της τότε Επιτροπής για το ξέπλυμα, οι Οικονομικοί εισαγγελείς που εξέδωσαν τα επιβαρυντικά πορίσματα και η ανακρίτρια Ρέα Κατσίβελη που συνέταξε το σχετικό κατηγορητήριο, δεν έχουν καμία ευθύνη;

Ή μήπως, όλοι αυτοί ορθώς έπραξαν και μέγα σκάνδαλο δεν αποτελεί η δίωξη και προφυλάκιση των Ρέστη και Πάλλη αλλά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας;

Ερωτήματα θέτουμε και η απάντηση για το ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο θα δοθεί πλέον από τις ενέργειες της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

πηγή:
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σκάνδαλο η προφυλάκιση των Β. Ρέστη και Αν. Πάλλη ή το «ξέπλυμά» τους με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών; Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">