ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η αναπαραγωγή ειδήσεων είναι τεράστιο λάθος

Η  προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην ενημέρωση, άρθρο 10 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι η αναπαραγωγή ειδήσεων κατά κόρον εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, το οποίο αποτελεί την βασική υποχρέωση της πολιτείας - εκλεγμένων.

Αν λάβουμε σοβαρά υπόψιν ότι πίσω από το 90% των παραδοσιακών ΜΜΕ έντυπων και ηλεκτρονικών βρίσκονται λίγες οικογένειες διαπλοκής, όπως και σειρά κομμάτων, πολιτικών, και ειδικότερα κυβερνήσεις συγκεκριμένων κομμάτων, η αναπαραγωγή ειδήσεων κατά το δοκούν εξυπηρετεί μονομερώς τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας.

Έχοντας τα δεδομένα όσων ίσχυαν επί δεκαετίες στη χώρα μας από τα δυο κόμματα εξουσίας, τα οποία διαμόρφωσαν την διαπλοκή των ΜΜΕ, και στη συνέχεια το μπάχαλο του διαδικτύου, με διαπλοκή, εκβιαστές, συκοφάντες, κ.α., ειδικά η σημερινή κυβέρνηση όφειλε να θεσπίσει ένα υγιές καθεστώς για το σύνολο των μέσων. ( Μη ξεχνάτε πόσα χρόνια - δεκαετίες - απαιτήθηκαν ώστε να οδηγηθούν στην διακυβέρνηση της χώρας τα μικρά κόμματα, ενώ εμείς από τον ΓΛΥΦΑΔΑ FM είχαμε προαναγγείλει όσα ισχύουν τα δυο τελευταία χρόνια πριν από 25 χρόνια. )

Η αναπαραγωγή ειδήσεων, όπως ισχύει σήμερα στη χώρα μας, τόσο στα παραδοσιακά, όσο και στα ηλεκτρονικά MME, και πολύ περισσότερο στα blog και τα site των πολλών δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. 

Εμείς παραδοσιακά, επί δεκαετίες, κυρίως περνάμε όσα δεν έχουν απασχολήσει εφημερίδες και δημοσιογράφους, και δεν έχουν αναπαραχθεί, όπως είναι το συγκεκριμένο θέμα.

Δείτε τι ίσχυσε στην ένωση ξένων ανταποκριτών Ελλάδος την περίοδο 2006 - 2014, τι εξυπηρετούσε η εν λόγω ένωση, τι παροχές ετύγχανε από τη πολιτεία, και τι προνόμια είχαν ορισμένοι, ώστε να έχετε την πλήρη εικόνα διαπλοκής και διαφθοράς  που διαμορφώνουν τα κόμματα - πολιτικοί - δημοσιογράφοι σαφέστατα κατά του δημόσιου συμφέροντος.

Και τέλος, όσοι και όσες κάνουν αναπαραγωγή ειδήσεων, μπλέκοντας συγκεκριμένα θέματα που προωθούνται από συγκεκριμένους κύκλους για τα συμφέροντά τους, αν ήταν σωστοί πρέπει να παρέχουν παράλληλα και όσα έρχονται από τους κόλπους της κοινωνίας - των πολιτών, και όπως γνωρίζετε δεν το πράττουν, διότι έχουν διδαχθεί την συστημική προπαγάνδα.

Ποιοι θα κάνουν αναπαραγωγή του συγκεκριμένου θέματος, από το σύνολο χιλιάδων που καθημερινά κάνουν αναπαραγωγή όσων γράφονται; Θεωρώ προτιμότερο, ειδικά στις ιστοσελίδες, να υπάρχουν rss παραπομπής στα θέματα που γράφονται από τρίτους, η ο τίτλος του θέματος, μια παράγραφος, και παραπομπή στον συντάκτη, site, blog, εφημερίδα, κ.α.

Ειδικά στα ραδιόφωνα, και τις τοπικές ιστοσελίδες σε ολόκληρη τη χώρα, για την αλίευση ακροατών - αναγνωστών, η αναπαραγωγή ειδήσεων αποκτά χαρακτήρα σάλου, δεδομένου ότι γράφονται από τοπικούς παραγωγούς ειδήσεων πολλά και διάφορα σενάρια, τα οποία είναι καθοδηγούμενα από τα συμφέροντα πολιτικών κύκλων, και φυσικά με το αζημίωτο, και στη συνέχεια διαμορφώνουν το Like farming ώστε ορισμένοι επιτήδειοι να κερδίζουν χρήματα με σπορά ψευδών ειδήσεων, οι οποίες αναπαράγονται είτε από τα sosial media, είτε από στόμα σε στόμα όσων έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης. 

Όπως ακούμε καθημερινά από συμπολίτες μας, όσα ισχύουν σήμερα όσων αφορά την είδηση,χαρακτηρίζονται ο κλέψας του κλέψαντος, και εμείς τονίζουμε την αλλοίωση των χαρακτηριστικών της συνοχής κάθε τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι η πλειονότητα όσων μεταδίδονται η γράφονται έρχονται εκτός των ορίων κάθε τόπου. ( Για πολλοστή φορά γράφουμε ότι αποτελεί υποχρέωση των εκλεγμένων να δημιουργήσουν τη βάση για την πλήρη ενημέρωση των κατοίκων κάθε περιοχής, από το σύνολο των κατοίκων κάθε περιοχής )

Όταν υφίστατο η λειτουργία του τοπικού σταθμού ακούγαμε δια στόματος των συμπολιτών μας όσες εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα διοργάνωναν, πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, κ.α., όπως και καταγγελίες, άρα υφίστατο και μαζικότητα, και συνοχή, ενώ επί 12 χρόνια τα κόμματα διαμορφώνουν όρους ελλειμματικής τοπικής δημοκρατίας, πλουραλισμού, πολυφωνίας, και δημιουργούν προνομιούχους. 

Τουλάχιστον εμάς δεν μας ενδιαφέρει η αναπαραγωγή ειδήσεων που εξυπηρετούν αποκλειστικά το σύστημα, τους πολιτικούς, και τους αιρετούς. Θέλουμε την συμμετοχή της κοινωνίας, των πολιτών, και όσων τους προβληματίζουν, απασχολούν, όπως και όσα έχουν να καταγγείλουν.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΔΟΜΕΝΟΣ
glyfadaweb@gmail.com

* Ειδικά για την ένωση ξένων ανταποκριτών Ελλάδος θα επανέλθουμε...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η αναπαραγωγή ειδήσεων είναι τεράστιο λάθος Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">