ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αντισυνταγματική η απόφαση του ΣτΕ !!!

Μικρά περιθώρια για νομοθετικούς ελιγμούς και διευθετήσεις αφήνει στην κυβέρνηση η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και αναγνώρισε ότι μόνον το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο –κατά το Σύνταγμα– είναι αρμόδιο να αδειοδοτήσει τα κανάλια.

Το ανάλογο θα ισχύσει αύριο και για την ραδιοφωνία, και για τα τοπικά κανάλια, διότι δημιουργείται μια αντίφαση σε σχέση με την προτέρα απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, το οποίο είχε απορρίψει το 2010 το ανάλογο να ισχύσει και για τα περιφερειακά κανάλια.

Σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχουν άδειες λειτουργίας τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, άρα λειτουργούν επί δεκαετίες σε ένα ιδιότυπο καθεστώς. Με δεδομένο αυτό το ιδιοτυπο καθεστώς, γιατί εμείς δεχτήκαμε επί δεκαετίες επάλληλες διώξεις, και κατασχέσεις, όπως και όσα συνεπάγονται αυτών, λόγω του ότι δεν μας είχαν παρέχει άδεια λειτουργίας έπειτα από αιτήσεις και παράβολα; Μήπως έχουν συνολικά όλοι οι υπόλοιποι άδειες λειτουργίας που αξίωναν από εμάς οι δικαστικοί λειτουργοί προ της τελέσεως κατασχέσεων;

Σαφώς μπορείτε να επικαλεστείτε ότι έχουν βεβαιώσεις λειτουργίας από το ΕΣΡ, όμως εκεί υποκρύπτεται η διαπλοκή, δεδομένου ότι κανείς δεν είναι ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΣ, και συνολικά λειτουργούν κατά παράβαση του Συντάγματος, η του γράμματος του νόμου. Ο νόμος στη χώρα μας, καθώς και η δικαιοσύνη είχε στο επικέντρο το αρνί του φτωχού; Και επι δεκαετίες αποκλειστικά μόνο αυτών;

Αντισυνταγματική η απόφαση του ΣτΕ 

Σαφέστατα το ανάλογο θα ισχύσει και για τα τοπικά κανάλια, καθώς και για την ραδιοφωνία, άρα πρέπει να επισημάνουμε: Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν σειρά από ραδιοτηλεοράσεις, αντλώντας το δικαίωμα από τις περιφερειακές άδειες, (το καθεστώς προτέρας αδείας) τις οποίες δεν είχε παράσχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεοράσεως.

Εν συνεχεία το ΕΣΡ, δεχόμενο τις ''περιφερειακές άδειες'', οι οποίες είχαν δοθεί από κυβερνήσεις - πολιτικούς, και σαφώς όχι από την ανεξάρτητη αρχή, συντελούσε στην προσωρινή αδειοδότηση αρκετών Ρ/Τ σταθμών με βεβαιώσεις λειτουργίας, η επικαλούμενο τους νόμους και τα προεδρικά διατάγματα του παρελθόντος. 

Όμως, το ανάλογο δεν ίσχυσε για σειρά πολιτών οι οποίοι είχαν καταθέσει αιτήσεις για Ίδρυση, Εγκατάσταση, και Λειτουργία σταθμών την περίοδο που αρμόδιοι ήταν οι υπουργοί προεδρίας της κυβερνήσεως, και μετέπειτα το υπουργείο τύπου και ΜΜΕ, άρα υφίσταται μια ευθεία Συνταγματική παραβίαση με προνομιούχους και μη, και ελλειμματική ισονομία - ισοπολιτεία.

Αναφορικά με αυτές των περιπτώσεων, στο ΕΣΡ υφίστανται σειρά αιτήσεων για επανεξέταση των κατατεθειμένων αιτήσεων και παραβόλων επί εποχής αρμοδιότητας του υπουργείου προεδρίας, και μετέπειτα του υπουργείου τύπου και ΜΜΕ, και όπως έχουμε τα πλήρη στοιχεία, η σύνθεση του ΕΣΡ επί αρκετά χρόνια δεν έπραττε επανεξέταση των κατατεθειμένων αιτήσεων - παραβόλων, τα οποία υφίστανται στο υπουργείο τύπου και ΜΜΕ, ( και γιατί δεν μεταφέρθηκαν στο ΕΣΡ;) ώστε να ισχύσει το ίδιο καθεστώς με αρκετούς εκ των λειτουργούντων σταθμών. 

Προσωρινές άδειες λειτουργίας

Νομικές και δικαστικές πηγές τόνιζαν πως από την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου προκύπτει ότι τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά δίκτυα που εκπέμπουν έως σήμερα έχουν προσωρινή άδεια λειτουργίας και δεν χρειάζεται ούτε μπορεί να τους δοθεί άλλη με νόμο. 


Και τούτο το θεμελιώναν στο ότι το ΣτΕ με την απόφασή του έκανε δεκτές τις προσφυγές τους και τους αναγνώρισε έννομο συμφέρον για την τύχη του νόμου, αποδεχόμενο έτσι ότι έχουν άδεια προσωρινής λειτουργίας, κάτι που δεν είχε κάνει το 2010 για τα περιφερειακά κανάλια. 

Τότε το ΣτΕ είχε κρίνει ότι οι εν λόγω τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν άδεια –η προσφυγή είχε γίνει από το τηλεοπτικό δίκτυο Αθήνα ΤV– και εξ αυτού είχε απορρίψει την προσφυγή, αλλά είχε αποφανθεί επιπλέον ότι το γεγονός πως αενάως είχε παραταθεί η λειτουργία τους συνιστούσε παράβαση του Συντάγματος

Αντισυνταγματικότητα του νόμου

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως η απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το σκέλος των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης που είχε ανατεθεί στον υπουργό –κατά παράκαμψη του ΕΣΡ– είναι ξεκάθαρη.

Αναθέτει την αρμοδιότητα ρυθμίσεως του τηλεοπτικού τοπίου στο ΕΣΡ, και ως εκ τούτου, επισήμαναν, δεν επιτρέπει σε κάποιον άλλον, πλην αυτού, να χορηγήσει προσωρινές άδειες στα κανάλια.

Το γεγονός, άλλωστε, πως η διαγωνιστική διαδικασία που στηρίχθηκε στον αντισυνταγματικό νόμο και ως εκ τούτου κατέρρευσε από τη δικαστική απόφαση, καθιστώντας τις άδειες που χορηγήθηκαν άνευ αξίας, οδηγεί, όπως τόνιζαν νομικές πηγές, στην παραδοχή πως είναι εξαιρετικά προβληματικό το ενδεχόμενο με νόμο να δοθεί προσωρινή άδεια σε κάποιον εκ των υπερθεματιστών του πρόσφατου διαγωνισμού, ο οποίος όμως δεν διαθέτει κανάλι, άρα δεν είχε –και δεν έχει πλέον– άδεια λειτουργίας, μιας και αυτή που έλαβε έχει ήδη ακυρωθεί.
 

Τα σύνθετα προβλήματα που δημιουργούνται μετά την απόφαση του ΣτΕ και μέχρις ότου συγκροτηθεί ΕΣΡ εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσουν νέο κύκλο δικαστικών εκκρεμοτήτων και νέες προσφυγές ενδιαφερομένων στο ΣτΕ ή σε άλλους δικαστικούς σχηματισμούς. 

Φαύλος κύκλος

Ενώ έχουν περάσει 27 χρόνια ιδιωτικών ραδιοτηλεοράσεων, και 37 από την ''ελεύθερη'' ραδιοτηλεόραση των πρωτεργατών στα FM και τα VHF - UHF, το καθεστώς προσωρινών αδειών από το ΕΣΡ δεν επιλύει το ελάχιστο όσων αφορά την ραδιοτηλεόραση.

Χρειάζεται μια γενναία μεταρρύθμιση με την συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων - κομμάτων, ώστε να υπάρξει πραγματικά αδειοδότηση, τόσο των ραδιοφωνικών, όσο και των τηλεοπτικών σταθμών.

Αν υπάρξει κωλυσιεργία από τη πλευρά των αρμοδίων εμείς θα προσφύγουμε κατά παντός υπευθύνου, δεδομένου ότι επί 12 χρόνια δεν λειτουργούμε, ενώ έχουμε  καταθέσει αίτηση - παράβολο, όπως και αιτήσεις επανεξετάσεως των αιτήσεων και παραβόλων μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΔΟΜΕΝΟΣ
glyfadaweb@gmail.com

Σημείωση: Προ δεκαετιών ενοχλημένοι ως πολίτες από την μεταχείριση των πολιτικών των αστικών κομμάτων, καθώς και των διορισμένων τους, δεδομένης της ισχύος του ν.1730/87 ο οποίος ανέφερε για καθαρά τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, και μολονότι είμαστε ασχολούμενοι επί δεκαετίες με το αντικείμενο, σε μια ευνοούμενη δημοκρατική χώρα έπρεπε να τύχουμε αδειοδοτήσεως ως πρωτεργάτες του χώρου, η αν προτιμάτε της Ιδιωτικής ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης. 

Αντί αυτού που αποτελούσε ορθό, δαπανήσαμε τα χρήματά μας, το χρόνο μας, και στο τέλος τα αστικά πολιτικά κόμματα, καθώς και το σύστημα που διαμόρφωσαν στη χώρα μας στράφηκαν αποκλειστικά κατά ημών, δεδομένου ότι επικαλούμαστε την ακροτελεύτια διάταξη του Ελληνικού Συντάγματος ( 120 ), διότι υφίστατο κατάλυση του πολιτεύματος, και παραβίαση του Συντάγματος, δεδομένου ότι εμείς επιθυμούσαμε αποκλειστικά αδειοδότηση των τοπικών Ρ/Σ, και Ρ/Τ σταθμών, δεν μας ενδιέφερε να λειτουργούμε παράνομα.  

Μας τσάκισαν, ενώ οι ίδιοι ελάμβαναν εκατοντάδες εκατομμύρια δανειοδοτήσεως παράλληλα με τους ευεργετημένους διαπλεκόμενους τους. Τι θέλουν σήμερα, να βρεθούν πάλι στην διακυβέρνηση; Είναι απαράδεκτοι, και ανάλογα φέρονται και οι σημερινοί κυβερνώντες. Λυπόμαστε βαθύτατα διότι δεν υπάρχει διάθεση αποκαταστάσεων σε τούτη τη χώρα.

Επίσης, ως πολίτης αυτής της χώρας ντρέπομαι για λογαριασμό των αστικών κομμάτων, διότι γνωρίζουν πολλοί συμπολίτες μας, ότι ήμουν ο μοναδικός ο οποίος έθεσε από τα ερτζιανά δημόσια το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας - λειτουργίας των ραδιοτηλεοράσεων στη χώρα μας, και στο Ν.Αττικής.

Το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας δεν επηρέαζε σε κανένα βαθμό το μεγάλο κεφάλαιο, και ενώ για τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα δεν υφίστατο κανένα ζήτημα, πολλοί εξ υμών είχαμε μπει στο στόχαστρο όσων λειτουργούσαν σε ιδιότυπο καθεστώς, οι οποίοι ήθελαν και το μονοπώλιο των δημοσίων αγαθών - συχνοτήτων. ( Αυτός ήταν διαμορφωμένος ΦΑΣΙΣΜΟΣ )

Είχαμε προηγηθεί όλων, σε εποχές που δεν υπήρχε κανένα Ιδιωτικό ραδιόφωνο η τηλεοπτικό κανάλι, όλες οι συχνότητες ήταν κενές, και τα αστικά κόμματα φρόντισαν την παράκαμψη της λαϊκής κυριαρχίας, δεδομένου ότι εμείς ανοίξαμε τη ''πόρτα'' για ιδιωτικά και δημοτικά, και φρόντισαν χρηματοδότες, και ημέτερους των κομμάτων τους. ( Δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα τι διαδραματίστηκε μεταξύ τους, μας απασχολεί όμως το γεγονός ότι από κοινού είχαν καταλύσει το Ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους )

Δεδομένου ότι διαβάζετε κάποια πράγματα, τα οποία αποτελούν την απόλυτη Ιστορική αλήθεια της Ραδιοτηλεοράσεως, να σας αναφέρουμε συγκεκριμένα περιστατικά με ορισμένα κόμματα του παρελθόντος, τα οποία έφτασαν στο σημείο να συνεργάζονται  στον απόλυτο βαθμό με ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, τους έβγαζαν επιλεκτικά βεβαιώσεις λειτουργίας, και στη συνέχεια από τα κοντέινερ των εν λόγων σταθμών ( στον Υμηττό ) λειτουργούσαν και τα κομματικά ραδιόφωνα στελεχών κομμάτων, ώστε να έχουν μερίδιο της διαφημιστικής πίτας, και να λαμβάνουν τεράστια ποσά από τους φορολογούμενους δημότες - δημότισσες.

Συγκεκριμένος Ρ/Σ στα νότια προάστια, ο οποίος έλαβε αρχικά νομαρχιακή, και εν συνεχεία βεβαιώσεις λειτουργίας από παρεμβάσεις πολιτικών στελεχών, ενώ από το κοντέινερ στον Υμηττό που έπρεπε να λειτουργεί ένας (1) ραδιοφωνικός σταθμός, λειτουργούσαν τέσσερις, κομματικοί, και πειρατικοί, ασφαλώς για μεγαλύτερο μερίδιο διαφημιστικής πίτας, και έλεγχο του κοινού, το 2005 κατέθεσε μήνυση ώστε να κλείσουν με διώξεις και κατασχέσεις των πρωτεργάτη των FM, διότι ήθελε την αποκλειστικότητα - ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ.

Θέλετε να επαναφέρετε τη σήψη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;;; Δικαίωμά σας, όμως κάποια στιγμή η ασυλία σας και τα προνόμια θα τελειώσουν, διότι ορισμένοι με πολιτικές πλάτες λειτουργούν 27 συναπτά χρόνια Ρ/Τ σταθμούς, οι οποίοι έπρεπε να λειτουργήσουν για οκτώ χρόνια. ( Τα αστικά κόμματα φρόντισαν ορισμένοι ημέτεροι να ζουν πλουσιοπάροχα κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων, και στον αντίποδα να εξοντώνουν Έλληνες πολίτες. )

Ασφαλώς γνωρίσαμε και τη δικαιοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος περισσότερα από δυο χρόνια υπηρετεί όσα διαμορφώθηκαν στον παρελθόντα χρόνο, χωρίς να διαφοροποιηθεί το ελάχιστο για αποκατάσταση όσων διαμόρφωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επί 25 χρόνια. ( Έχουν τα νότια προάστια μια δημόσια δομή ραδιοτηλεοράσεως με 10 - 20 εργαζομένους; Σαφέστατα ΟΧΙ, και αυτή είναι πολιτική διαμόρφωση. ) Διορίστε περισσότερους στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ ΜΠΕ, και εξοντώστε μας διότι σηκώσαμε πρώτοι τη σημαία των υγιών διεκδικήσεων για το τόπο μας.

Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ όσο ζούμε ποιοι συνυπάρχουμε στα νότια προάστια Αττικής, ειδικά σε πολιτικό επίπεδο, με βασικό δεδομένο ένα σαφές προηγούμενο, και την καθολικότητα άρνησης ισχύος των αυτονόητων για το τόπο μας, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα και ειδικά προσωπικά οφέλη ορισμένων, ενώ έπρεπε να ισχύει μια άμεση και μαζική δομή ΟΛΩΝ των κατοίκων στα ΝΟΤΙΑ.

* Σας θυμίζουμε εν συντομία ότι στο δήμο Αθήνας υφίσταται ο 984, στον Πειραιά το κανάλι 1, στα βόρεια προάστια η ΕΡΤ καθώς και σειρά ιδιωτικών ραδιοσταθμών, το ΑΠΕ το οποίο πλην από πρακτορείο ειδήσεων απέκτησε και ραδιόφωνο στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζει και για την Αθήνα, και στα νότια προάστια έχουμε αποκλειστικά ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ και ΑΙΡΕΤΟΥΣ.

* Σαφώς ποτέ μην κρίνετε σύμφωνα με όσα βλέπετε, δεδομένου ότι κάλλιστα θα μπορούσαμε και από ένα blog να παρέχουμε πλήρες δελτίο ειδήσεων, ( το οποίο κάναμε κάποια εποχή στην τηλεόραση ), όμως χωρίς οργάνωση, κατάλληλη δομή, προσωπικό, και αμεσότητα, και πολύ περισσότερο με ένα κοινωνικό σύνολο το οποίο χειραφέτησαν στον άκρατο καπιταλισμό και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, θα ήταν δώρον άδωρον. 

Ορισμένα πράγματα προϋποθέτουν αρχικά πολιτική βούληση, και εμείς στα νότια προάστια έχουμε επί δεκαετίες τα συμφέροντα των αστικών πολιτικών κομμάτων - πολιτικών - αιρετών - ημέτερων, και ενώ έχει υπάρξει τεράστια πληθυσμιακή ανάπτυξη ο κόσμος εξοικειώνεται σε όσα ίσχυαν τον μεσαίωνα, σε όσα είδε μπροστά του χωρίς να εξετάζει επαρκώς ποιοι κινούν νήματα, και σαφώς χωρίς ο ίδιος να ελέγχει το ελάχιστο. 

Τα sosial media δεν παρέχονται από τους δήμους η την Ελληνική πολιτεία, και δεν αποτελούν αντισταθμιστικό όφελος, αντιθέτως όλοι παρέχετε τόσο για την ΕΡΤ, όσο και για τους δήμους, καθώς και για τα διαπλεκόμενα, τα οποία τα έχετε πληρώσει συνολικά πολύ περισσότερα χρήματα από την πραγματική αξία τους, και εδώ έγκειται η πραγματική ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ στο τόπο μας.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαμορφώνει μια κοινωνία, καθώς και πολιτεία, δυο ταχυτήτων, και ένα νομό χωρισμένο στα δυο - τρία πολιτικά, όσων αφορά τις εκλογικές διαδικασίες , με την μια πλευρά γεμάτη ραδιοτηλεοπτικά media, και την άλλη με πραγματικό - ουσιαστικό έλλειμμα.

Όσα γράφω, και πλέον δεν επιθυμώ να μεταδώσω, είναι περισσότερο σημαντικά από όσο νομίζουν ορισμένοι, διότι το νομό Αττικής τον χώρισαν σε τρία εκλογικά διαμερίσματα όσων αφορά τις εκλογές, όμως στην θέσπιση νόμων για το καθεστώς της Ραδιοτηλεοράσεως τον Ν.Αττικής τον άφησαν ενιαίο, και όπως γνωρίζετε δεν υφίσταται μια ενιαία συνοχή σε ολόκληρο το Ν.Αττικής, διότι το ένα κοινωνικό άκρο του δεν επικοινωνεί με το άλλο σε χιλιάδες καθημερινά ζητήματα, έτσι γίνονται οι γνωστές γέφυρες που απασχολούν τα μαζικά media, όμως δεν συνδράμουν στην διαμόρφωση υγιούς κοινωνικής συνοχής.

Τα πολιτικά κόμματα μπορεί να εξυπηρετούνται από τον ενιαίο ν. Αττικής όσων αφορά τα υφιστάμενα ραδιοτηλεοπτικά media, όμως απαιτείται να υπάρχει αντιπεριφερειάρχης νότιου τομέα, βόρειου τομέα, κ.α., όπως και βουλευτές Α'Αθήνας, Β'Αθήνας, κ.α., καθώς και δικαστήρια ( πρωτοδικεία ) τα οποία καλύπτουν τα νότια προάστια, άλλα τα βόρεια και το κέντρο, ενώ στο αντίποδα η ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ όσων διαμόρφωσαν - θέσπισαν τα πολιτικά κόμματα, στον τομέα Ραδιοτηλεόραση, όπως και το έλλειμμα μιας δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής δομής στα νότια προάστια, είναι αυταπόδεικτα. 

Ο νόμος Αττικής πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον δυο ( 2) επίσημα κέντρα εκπομπής ραδιοτηλεοράσεων, για τη πλήρη κάλυψη του νομού, ( το ένα στα νότια ) αντί της καθολικότητας παρανομιών από τη πλευρά πολιτείας και ιδιωτών.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αντισυνταγματική η απόφαση του ΣτΕ !!! Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">