ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το «post-truth», το μετα-αληθές

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσέχω ιδιαίτερα τι δημοσιοποιώ, ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο διαψεύσεων, και κυρίως δεν αναρτώ πολλές ειδήσεις, ώστε να υπάρχει ένα μικρό αναγνωστικό κοινό.

Όπως γνωρίζετε δεν τα πάω καθόλου καλά με τις ραδιοτηλεοράσεις του Ν.Αττικής, και ειδικά των κομμάτων και των ολιγαρχών, διότι θεωρώ ότι φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης επί 27 χρόνια για την σημερινή κατάσταση της χώρας μας, και συγκεκριμένα και της Γλυφάδας.(σε οικονομικό επίπεδο, όπως και πολιτισμού)

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από την διοχέτευση ψευδών ειδήσεων, οι οποίες αναπαράγονται από τα sosial media, ( τις ''ραδιοτηλεοράσεις'' των πολλών ), και καταλήγουν σε χιλιάδες η εκατομμύρια τελικούς αποδέκτες.

Από ένα σημείο και έπειτα ο τελικός αποδέκτης δεν γνωρίζει αν η είδηση που διάβασε σε μια ιστοσελίδα, η όσα άκουσε από τις ραδιοτηλεοράσεις για ορισμένα ζητήματα είναι ψευδείς πληροφορίες. Συνήθως όσα βλέπει στα sosial media θεωρεί ότι είναι αληθή και δεν χρειάζεται επαλήθευση η διασταύρωση. 

Κάθε ένας σήμερα μπορεί να επιχειρήσει και να κάνει τη προσωπική του προπαγάνδα με ψευδείς πληροφορίες, όμως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, και ορισμένοι οι οποίοι θα τύχουν κάποιας ωφέλειας από ψεύδη είναι ζήτημα χρόνου να τα χάσουν την επόμενη φορά στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες. 

Ξέρετε, πάντα υπάρχει το αληθές και το μετά-αληθές, και τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να υπάρξει το μετά- αληθές, διότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια διαδρομή δεκαετιών με βασικό οδηγό την απόλυτη αλήθεια

Αυτοί οι άνθρωποι επέλεξαν να κινηθούν σε αυτόν τον άξονα, ενώ στον αντίποδα έχουμε μια πλειάδα άλλων, οι οποίοι μπορεί να δημοσιοποιούν τις περισσότερες φορές αληθείς ειδήσεις, όμως, κάποιες φορές ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν και τα γνωστά δελτία τύπου, τα οποία αποσκοπούν στα προσωπικά τους οφέλη - συμφέροντα - ενώ οι τελικοί αποδέκτες - αποδέκτριες δεν γνωρίζουν ποιος έχει την ιστοσελίδα, (ποια άτομα - συμφέροντα βρίσκονται από πίσω) και που αποσκοπούν.

Έχει τύχει αρκετές φορές παρουσιαζόμενες γυναίκες στο fb να είναι άτομα του τρίτου φύλλου, η ακόμα και άντρες, οι οποίοι εξαπατούν το κοινωνικό σύνολο, και πολλοί εξ αυτών αναρτούν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ και ειδήσεις, και post-truth, κ.α, και ασκούν επί της ουσίας μια προπαγάνδα, ακόμα και πολιτικού χαρακτήρα.

Σαφώς μια ωραία γυναίκα,με ένα καλό όνομα, θα τραβήξει την προσοχή περισσοτέρων έναντι του οτιδήποτε άλλου, και δεδομένης μεγάλης συμμετοχής η προπαγάνδα αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά και μεγαλύτερη μαζικότητα.

Όπως γνωρίζετε, κάποιοι από εμάς, επιλέξαμε να είμαστε εκτεθειμένοι με το ονοματεπώνυμό μας, επώνυμα, ώστε όσα γράφονται η λέγονται να έχουν μια σφραγίδα και οι τελικοί αποδέκτες να γνωρίζουν ποιος έγραψε και τι έγραψε, και παράλληλα να υπάρξει ανάληψη της ευθύνης.

Σημείωση: Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι και εμείς γράφουμε ψέμματα ορισμένες φορές, όπως ενδεικτικά στην περίπτωση του Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος υπήρξε αντικομμουνιστής. Ας πάνε μέχρι το αρχείο του προεδρικού μεγάρου, η ας κάνουν το κόπο να ρωτήσουν όσους βρίσκονταν στο προεδρικό επί ημερών του.

Το ενδιαφέρων στο βίντεο που ακολουθεί είναι ότι οι αριστεροί λένε 20% ψέμματα, ενώ οι δεξιοί 40%.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΔΟΜΕΝΟΣ
glyfadaweb@gmial.com

Συνήθως δεν κάνω προβολή σε κανάλια, όμως το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ενδιαφέρων, δεδομένου ότι και σε τοπικό επίπεδο ειπώθηκαν πολλά ψέμματα, και σίγουρα θα ειπωθούν πάλι ώστε να υπάρξει όφελος μερίδας των συμπολιτών μας στην διοίκηση και τα έδρανα του δήμου.

Ο Κων. Μπογδάνος για τη λέξη του 2016: «post-truth», το μετα-αληθές (ΣΚΑΪ, 24/11/16)

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το «post-truth», το μετα-αληθές Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">