ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ένα άγνωστο video εποχής 42 χρόνια πριν

Στελέχη των ΚΚΕ - ΚΝΕ - Αντι-ΕΦΕΕ 5 μέρες μετά την απελευθέρωση τους. Μεταξύ αυτών και η Νάντια Βαλαβάνη. 

Όπως αναφέρει η Νάντια Βαλαβάνη: To συνημμένο video μου έστειλε πριν λίγες βδομάδες από τη Γερμανία ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός, που ερευνούσε για την περίοδο σε γερμανικά ιστορικά αρχεία. 

Όπως φαίνεται από τη σήμανση του, ανήκει στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press και είναι syndicated, δηλαδή έχει παραχθεί για να διανεμηθεί από το πρακτορείο στο παγκόσμιο δίκτυο συνδεδεμένων μαζί του τηλεοπτικών μέσων, προφανώς για τα δελτία ειδήσεων της 1ης Αυγούστου 1974.



Προσωπικά δε θυμάμαι τη συγκεκριμένη συνάντηση. Τις μέρες που ακολούθησαν αμέσως μετά την αποφυλάκιση μας (26.7.1974 – 32 άντρες και 9 γυναίκες) έγιναν δεκάδες συναντήσεις και συζητήσεις, τυπικές και άτυπες συνεντεύξεις με ΜΜΕ από όλο τον κόσμο. Συμμετείχα σε πολλές απ’ αυτές - με διαφορετική, κάθε φορά, σύνθεση της «ομάδας» που συζητούσε με τους ξένους ανταποκριτές.

Στο παρόν video παρουσιάζονται στα αγγλικά, με δύο λόγια για τον καθένα, στελέχη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ (μέλη της τελευταίας: Σωτήρη - φοιτήτρια ιατρικής, τυπογράφος στο παράνομο τυπογραφείο της ΑντιΕΦΕΕ - και Βαλαβάνη). 

Με βάση τη σειρά παρουσίασης στο video, εμφανίζονται: Ο Γρηγόρης Φαράκος, ο Κώστας Κάππος, εγώ, ο Δημήτρης Γόντικας και η Αγγελική Σωτήρη, ενώ μιλά σύντομα (επίσης στα αγγλικά) για το «χτύπημα του Φλεβάρη» (14.2.1974) ενάντια στο ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την ΑντιΕΦΕΕ, τα βασανιστήρια στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών στη Μεσογείων και στις Φυλακές Μπογιατίου της ΕΣΑ και τις συνθήκες κράτησης και προφυλάκισης ο Αντώνης Αμπατιέλλος

Όλοι, εκτός από τον Γρηγόρη Φαράκο, που ήταν φυλακισμένος, καταδικασμένος για «κατασκοπεία υπέρ ξένης δύναμης» (εμφυλιοπολεμικός α.ν.375), ήμαστε προφυλακισμένοι έχοντας παραπεμφθεί για δίκη το Σεπτέμβρη 1974 στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών κατηγορούμενοι με βάση τον επίσης εμφυλιοπολεμικό α.ν.509 για «απόπειρα βίαιης ανατροπής του καθεστώτος». Η δίκη αυτή, λόγω της κατάρρευσης της χούντας και της επακόλουθης Γενικής Πολιτικής Αμνηστίας, δεν έγινε ποτέ.

Όταν αναφέρεται σε εμένα, ο παρουσιαστής λέει ότι, κατά δήλωση μου, «δεν είναι κομμουνίστρια» - πράγμα που είναι εντελώς απίθανο να είχα δηλώσει, καθώς ήμουν μέλος της ΚΝΕ. Το πιθανότερο είναι να είχα πει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν ήμουν μέλος του ΚΚΕ (πρέπει να ήμουν, μεταξύ της «παρέας» στο video, η μόνη που δεν είχα γίνει κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μέλος του ΚΚΕ). Από τους έξι εμφανιζόμενους στο video, βρισκόμαστε στη ζωή οι τρεις νεώτεροι (Δημήτρης Γόντικας, Αγγελική Σωτήρη κι εγώ).

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2016

                                                                            Νάντια Βαλαβάνη

Σημείωση: Αυτά που αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα εμείς δεν τα έχουμε στα νότια προάστια, διότι οι κατά τόπους ''εκδότες - δημοσιογράφοι'' περιορίζονται σε όσα εξυπηρετούν ''τους δικούς τους'' σκοπούς, και προσωπικά δαπάνησα μια ζωή να αναφέρω την αναγκαιότητα μιας δημόσιας δομής.

Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι τοπικά έχουν γίνει πορείες με την συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων, τις οποίες δεν μετέδωσε κανένα κανάλι, και δεν δημοσιοποίησε κανένα ΜΜΕ, όπως και βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί, διώξεις κατασχέσεις, αναίτιες επιθέσεις στο δρόμο από οπλισμένους τέως χωροφύλακες, κ.α., ληστείες προσωπικής μας περιουσίας από δαύτους, όπως οχήματα τα οποία βρισκόντουσαν έπειτα από καιρό έξω από το Α/Τ, και στο μεσοδιάστημα να έχει γίνει κλοπή από το ληστεμένο όχημα την οποία προσπαθούσαν να μας φορτώσουν, ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι ποτέ δεν μας είχαν δει εμάς, και άλλοι οδηγούσαν το όχημα, τα οποία ποτέ δεν τα είδαν οι συμπολίτες μας από ''τοπικά ΜΜΕ''. ( Επαρκούν τα sosial media του παρόντος να καλύψουν πραγματικά την ενημέρωση του συνόλου ; )

Η τυφλή δικαιοσύνη με πολλές συμπάθειες στο σύστημα

Η δικαιοσύνη για εμάς ποτέ δεν λειτούργησε όπως απαιτείται, η κακοδικία ήταν το σήμα κατατεθέν επί 40 χρόνια, και έχουμε πρόσφατα δεδομένα, τα οποία έχουν αποσταλεί στους αρμοδίους υπουργούς ώστε να διαπιστωθεί η λειτουργία της Δικαιοσύνης του παρόντος. 

Η ενόχληση ενός διεφθαρμένου συστήματος ήταν δεδομένη σε τοπικό επίπεδο, διότι επί δεκαετίες της δικής τους ανομίας, όπως και των ''δικών'' τους ανθρώπων, τους ενοχλούσε η αλήθεια, και προσωπικά ως βουλευτής θεωρώ ότι δεν γνωρίζετε πόσοι συμπολίτες μας ήταν και είναι στοχοποιημένοι λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι συγκεκριμένοι ευυπόληπτοι συμπολίτες μας, οι οποίοι παρουσιάζονται κατάλληλοι για δήμαρχοι, καθημερινά παρείχαν χωρίς συνταγές γιατρών σακούλες φαρμάκων, και συγκεκριμένα ναρκωτικών, σε εκατοντάδες νέους ανθρώπους. Αυτοί βρίσκονται κάτω από την σκέπη συγκεκριμένου κόμματος, και σαφώς στο απυρόβλητο επί δεκαετίες, παράλληλα με εκβιαστές, λαθρεμπόρους, κυκλώματα με βιτρίνες, προστάτες, κ.α. 

Σε μια πόλη χτισμένη πάνω σε καταπατημένη έκταση, με χιλιάδες αυθαιρεσίες και παρανομίες, η μοναδική τους ενόχληση ήταν ένα τοπικό ραδιόφωνο, και όσοι διέπονται από διαφορετικά φρονήματα και πολιτικές πεποιθήσεις. 

Οι πιο απίθανες καταστάσεις έχουν ισχύσει σε τοπικό επίπεδο, από συγκεκριμένες κλίκες, οι οποίες προσπαθούσαν και προσπαθούν να αποποιηθούν των δικών τους ανομιών, του παρελθόντος και παρόντος, δείχνοντας τους υπολοίπους, όμως ως επιστήμονες γνωρίζουμε ότι επί παντός επιστητού υπάρχουν αίτια, και ειδικά γενεσιουργά. 

Μια ερώτηση, παράλληλα του δημοσιεύματος, η οποία αφορά τους δικαστικούς:

''Κύριε εισαγγελέα, και κ. πρόεδρε με μισθούς από 3.500 - 4.500 χιλ. ευρώ αντίστοιχα , προβαίνετε σε μια ενέργεια κλοπής μιας τσίχλας από super market, δεδομένου ότι αν αντιληφθούν την κλοπή θα εξευτελιστείτε σε εκατοντάδες παρευρισκόμενους, όπως και στη συνέχεια θα υπάρξει διαπόμπευση από τα ΜΜΕ;''

''Ποιοι λόγοι σας οδηγούν να πιστεύετε όσους στήνουν κατηγορίες κατά πολλών πολιτών ως βασικά μέλη σε συγκεκριμένες κλίκες;''   

''Είναι δυνατόν κάποιος να έχει περιουσία είτε εκατοντάδων χιλ., είτε εκατομμυρίων, και να διανοηθεί να κλέψει μια τσίχλα;''

Και ένα δεύτερο σκέλος σημαντικότερο:

''Ποιος βγαίνει το πρωί από το σπίτι του με 150 ευρώ στο πορτοφόλι του, και με εξασφαλισμένα έσοδα, ώστε να τελέσει τρεις κακουργηματικές πράξεις για δέκα ευρώ; 

Αυτό πραγματικά πρέπει να το απαντήσετε όσοι μετέχετε στο σύστημα 

Ο ευτελισμός της δημοκρατίας

Ο χαρακτήρας ευτελισμού της δημοκρατίας από τη πλευρά ορισμένων τοπικών εκδοτών - δημοσιογράφων είναι κάτι περισσότερο από δεδομένος, διότι ακόμα και σε εκδηλώσεις με συμμετοχή δεκάδων η εκατοντάδων πολιτών, αυτοί επιλεκτικά σε όσα καλύπτουν τοποθετούν ειρωνικούς τίτλους, και σχολιασμό ώστε να προκύψει ευτελισμός του χαρακτήρα της συμμετοχής. 

Σαφώς δεν έχουν μάτια οι συμπολίτες μας, και δεν γνωρίζουν πόσο κόσμο είχαν τα κυρίαρχα αστικά κόμματα την προεκλογική περίοδο στη Γλυφάδα, όπου αναγκάστηκαν να κουβαλήσουν στελέχη και φιλοπαραταξιακούς τους από ολόκληρο το Ν.Αττικής;

Υπήρξα τόσο ουτοπιστής, που πίστευα ότι θα έρθει μια μέρα πολιτικού και κοινωνικού πολιτισμού, όπου θα ''μιλάνε'' η αλήθεια και τα επιχειρήματα, και όχι τα συμφέροντα και οι εγκάθετοι, και δεν θα χρειάζεται στις δημοτικές εκλογές η προεκλογική συγκέντρωση. ( Τι χρειάζεται η συγκέντρωση όταν γνωρίζουμε ότι ορισμένα συμφέροντα σκηνοθετούν, ώστε να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους, και να περάσουν μαζικά συγκεκριμένες εικόνες; )

Τελείως άσχετο με το Ιστορικό ντοκουμέντο, όμως με ευθεία συνάρτηση με την χούντα και τα κατάλοιπα της. Την προεκλογική περίοδο στο δήμο Γλυφάδας, είχε στηθεί μια σκηνοθεσία με κάμερες, γιγαντοοθόνες, και προβολή των παρευρισκομένων, όμως, το βίντεο από αυτή την σκηνοθεσία ποτέ δεν το είδαμε, ενώ ο δήμος καταλήφθηκε λόγω σκηνοθεσίας από συγκεκριμένα συμφέροντα, ιδιωτικά εθνικά τηλεοπτικά ΜΜΕ, τα οποία πρόβαλαν επιλεκτικά συγκεκριμένους υποψηφίους - παρατάξεις την προεκλογική περίοδο, κ.α. 

Προσωπικά διέθετα επαγγελματικές βίντεοκάμερες από την δεκαετία του 80, όμως δεν υπήρχε υποδομή στα νότια προάστια για μεταδόσεις, στην ΕΡΤ ''έπαιζαν'' μπάλα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, άρα οδηγήθηκα να τις πουλήσω και να δραστηριοποιούμε ως ερασιτέχνης. ( Θεωρώ ότι έχουμε λειψό τοπικό πολιτισμό, διότι πολλά επίκαιρα του παρελθόντος, από τα νότια προάστια, δεν υπάρχουν πουθενά καταγεγραμμένα, και αν κρίνω από την συμμετοχή της ΕΡΤ, και μετέπειτα των Ιδιωτικών ΜΜΕ στην τοπική πραγματικότητα, ούτε αυτοί διαθέτουν πολλά επίκαιρα από τα νότια. 

Από την ΕΡΤ δεν μας διαμόρφωναν την κουλτούρα και την στήριξη ώστε να δραστηριοποιηθούμε επαγγελματικά, και να έχουμε σήμερα καταγεγραμμένα όσα ίσχυσαν στα νότια προάστια από την δεκαετία του 70, μέχρι πρόσφατα, με την εδραίωση των sosial media. (Ουσιαστικά να έχουμε Ιστορία)

Ο σώζον εαυτό σωθείτο, διότι ακόμα και σήμερα δεν διαμορφώνονται ορθά οι όροι από την πολιτεία για πλουραλισμό, πολυφωνία, αμεσότητα, μαζικότητα, και κυρίως οργάνωση όσων αφορά τις τοπικές κοινωνίες. ( Αφορά τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής )

Σημαντικό: Στον αντίποδα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες διαμόρφωναν μια σκανδαλώδη και πρωτοφανή ενίσχυση της ένωσης ανταποκριτών ξένου τύπου (ΕΑΞΤ), η οποία κατέληξε μια κλίκα ελεγχόμενη από ένα κάτοικο Γλυφάδας και τα μέλη της οικογενείας του. ( Θα υπάρξει πλήρες αναλυτικό άρθρο, όσων αφορά τα σκάνδαλα της ένωσης ανταποκριτών ξένου τύπου, ενώ οι πολιτικοί υποστηρικτές όσων πληρώνονταν από διεθνή ΜΜΕ, υπονόμευαν επί δεκαετίες τις τοπικές μας κοινωνίες, την ελευθεροτυπία, και τους δημότες.)
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ένα άγνωστο video εποχής 42 χρόνια πριν Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">