ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Επιτροπή αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ

Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατέθεσαν από την επιτροπή αγώνα για το Μητροπολιτικό πάρκο, κατά της απόφασης της κ. Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού να μη χαρακτηρίσει ως διατηρητέα νεώτερα μνημεία πολύ σημαντικά κτήρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού.

Ενδεικτικά αναφέρουν κάποια απ' αυτά, όπως το αρχικό κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου, και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε (5) κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, των αρχών της δεκαετίας του 1930, και δεδομένου ότι εμείς γεννηθήκαμε εντός του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού, στον απαλλοτριωμένο Βόσπορο, και λόγω του γεγονότος οι παππούδες και οι πατεράδες μας να έχουν εργαστεί στην δημιουργία αυτών των κτηρίων, συμμεριζόμαστε απόλυτα όσα αναφέρουν από την επιτροπή αγώνα, διότι πράγματι είναι διατηρητέα νεώτερα μνημεία.

Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό η αλήθεια από τις πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες - συμφέροντα, και στη περίπτωση του Ελληνικού έχουμε σαφείς παραβιάσεις όσων όφειλαν να ακολουθήσουν όλες οι κυβερνήσεις. 

Σε ένα τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε δίπλα από την κεραία του ''THE VOICE OF AMERICA'' και έχοντας από την δεκαετία του 50 τους ασυρμάτους βραχέων του ΚΚΕ σε σπίτια στην Άνω Γλυφάδα (1950 - 1951), και εν συνεχεία από το 1977 τον Γλυφάδα fm και πολλούς ακόμα, όπως και εν συνεχεία τον διαδημοτικό - κομματικό σταθμό, αντιλαμβάνεστε επαρκώς τι δηλώνει επί δεκαετίες να μην διαθέτουμε μαζικότητα, αμεσότητα, και ενδογενή μαζικά μέσα, διότι διατηρητέο νεώτερο μνημείο έπρεπε να θεσπιστεί και στα ερτζιανά της περιοχής με ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΠΟΑ ΠΕΡΙ ΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΩΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Κατατέθηκε στις 13/2/2017 αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της απόφασης της κ. Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού να μη χαρακτηρίσει ως διατηρητέα νεώτερα μνημεία πολύ σημαντικά κτήρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, όπως : το αρχικό κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε (5) κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων των αρχών της δεκαετίας του 1930. 

Την αίτηση ακύρωσης υπογράφουν κάτοικοι των Δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας (στους οποίους ανήκει το δημόσιο ακίνητο Ελληνικού) - ενεργά μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, καθώς και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).

Η αίτηση ακύρωσης συντάχθηκε και κατατέθηκε από τον Δικηγόρο στον Άρειο Πάγο Δημήτρη Μπελαντή και αναφέρεται κυρίως στην πολλαπλή παραβίαση των διατάξεων του νόμου για τα διατηρητέα νεώτερα κτήρια και τις αρχαιότητες (ν. 3028/2002) καθώς και στην πλημμελή και εσφαλμένη αιτιολογία της απόφασης της κ. Υπουργού να μην χαρακτηρίσει τα κτήρια ως διατηρητέα. Η αίτηση στηρίζεται στην σύμφωνη με την κήρυξη/χαρακτηρισμό θέση αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟΑ καθώς και σε αναλυτική Έκθεση Τεκμηρίωσης της Σχολής Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών Ε.Μ.Π.

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον πολυετή αγώνα για τη σωτηρία του χώρου, βασιζόμενη στις αρχές του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος και της τήρησης των κανόνων δικαίου, που δυστυχώς έχουν συρρικνωθεί δραστικά στη μνημονιακή εποχή.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Επιτροπή αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">