ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μηνύματα για την Εργατική Πρωτομαγιά

Μια ματιά στα μηνύματα των κομμάτων, και  των συνδικαλιστικών σωματείων, σχετικά με την απεργία της εργατικής πρωτομαγιάς, τονίζοντας ότι από τη Νέα Δημοκρατία υπόσχονται τη κατάργησή της.

Τα συνδικαλιστικά σωματεία καθώς και τα κόμματα καλούν σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια της εργατικής πρωτομαγιάς.

ΣΥΡΙΖΑ

Στους αγώνες των εργατών στο Σικάγο ανατρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Σημειώνει ότι «οι αγώνες της εργατικής τάξης για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν πάντα επίκαιροι. Σήμερα, που η κυριαρχία των αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιτίθενται με σφοδρότητα στα εργασιακά δικαιώματα ακυρώνοντας στην πράξη κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, η Εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία».

Τονίζει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στους δρόμους και τις πλατείες, «με την ιστορική νίκη της Αριστεράς σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με τη σαρωτική επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα», αλλά και τη μάχη της κυβέρνησης «σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων για την ύπαρξη και τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου στην Ελλάδα».

Και καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή» στα συλλαλητήρια, «έχοντας οδηγό τους μεγάλους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία».

ΚΚΕ

Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ καλεί «όσους δεν συμβιβάζονται με την σημερινή κατάσταση».

«Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή, την 1η Μάη του ’44, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που έδωσαν και τη ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης τους, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό» αναφέρει.

Αναφερόμενο στη διαπραγμάτευση, τονίζει πως «όποια “αντίμετρα” υπάρξουν, το πολύ - πολύ να οδηγήσουν σε μια αναδιανομή της φτώχειας, δηλαδή ο λιγότερο φτωχός να “πληρώνει” για τον περισσότερο φτωχό. Το βασικό μέρος των “αντιμέτρων” περιλαμβάνει μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, με τη μείωση της φορολογίας του και την επιδότηση του μισθολογικού κόστους, για να έχει ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη, με απευθείας χρηματοδότηση».

«Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Προχώρησε ακόμη παραπέρα. Προσκάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, συμφώνησε με τις ΗΠΑ την επέκταση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, στηρίζει όλα τα επιθετικά ΝΑΤΟικά σχέδια», συμπληρώνει.

«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ένωση Κεντρώων

Η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων αναφέρει τα εξής:

«Η εργατική Πρωτομαγιά είναι κορυφαία και συμβολική ημέρα και αντικατοπτρίζει την στήριξη όλων μας στον εργαζόμενο και μοχθούντα βιοπαλαιστή.

»Για την Ένωση Κεντρώων, η Πρωτομαγιά σημαίνει κάτι πολύ παραπάνω, σημαίνει πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για να μπει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης και να βγει από τα μνημόνια και την κρίση.

»Όσοι ακόμη και σήμερα υπόσχονται βολέματα, ρουσφέτια και συνεργούν σε κράτος βαθύ και αναποτελεσματικό ζημιώνουν την χώρα και ναρκοθετούν το μέλλον της.

»Οι εργαζόμενοι ας μην εμπιστεύονται πια τους εργατοπατέρες, ας ξεχωρίσουν ποιοι τους αγαπούν και ποιοι καπηλεύονται τους αγώνες τους».

Ποτάμι

Ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ περιέχει η ανακοίνωση του Γιώργου Μαυρωτά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με αφορμή την ανακοίνωση-κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά, έκανε στο περιστύλιο της Βουλής, την ακόλουθη δήλωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε ένα μήνα. Κανονικά θα έπρεπε να καλεί τον κόσμο να γιορτάσει την Πρωταπριλιά, αυτή είναι η γιορτή του, με την συνέπεια έργων και λόγων που έχει».

OTOE

«Να φτιάξουμε εμείς τις Πρωτομαγιές που μας αξίζουν» ζητά η ΟΤΕ στο μήνυμά της για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η Πρωτομαγιά είναι «σύμβολο διεκδίκησης και αγώνων που όσο και αν ξεθώριασε ως ιστορική μνήμη στα λόγια και στις πράξεις, παραμένει φάρος ελπίδας και οδηγός για καλύτερες μέρες που πρέπει να απαιτήσουμε όλοι μαζί».

Και κάνει την ευχή «να αντλήσουμε δύναμη, αποφασιστικότητα και δράση από την Πρωτομαγιά των δίκαιων αγώνων που μεγαλώσαμε για να κάνουμε πράξη εμείς τα όνειρα και τις ελπίδες μας».

Λαϊκή Ενότητα

Με μήνυμα συμπαράστασης στην Παλαιστίνη συνοδεύει το μήνυμά της η ΛΑ.Ε. που καλεί στην προσυγκέντρωση του κόμματος και παλαιστινιακών φορέων.

Καλεί «τον λαό και τη νεολαία σε ενωτική, μαζική συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, ενάντια στο προωθούμενο 4ο μνημόνιο, νέας κατεδάφισης συντάξεων και εργασιακών σχέσεων, μεγαλύτερης φορολεηλασίας και ολοκληρωτικού ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου».

ΠΟΕΣΥ

Τη μάχη για την επιβίωση του δημοσιογραφικού κλάδου επισημαίνει η ΠΟΕΣΥ στην ανακοίνωσή της για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Όπως αναφέρει ο κλάδος έχει περιέλθει σε δεινή θέση, «με διόγκωση της ανεργίας και της ανασφάλιστης ή απλήρωτης εργασίας – όσο και ασφαλιστικά, εφόσον μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην Ενημέρωση παραμένουν ανασφάλιστοι για περίθαλψη, επικούρηση και πρόνοια, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε καταργήθηκε ο πόρος των αντίστοιχων Ταμείων αλλά και του Ταμείου κύριας ασφάλισης, που συγχωνεύτηκε στον ΕΦΚΑ».

Τονίζει ότι «δεν καταβάλλονται εργοδοτικές εισφορές στα Επικουρικά Ταμεία, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, το Ταμείο κύριας ασφάλισής μας αυτά τα χρόνια καταληστεύθηκε όχι μόνο με το πέρασμά του στον ΕΦΚΑ αλλά και με το κούρεμα του PSI».

Τονίζει ότι οι δημοσιογράφοι διεκδικούν «την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, την αποκατάσταση της επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας και κυρίως το σεβασμό στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αντιδρώντας σε κάθε απόπειρα ευτελισμού της Ενημέρωσης».

Και καταλήγει ότι τιμά Εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχοντας και στηρίζοντας όλες τις εργατικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 1η Μαΐου και καλεί τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση, να πάρουν μέρος σ’ αυτές, με διεκδικητικό αγωνιστικό φρόνημα και παλμό».

ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία ευαισθησία σε θέματα εργατικών και εργασιακών δικαιωμάτων, και είναι αξιοπερίεργο πως την ψηφίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Έφτασαν στο σημείο να λένε απροκάλυπτα ότι σκοπεύουν να καταργήσουν την επίσημη αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Τη κατάργηση της εργατικής πρωτομαγιάς υποσχέθηκε ο «γαλάζιος» βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ ο Γιώργος Βουλγαράκης ειρωνεύτηκε αναφορικά με τον εορτασμό της πρωτομαγιάς.

ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ αναφέρει για την τροπολογία που μετατρέπει την πρωτομαγιάτικη απεργία σε υποχρεωτική αργία ότι επιχειρείται να σβήσει από τη μνήμη των εργαζομένων η ταξικότητα αυτής της ημέρας.

«Οι εργαζόμενοι όμως, με τη δράση και τον αγώνα τους ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και σε όσους τις εφαρμόζουν, θα υπενθυμίσουν για ακόμη μία φορά ότι η 1η Μάη είναι απεργία και όχι αργία, όπως χρόνια πριν οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς υποστήριζαν ίσως, γιατί δεν… κυβερνούσαν», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.


ΑΔΕΔΥ

Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Εργατικής Πρωτομαγιάς απευθύνει και η ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας πως το φετινό μήνυμα είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλες θυσίες.

«Εδώ και επτά χρόνια οι κυβερνήσεις των μνημονίων και η τρόικα ξεζουμίζουν το λαό και τους εργαζόμενους. Σαρώνουν ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την τοπική αυτοδιοίκηση, καταστρέφουν κάθε ίχνος παραγωγικού ιστού, πισωγυρίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ και συμπληρώνει: «Αυτές τις ημέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχεδιάζει να δώσει το τελειωτικό μνημονιακό χτύπημα στις συντάξεις και συνολικά στο Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μετατρέποντας τις συντάξεις σε βοηθήματα».


ΠΑΜΕ

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει 4 δις ευρώ, το 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκής χώρας, όσο ακριβώς οι αιματηρές περικοπές που συμφώνησε με ΕΕ και ΔΝΤ. Δίνει βάσεις, αεροδρόμια και λιμάνια, γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών. Συμμετέχει δραστήρια για το μοίρασμα των πετρελαίων, του φυσικού αερίου, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και αγωγών, των αγορών σε όφελος των συμφερόντων των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων».

Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α.

Η Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α. συμμετέχει στην εργατική πρωτομαγιά και προτρέπει για ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών λιτότητας.

«Η Εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει μία νέα αφετηρία αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μειώνοντας το αφορολόγητο και κόβοντας συντάξεις. Μέτρα που θα εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερο χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους επαγγελματίες, αγρότες ενώ στο τραπέζι της «διαπραγμάτευσης» βρίσκονται τα εργασιακά με κύρια αιχμή τις ομαδικές απολύσεις, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και της δυνατότητας κήρυξης απεργίας».

Με στοιχεία και από την efsyn.gr

* Αν επιθυμείτε την προσωπική μας θέση αναφορικά με την εργατική πρωτομαγιά διαβάστε, και λυπούμαστε ιδιαίτερα για τη σημερινή κυβέρνηση η οποία δεν καλύπτει τις προεκλογικές της υποσχέσεις για αληθινή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μηνύματα για την Εργατική Πρωτομαγιά Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">