ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ρ. Δούρου: Έχουμε υποχρέωση να πάψουμε να είμαστε Ευρωπαίοι α λα καρτ

Ημερίδα διοργάνωσε η Περιφερειακή ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), η ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝΔΑ) και ο ειδικός διαβαθμιδικός σύνδεσμος Ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ) με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική στην οποία η Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Ρένα Δούρου, επισήμανε «Η Περιφέρεια Αττικής έχει τοποθετηθεί εμπράκτως με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και την έγκρισή του»

Ρ. Δούρου: «Έχουμε υποχρέωση να πάψουμε να είμαστε Ευρωπαίοι α λα καρτ»

''Γ'': Σαφώς η Περιφέρεια Αττικής και η περιφερειακή αρχή έχει τοποθετηθεί, όπως και σε σειρά άλλων ζητημάτων, καθώς επίσης, έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο με υποστήριξη σε αρκετούς δήμους, όμως, δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα αναφορικά με όσα αποτελούν τις δικές μας διαχρονικές προτάσεις, οι οποίες έχουν ένα κύκλο ζωής 40 ετών.

Τα Νότια προάστια Αττικής δεν διαθέτουν ούτε μια (1) άμεση και μαζική δομή ραδιοτηλεοράσεως, εμείς έχουμε δεχθεί σειρά διώξεων και κατασχέσεων του τοπικού ''ΓΛΥΦΑΔΑ FM, δεν λειτουργούμε επί 13 χρόνια, η πολιτεία και οι δήμοι είναι καθολικά απόντες, τα αστικά κόμματα - ΟΜ επίσης, και το μοναδικό μας αυταπόδεικτο είναι τα οφέλη όσων αποτελούσαν την αυλή του συστήματος, και όσων σήμερα εμφανίζονται διαδικτυακά αξιώνοντας ένα κομμάτι - τμήμα των χρηματών των δημοτών από τους δήμους των Νοτίων προαστίων.

Σε ένα ιδιότυπο και ασαφές καθεστώς έχουμε ''πλημμυρίσει'' κυριολεκτικά από portal - ιστοσελίδες, κ.α., τα οποία  στο σύνολό τους ''καινοτομούν'', και δικτυόνονται με την γνωστή νεοελληνική νοοτροπία, αντί της ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ των Ελλήνων, στην χώρα των Ελλήνων.

Δημόσια ερωτήματα στην κ. περιφερειάρχη Ρ. Δούρου, καθώς και στον αντιπεριφερειάρχη Χ. Καπάταη από τον Γ. Κουρδομένο

Πότε θα γυρίσουμε πραγματικά σελίδα στο Ν.Αττικής ;;;
Γιατί δεχτήκατε και εσείς τον εκμαυλισμό των θέσεων εργασίας μας ;;;
Τι στο δαίμονα έγιναν οι δικοί μας κόποι δεκαετιών, τους οποίους κατέστρεψαν εν μια νυκτί όπως και τις επενδύσεις μας ;;;
Γιατί συνεχίζεται και σήμερα η πεπατημένη του χθές αντί για μια οργανωμένη δομή υπό την αρωγή της πολιτείας, της περιφέρειας, και των δήμων, θεσμοθετημένα όπως απαιτείται ;;;
Γιατί ένω υφίσταται νόμος της σημερινής κυβέρνησης, τόσο ο αρμόδιος υπουργός Ν.Παππάς, όσο και η περιφέρεια, καθώς και ο δήμος Γλυφάδας, δεν συμπράττουν στην συνταγματική ομαλότητα με μια δομή θυγατρική της ΕΡΤ ;;;
Γιατί η έμφαση επί τρία χρόνια σε οτιδήποτε άλλο από την πλευρά των δήμων, της κυβέρνησης, και της περιφέρειας αντί του ορθού για το Ν.Αττικής, τους Ο.Τ.Α, και την περιφέρεια ;;;
Επί 40 χρόνια οι εμπλεκόμενοι με την πολιτική, τα κοινά, κ.α εκμαυλίζουν τον πολιτισμό και όσα έπρεπε να τελούν σε ισχύ.
Εξετάστε προσεκτικά όσα ισχύουν στο δήμο Γλυφάδας, στον οποίο τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πιστωθεί δέκα εκατομμύρια για ανταλλακτικά των οχημάτων, και πείτε μας αν μπορούσαν να έχουν αλλάξει ολόκληρο το στόλο των παλιών οχημάτων, και παράλληλα να έχουν γίνει αρωγοί των αιτημάτων μας.
Ο υποφαινόμενος είναι ο μαναδικός Έλληνας πολίτης, κάτοικος Νοτίων προαστίων Αττικής, ο οποίος αξιώνει μια δημόσια δομή, για όλους τους κατοίκους, αντί όσων κάκιστα ισχύουν. Θεωρούμε ότι θα διαμορφώσει ορθό πλαίσιο κοινωνικής συνοχής στο τόπο μας, καθώς και οργάνωση. Εσείς τι πρεσβεύεται ;;; Η μετεξέλιξη στο τόπο μας προυποθέτει να υφίσταται ομόνοια, και οργάνωση σε συλλογικό επίπεδο, αντί όσων διαμόρφωσαν τα κόμματα παλαιοκομματισμού. Η αναλογική ισότητα σήμερα στο τόπο μας είναι καταργημένη, και κάθε ένας - μια αποσκοπεί με πλάγιους τρόπους να γίνει ένα κομμάτι του διευρυμένου πάζλ, χωρίς να διαθέτουμε έστω και μια οργανωμένη δομή πλήρους κάλυψης του συνόλου. Απαιτείται εξειδίκευση, άρα μια δημόσια δομή, είτε ''Ιδιωτικοδημοτικοδημόσια'' για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν. Οι υπόλοιποι - υπόλοιπες ας παραμείνουν οπαδοί της νεοελληνικής νοοτροπίας, διότι έχουν οδηγηθεί σε ακραίο επίπεδο, αποσκοπώντας να βλάψουν τόπο, μέλλον, μετεξέλιξη, αποκλειστικά για τα προσωπικά τους συμφέροντα.
Όπως γνωρίζετε στο Ν.Αττικής, και ειδικότερα στα νότια προάστια, δεν έχουμε έλλειμμα ΙΔΙΩΤΩΝ, και ιδιωτικών υλοποιήσεων, (τουλάχιστον διαδικτυακά), έχουμε παντελές έλλειμμα δημόσιας δομής, και ειδικά οργανωμένης, όπως και δημοτικών, οι οποίες να τηρούν το σύνταγμα και την αναλογική ισότητα.
 
Ρ. Δούρου: «Η ώρα ευθύνης στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής έχει σημάνει εδώ και πολλά χρόνια», επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Ρένα Δούρου κατά την κεντρική της παρέμβαση στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), η Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝΔΑ) και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ) με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική – «Η ώρα της ευθύνης». Η ίδια έκανε λόγο για «χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας και λάθος μεθοδολογίας που επέτρεψαν τη διαιώνιση του χρεοκοπημένου μοντέλου του ΧΥΤΑ Φυλής. Της μεγαλύτερης χωματερής της Ευρώπης», τονίζοντας ότι πρόκειται ίσως για τη μόνη πρωτιά που διεκδικούμε σε περιβαλλοντικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος προχώρησε σε σημαντικές εξαγγελίες σχετικά με τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανακοίνωσε την εκχώρηση 150 εκατομμυρίων για το ΠΕΠ Αττικής, 10 εκατομμύρια για την επικαιροποίηση και υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων και 10 εκατομμύρια για τους Δήμους της Αττικής, σε μια ευρύτερη δράση, για Πράσινα Σημεία και κομποστοποίηση.

Η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η ευθύνη «αφορά πρώτα και κύρια στην αλλαγή νοοτροπίας». «Θέλουμε να αλλάξουμε το ηθικό παράδειγμα εξουσίας. Να πάμε κόντρα σε νοοτροπίες που θέλουν να κλείσει η Φυλή αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων, νοοτροπίες που θέλουν να σταματήσει η λειτουργία της Ψυττάλειας χωρίς παράλληλα να υπάρχει αποχετευτικό σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης. Η ίδια προσέθεσε: «Οφείλουμε να κερδίσουμε το χρόνο που χάσαμε τόσες δεκαετίες τώρα. Να κερδίσουμε τη ζωή των παιδιών μας, που τίθεται εν κινδύνω στην Ψυττάλεια αλλά και στη Φυλή. Και αυτή τη φορά πρέπει να τα καταφέρουμε. Γιατί δεν έχουμε πια ούτε άλλοθι, ούτε δικαιολογίες».

Η ίδια τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει τοποθετηθεί εμπράκτως με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και την έγκρισή του. «Βρισκόμαστε πλέον στη νέα φάση – την κρίσιμη φάση της υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ. Η φάση αυτή επιβάλλει ανάληψη της ευθύνης και συντονισμένη και αποτελεσματική δράση Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθούν βασικά σημεία από την τοποθέτηση της Περιφερειάρχη:

• Έχουμε υποχρέωση να πάψουμε να είμαστε Ευρωπαίοι α λα καρτ, και να ευθυγραμμιστούμε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες – είτε πρόκειται για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ είτε για τους στόχους της ανακύκλωσης.

• Έχει έλθει και η ώρα της αλήθειας. Έχει έλθει η ώρα να μιλήσουμε δηλαδή με ανοικτά χαρτιά και, το κυριότερο, να ακούσουμε τις προτάσεις των Δήμων ενόψει της υλοποίησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των απορριμμάτων τους.

• Βρεθήκαμε πριν από 2.5 χρόνια μπροστά σε έναν παρωχημένο περιφερειακό σχεδιασμό, που έπρεπε να είχε αλλάξει ήδη από το 2006. Προχωρήσαμε, έτσι, σε συνεργασία με τους Δήμους, σε χρόνο ρεκόρ, στη ριζική του αναθεώρηση, εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή οδηγία 2008/98, όπως αυτή έχει ενταχθεί στο εθνικό δικαιικό σύστημα με το νόμο 4042/2012, καθώς και το νέο Εθνικό Σχεδιασμό.

• Επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε την… πεπατημένη. Καταργήσαμε τα σχεδιαζόμενα με ΣΔΙΤ, υπερδιαστασιολογημένα εργοστάσια επεξεργασίας, με την απαράδεκτη προϋπόθεση των εγγυημένων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων.

• Επιλέξαμε παράλληλα ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, δίνοντας έμφαση, στην πρόληψη, τη μείωση, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την επανάχρηση. Και τούτο σε ένα αποκεντρωμένο πλαίσιο, όπου τον καθοριστικό ρόλο τον παίζουν οι Δήμοι και οι πολίτες.

• Αναλάβαμε, είτε μέσω της Περιφέρειας είτε μέσω του ΕΔΣΝΑ, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στήριξης των Δήμων για την κατάρτιση των Τοπικών τους Σχεδίων Διαχείρισης – που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος επιτυχίας του νέου μοντέλου.
• Πολλές «Κασσάνδρες» προέβλεπαν ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ δεν θα εγκρινόταν ποτέ από το ΠΕ.ΣΥ και δεν θα έπαιρνε ποτέ τη μορφή της ΚΥΑ. Κάποιοι και κάποιες είχαν ποντάρει στην αποτυχία της αναθεώρησης του σχεδιασμού και στην επιστροφή στην… πεπατημένη του χθες. Τους διαψεύσαμε.

• Από αυτό το βήμα θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα για τη μία και μόνη προϋπόθεση, ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός να υλοποιηθεί, αλλάζοντας τα δεδομένα της Αττικής, προστατεύοντας το περιβάλλον και συμβάλλοντας στο να καταστεί η διαχείριση των απορριμμάτων παράγοντας δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η προϋπόθεση αυτή έχει να κάνει με τη συντονισμένη δράση όλων των θεσμικά εμπλεκόμενων παραγόντων. Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κυβέρνησης, των Υπουργείων – ο καθένας στον τομέα ευθύνης του.

• Γιατί η καλύτερη νομοθεσία, η καλύτερη χωροθέτηση, το πιο οργανωμένο Πράσινο Σημείο, δεν είναι αρκετά για να γυρίσουμε σελίδα στη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ρ. Δούρου: Έχουμε υποχρέωση να πάψουμε να είμαστε Ευρωπαίοι α λα καρτ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb